ΣΜΑ Ευκαρπίας: Εγκαινιάστηκε το δεύτερο μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο της Θεσσαλονίκης

του Νίκου Αβουκάτου

Εν μέσω αντιδράσεων και έντασης, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην Ευκαρπία, στη βορειοδυτική Θεσσαλονίκη.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, που εγκαινίασε το έργο, τόνισε πως ο Σταθμός παραδίδεται με μεγάλη καθυστέρηση καθώς δεν μπόρεσε να ξεφύγει από την κακοδαιμονία των έργων καθαριότητας. «Πιστεύω ότι ο ΣΜΑ Ευκαρπίας μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία γενικότερων αλλαγών», είπε και πρόσθεσε ότι η σημαντικότητα του έργου θα αποτυπωθεί στην τιμολογιακή πολιτική διαχείρισης των αποβλήτων.

«Δεν έχει νόημα πια να ασχολούμαστε με το ποιος έφταιγε το 2010. Δεν υπάρχει καμία σύνδεση με το Τιτάν, ούτε ένα κιλό απορριμάτων δεν θα καταλήξει εκεί», συνέχισε ο αναπληρωτής υπουργός και επισήμανε πως «υπάρχει δέσμευση κάθε χρόνο να μειώνονται τα απορρίμματα που θα έρχονται εδώ και να αυξάνονται αυτά που πηγαίνουν στην ανακύκλωση».

Τόνισε, δε, ότι υπάρχει δέσμευση να ελέγχονται και να επεξεργάζονται όλα τα υδάτινα λύματα, ενώ υποστήριξε πως δεν θα υπάρξει καμία φόρτιση στον κόμβο της περιφερειακής οδού.

Τζιτζικώστας: Χαίρομαι που βλέπω εδώ κάποιους που πριν αντιδρούσαν

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, σημείωσε ότι το έργο ξεκίνησε στις 21 Οκτωβρίου του 2010 και ολοκληρώθηκε εντός χρονοδιαγράμματος, στις 21 Φεβρουαρίου του 2017. «Οι σταθμοί μεταφόρτωσης απορριμμάτων αποτελούν βασικούς κρίκους στην αλυσίδα διαχείρισής τους, με το συγκεκριμένο έργο να δίνει περιβαλλοντικη και οικονομική ανάσα στους δήμους και τους πολίτες τους», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον κ. Τζιτζικώστα, θα υπάρξει πολύ σημαντική εξοικονόμηση που μπορεί να αποδοθεί στους πολίτες με τη μείωση των δημοτικών τελών.

«Θέλω να διαβεβαιώσω τους συμπολίτες μας, εκείνους που ακόμη έχουν ανησυχία, ότι τίποτα περίεργο δεν συμβαίνει στον ΣΜΑ Ευκαρπίας. Αυτοί ανησυχούν επειδή με μυθεύματα κάποιες δυνάμεις τους ξεσήκωσαν», σημείωσε και εξέφρασε την ικανοποίησή του που «κάποιες από αυτές τις δυνάμεις βρίσκονται σήμερα εδώ σε αυτήν την αίθουσα».

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Γεράνης, σήμερα εγκαινιάζουμε ένα κομβικό έργο για τη διαχείριση των απορριμμάτων. «Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στη Θεσσαλονίκη μετά τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης, ένα έργο πλήρως εναρμονισμένο με όλες τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής και Ελληνικής νομοθεσίας», εξήγησε.

«Είναι η απόδειξη ότι προχωράμε από τα λόγια στα έργα», πρόσθεσε ο κ. Γεράνης και έσπευσε να προσθέτει: «Όχι μόνο άξιζε η προσπάθεια, αλλά είναι ένα έργο που η πόλη το απαιτούσε».

«Οι πολίτες θα αντιληφθούν άμεσα το όφελος στον οικογενειακό τους προϋπολογισμό», υπογράμμισε και τόνισε πως η ολοκλήρωση του έργου αποδεικνύει ότι η τοπική αυτοδιοίκηση έχει τη δύναμη να πετύχει έργα που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση