Σουηδία: Ψηφίστηκε νόμος για την επίτευξη ουδετέρου ισοζυγίου άνθρακα έως το 2045

Η Σουηδία δεσμεύτηκε για την επίτευξη ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα μέχρι το 2045, σύμφωνα με νόμο που εγκρίθηκε στο κοινοβούλιο την περασμένη Πέμπτη.

Μόνο οι ακροδεξιοί Σουηδοί Δημοκράτες δεν συμμετείχαν στη διαβούλευση.

Η νομοθεσία, η οποία θα ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2018, θεσπίζει ένα ανεξάρτητο Συμβούλιο Κλιματικής για το Κλίμα και έναν τετραετή κύκλο για την ενημέρωση του εθνικού σχεδίου δράσης για το κλίμα.

«Για να μπορέσει η Σουηδία να συνεχίσει να έχει ηγετικό ρόλο στη μετάβαση σε μια έξυπνη κλιματική κοινωνία, χρειαζόμαστε μια μακροπρόθεσμη και σταθερή πολιτική για το κλίμα», δήλωσε η εκπρόσωπος του Κόμματος Πρασίνων, Στίνα Μπέργκστρομ. «Αυτό καταφέραμε τώρα», πρόσθεσε.

Η σκανδιναβική χώρα καθίσταται η πρώτη που αναβαθμίζει σημαντικά τις κλιματικές φιλοδοξίες της, υπό το πρίσμα της διεθνούς συμφωνίας για το κλίμα που υπογράφηκε στο Παρίσι το 2015. Στο παρελθόν η Σουηδία στόχευε στην ουδετερότητα του άνθρακα μέχρι το 2050.

Λίγες εβδομάδες μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αποσυρθεί από τη Συμφωνία του Παρισιού, η νομοθεσία υπογραμμίζει την αυξανόμενη διαφορά πολιτικής που χωρίζει τις δύο πλευρές του Ατλαντικού όσον αφορά την κλιματική αλλαγή.

«Σήμερα είναι μια σημαντική νίκη, όχι μόνο για τη Σουηδία, αλλά και για όλους όσους ενδιαφέρονται για το μέλλον του περιβάλλοντός μας», δήλωσε ο Γκάρεθ Ρέντμοντ-Κινγκ, επικεφαλής κλίματος και ενέργειας της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF.

Η Σουηδία λαμβάνει ήδη το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς της από υδροηλεκτρική και πυρηνική ενέργεια, οπότε η πολιτική της για το κλίμα επικεντρώνεται στο να καταστούν πιο «πράσινες» οι μεταφορές, προωθώντας τα βιοκαύσιμα και την ηλεκτρική ενέργεια. Ο προϋπολογισμός του φθινοπώρου αναμένεται να επιβεβαιώσει έναν στόχο μείωσης των εκπομπών των μεταφορών κατά 70% από τα επίπεδα του 2010 μέχρι το 2030.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση