Σε 23 νέες περιοχές και 7 υγρότοπους η δράση για τη νιτρορύπανση

Υπεγράφη η προδημοσίευση της δράσης 10.1.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα», στο πλαίσιο του ΠΑΑ 2014 - 2020 Μέτρο 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα», όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Βασικός στόχος της δράσης, σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ, είναι η μείωση της ρύπανσης του νερού τόσο από νιτρικά ιόντα όσο και από άλλες εν δυνάμει ρυπογόνες εισροές (φωσφορικά ιόντα, φυτοπροστατευτικά προϊόντα).

Η δημόσια δαπάνη της παρούσας δράσης ανέρχεται στο ενδεικτικό ποσό των 177.000.000 ευρώ.

Η δράση πρόκειται να προκηρυχθεί το τρίτο τρίμηνο του 2017 με πρώτο έτος εφαρμογής το 2018 (φθινοπωρινές καλλιέργειες 2017 – εαρινές καλλιέργειες 2018).

Στην προδημοσίευση περιλαμβάνεται πληροφόρηση για την περιοχή παρέμβασης, τις δεσμεύσεις των δικαιούχων, τα ύψη ενίσχυσης και τις επιλέξιμες καλλιέργειες ανά δέσμευση της δράσης.

Η δράση θα εφαρμοστεί στις 30 χαρακτηρισμένες ως ευπρόσβλητες στα νιτρικά γεωργικής προέλευσης περιοχές και σε 7 περιοχές σημαντικών υγροτόπων, σημαντικά περισσότερες από το προηγούμενο ΠΑΑ 2007-2013. Είναι καινούργιες: οι 23 ευπρόσβλητες περιοχές και οι 7 των υγροτόπων.

Στη δράση περιλαμβάνονται δεσμεύσεις που αφορούν τόσο αροτραίες όσο και δενδρώδεις καλλιέργειες, σημαντική διαφορά σε σχέση με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, όπου οι δεσμεύσεις αφορούσαν μόνο αροτραίες καλλιέργειες.

Σημαντική διαφορά ακόμη, σύμφωνα πάντα με το ΥΠΑΑΤ, είναι ότι οι δεσμεύσεις είναι πολύ πιο απλές στην τήρησή τους από τους παραγωγούς. Οι δεσμεύσεις αφορούν αγρανάπαυση, ξηρική αμειψισπορά και χλωρά λίπανση στις δενδρώδεις καλλιέργειες.

«Στόχος μας μέσω της προδημοσίευσης είναι η έγκαιρη ενημέρωση των υποψηφίων δικαιούχων – ιδίως στις νέες περιοχές – καθώς και ο προγραμματισμός των ενεργειών τους, εν όψει έναρξης της υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2017 (Μάρτιος 2017), η οποία θα αποτελέσει έτος αναφοράς για την ένταξη των δικαιούχων στη εν λόγω δράση», καταλήγει το υπουργείο.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση