Πρέβεζα: 5 εκατ. για τον ενεργειακό σχεδιασμό του δήμου Ζηρού

Ο Δήμος Ζηρού της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας Ηπείρου, ένας Δήμος που έχει να επιδείξει έως τώρα μεγάλη ιστορία και πολιτισμό, όπως την αρχαία Φιλιππιάδα, την Καστρόπολη, τα Θεσπρωτικά Όρη και την ένοπλη αντίσταση του Κρανίου στην κατοχή, ολοκλήρωσε τον Ενεργειακό Σχεδιασμό του για το 2020. Ειδικότερα, στα πλαίσια της προσχώρησης του Δήμου στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία του Σύμφωνου των Δημάρχων, εκπονήθηκε Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας, το οποίο έχει ως στόχο την μείωση των εκπομπών CO2 κατά 23% εντός των ορίων του Δήμου, έως το έτος 2020. Ο Ενεργειακός Σχεδιασμός υλοποιήθηκε με την συμμετοχή των φορέων της πόλης και την τεχνική υποστήριξη της εταιρείας «ΕΠΤΑ Σύμβουλοι-Μελετητές Περιβαλλοντικών Έργων».

Σύμφωνα με την Απογραφή Κατανάλωσης Ενέργειας και Εκπομπών, στο Δήμο Ζηρού κατά το έτος αναφοράς 2011, εκπέμφθηκαν συνολικά 65.485 τόνοι CO2, από τους οποίους περίπου 38% από τον οικιακό τομέα, 15% από τον τριτογενή τομέα, 38% από τα ιδιωτικά οχήματα και 9% από τα δημοτικά κτήρια & εγκαταστάσεις, οχήματα και τον οδοφωτισμό. Στο Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας περιγράφονται οι δράσεις που προγραμματίζει να αναλάβει ο Δήμος για την βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των δραστηριοτήτων του και την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών. Παρουσιάζονται, επίσης, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και τα εργαλεία χρηματοδότησης των προτάσεων.

Ο Δήμος Ζηρού, έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες στο πλαίσιο επίτευξης του στόχου μείωσης των εκπομπών CO2, έχοντας ήδη εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό σύστημα σε κτήριο Δημοτικού Σχολείου και έχοντας εκπονήσει μελέτες ενεργειακής αναβάθμισης δύο (2) κτηρίων Γυμνασίου. Υψίστης σημασίας θεωρείται η μείωση εκπομπών CO2 που μπορεί να επιτευχθεί στα α) δημοτικά κτήρια & εγκαταστάσεις υποδομών, έως 20%, β) στο δημοτικό φωτισμό, έως 61% και γ) στα δημοτικά οχήματα, έως 23%.

Παράλληλα, από την ανάλυση των δεδομένων φαίνεται ότι υπάρχει η δυνατότητα έως το έτος 2020 ο Δήμος Ζηρού να αυξήσει την παραγωγή από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) κατά 7.250 MWh από τις ιδιωτικές μονάδες ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά) που είναι ήδη σε λειτουργία (2012-2016) και από εκείνες που έχουν ήδη αδειοδοτηθεί και θα υλοποιηθούν.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση