Σαμοθράκη: Σχέδιο για βοτανικό κήπο και καλλιέργειες αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών

Άκρως επιτυχημένο χαρακτηρίστηκε από τους συνέδρους, την οργανωτική επιτροπή και τους εισηγητές, το 2ο Συνέδριο Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών, που διοργάνωσε το Σάββατο και την Κυριακή στην Αλεξανδρούπολη, ο Συνεταιρισμός ΑΦΦ Ροδόπης-Έβρου και η ΠΑΜ-Θ.

Όπως προέκυψε από το συνέδριο, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την ΕΡΤ, σχεδιάζεται Βοτανικός Κήπος στην Σαμοθράκη, καθώς μετά από τριετή επιστημονική έρευνα που έγινε από την ΠΑΜ-Θ και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο βρέθηκαν 127 διαφορετικά είδη αυτοφυών φυτών, από τα οποία 6-7 μπορούν να καλλιεργηθούν και σε συστηματικές καλλιέργειες.

Κλιμάκιο αποτελούμενο από τη ΔΑΟΚ Έβρου και την Διευθύντρια του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων ΕΛΓΟ-Ερευνήτρια ΕΛΓΟ Δήμητρα, Δρ Ελένη Μαλούπα, θα επισκεφθούν τον Νοέμβριο το πολύπαθο νησί της Νίκης. Όπως τόνισε η ίδια, «φυσικά και θα πρέπει να βρεθεί λύση με την υπερβόσκηση των κατσικιών και να μπουν ελεγχόμενες ζώνες βόσκησης, προκειμένου να προστατευθούν οι καλλιέργειες».

«Εμπιστευθείτε μας και συνεργασθείτε μαζί μας. Εμείς μπορούμε και μητρικά φυτά να σας εξασφαλίσουμε και εκπαίδευση να σας παρέχουμε και υποστήριξη για την ανάπτυξη των φυτών. Η Περιφέρεια ΑΜ-Θ θα πρέπει να εκπονήσει ένα επιχειρηματικό σχέδιο σύμφωνα με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η περιοχή στα ΑΦΦ», συνέχισε η ίδια και πρόσθεσε:

«Η Ελλάδα είναι δεύτερη σε βιοποικιλότητα στην Ευρώπη και η ΠΑΜ-Θ είναι δεύτερη στην Ελλάδα, γεγονός που θα πρέπει να αξιοποιηθεί στην πράξη και όχι μόνο στην θεωρία. Eίναι ώρα με αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας πάνω από το 1% οι οποίες βρίσκονται στο 0,09%».

Τέλος η κα. Μαλούπα στάθηκε ιδιαίτερα σε ένα νέο πρόγραμμα που θα συμμετάσχει ως εκπρόσωπος της χώρας μας για θέματα επισιτιστικής ασφάλειας. Το εν λόγω πρόγραμμα στοχεύει στην εξασφάλιση για όλους τροφές, με όλα τα συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα σχεδιάζονται δράσεις για την εισαγωγή των ΑΦΦ στην Διατροφή, στο πρωινό και στο μεσημεριανό γεύμα, με πρώτο στόχο τα σχολεία. Υπάρχει δε και ενδιαφέρον για γεύματα που θα τονώνουν τους περιπατητικούς ασθενείς και αυτό θα ξεκινήσει στο νοσοκομείο Λάρισας.

Στο συνέδριο ακούστηκαν επίσης ενδιαφέρουσες προτάσεις για την περαιτέρω αξιοποίηση των ΑΦΦ στην μαγειρική με τους εκπροσώπους της Λέσχης Αρχιμαγείρων να κάνουν λόγο για γαστρονομικά φεστιβάλ, που θα συμβάλλουν στην εξωστρέφεια και στην ανάδειξη του ρόλου στη μαγειρική των ΑΦΦ, καθώς οι περισσότερες χώρες δεν τα γνωρίζουν και χρησιμοποιούν μπαχαρικά.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση