Σποράδες: Καθάριζαν παραλία και βρήκαν κουτάκι αναψυκτικού από το 1998 (φωτο)

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Προσφέρω» μιας κοινής προσπάθειας της Procter & Gamble και της ΑΒ Βασιλόπουλος για καθαρότερες ελληνικές θάλασσες και ακτές, τον Μάρτιο του 2022 πραγματοποιήθηκαν 7 παράκτιοι καθαρισμοί από την περιβαλλοντική οργάνωση iSea, στις Σποράδες.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν:

⦁ 2 παράκτιοι καθαρισμοί στην Σκιάθο στις παραλίες Κουκουναριές και στην παραλία της λίμνης του Αγίου Γεωργίου
⦁ 3 παράκτιοι καθαρισμοί στην Σκόπελο, στις παραλίες του Λιμένα Σκοπέλου, δίπλα και στον Αγνώντα
⦁ 1 παράκτιος καθαρισμός στην Αλόννησο στην παραλία Γυαλιά και
⦁ 1 παράκτιος καθαρισμός σε παραλίες στη νήσο Περιστέρα.

Αρχικά, οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τις επιπτώσεις των υδάτινων απορριμμάτων αλλά και για τους τρόπους μείωσης τους στην καθημερινότητα τους. Επίσης, πραγματοποιήθηκε συλλογή δεδομένων των απορριμμάτων από τους εκπροσώπους της iSea.

Συνολικά 93 εθελοντές και μέλη της iSea απομάκρυναν περισσότερα από 1.300 κιλά απορριμμάτων. Το μεγαλύτερο ποσοστό τους ήταν πλαστικά κομματάκια, πλαστικές σακούλες, διχτάκια και σχοινάκια μυδοκαλλιέργειας αλλά και δευτερογενή μικροπλαστικά – κομματάκια πλαστικών που προέρχονται από τον τεμαχισμό πλαστικών αντικειμένων. Εντύπωση προκάλεσε ένα τενεκεδάκι αναψυκτικού με αναγραφόμενη ημερομηνία 1998 που εντοπίστηκε σε παραλία της νήσου Περιστέρας.

Η iSea απευθύνει θερμές ευχαριστίες για τη συνεργασία και την ενεργό συμμετοχή στους Δήμους, τα Λιμεναρχεία και τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία Σκιάθου, Σκοπέλου, Αλοννήσου, καθώς και το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού Τ.Τ. Σκιάθου, το ΕΘΝΙΚΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΑΡΚΟ ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ ΒΟΡΕΙΩΝ ΣΠΟΡΑΔΩΝ, την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Βόρειων Σποράδων, το καταδυτικό Ocean Blue Scuba Diving School, το καταδυτικό Skopelos Dive Center, το Γυμνάσιο Σκοπέλου, την Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας, το ίδρυμα Thalassa Foundation και την ομάδα εθελοντών της Αλοννήσου.

Λίγα λόγια για το «Προσφέρω»

Από το 2018 μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 170 υποβρύχιοι και παράκτιοι καθαρισμοί απομακρύνοντας περισσότερους από 70 τόνους απορριμμάτων από παραλίες και θάλασσες της Ελλάδας με την συμμετοχή περισσότερων από 1.300 εθελοντών και 60  δυτών. Επιπλέον, υλοποιήθηκαν εκπαιδευτικές δράσεις με σκοπό την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των μαθητών παρουσιάζοντας το πρόβλημα και τις εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση