Πως σας επηρεάζει η υπεραλιευση?

Η πλειοψηφία των   ευρωπαϊκών  αλιευτικών αποθεμάτων   υφίσταται  υπεραλιευση.

  Το δίκτυο OCEAN2012  εκθέτει πώς η υπεραλίευση επηρεάζει τις διατροφικές συνήθειες των Ευρωπαίων. Είναι μέρος μιας σειράς ενημερώσεων που απεικονίζουν τις επιπτώσεις της υπεραλίευσης στους ανθρώπους και τα θαλάσσια οικοσυστήματα που προκαλούνται από την υπερβολική αφαίρεση εκατομμυρίων τόνων θαλάσσιας ζωής κάθε χρόνο.

Η ταραμοσαλάτα  αποτελεί εδώ και αιώνες  ένα παραδοσιακό νηστίσιμο γεύμα για του Έλληνες και είναι γνωστή  σε όλη την Ευρώπη για  το χαρακτηριστικό ροζ  χρώμα  και την απίθανη γεύση της  . Για την ταραμοσαλάτα  χρησιμοποιείται  όλο και  πιο συχνά αυγοτάραχο  κυπρίνου  και κόκκινες χρωστικές  ουσίες  αντί του πιο ακριβού και  δυσεύρετου  αυγοτάραχου  μπακαλιάρου  . Ο μπακαλιάρος  που παραδοσιακά   καταναλώνεται στην Ελλάδα  τη γιορτή του Ευαγγελισμού και την Κυριακή των Βαΐων  , κάποτε ήταν σχετικά φθηνός  ,  ενώ  τώρα έχει  γίνει  πολυτέλεια.

 Ο άγριος σολομός έγινε  επίσης σπάνιος    στα ευρωπαϊκά  ύδατα.  Στη Γερμανία  ο σολομός ονομαζόταν   «ψάρι ψωμί»   ονομασία που χαρακτήριζε την αφθονία του  . Ένα αγαπημένο είδος  που τείνει  να εξαφανιστεί από την περιοχή της Ληγουρίας  της Ιταλίας είναι ο λεγόμενος  ο γαυρος Noli ,  το είδος τείνει να εξαφανιστεί   εάν δεν   αλιευθεί  με βιώσιμο τρόπο.

 Ίσως  όμως το γεύμα  που εξαφανίζεται   γρηγορότερα σε όλη  την Ευρώπη, από την Μαύρη Θάλασσα έως  τα βόρεια του Ατλαντικού  είναι το ευρωπαϊκό χέλι .

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!