Στην τελική ευθεία για την παραγωγή οργανικών ηλεκτρονικών

Μια πιλοτική γραμμή παραγωγής οργανικών ηλεκτρονικών που θα παράγει τεχνολογία εκτυπωμένων οργανικών ηλεκτρονικών και τεχνολογιών κενού αέρος , θα είναι έτοιμη σε δύο χρόνια μέσω του προγράμματος Smartronics . Το πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν 18 συνολικά φορείς (Ερευνητικά Ινστιτούτα, Πανεπιστήμια και ιδιωτικές εταιρείες), οι 6 από την Ελλάδα, χρηματοδοτείται με 12 εκατομμύρια ευρώ. Τα 8 εκατομμύρια ευρώ προέρχονται από κοινοτικούς πόρους και τα υπόλοιπα 4 θα ίδιους πόρους.Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο επικεφαλής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης «στην Ελλλάδα το πρόγραμμα φέρνει 2.5 εκατομμύρια ευρώ , ενώ αναμένεται να εργασθούν σ αυτό 40-50 εξειδικευμένοι επιστήμονες».

Οι τρεις άξονες του έργου

Τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου, οι συμμετέχοντες στο έργο στην Ελλάδα και το εξωτερικό, συναντώνται σε κεντρικό  ξενοδοχείο  της Θεσσαλονίκης  από τις 9 το πρωί προκειμένου να κηρύξουν την έναρξη του έργου και να συζητήσουν τις λεπτομέρειες εφαρμογής του.

Οι τρεις στόχοι του Smartronics είναι: 1) Να δημιουργηθούν έξυπνα υλικά (που θα χρησιμοποιηθούν για παράδειγμα σε νέου τύπου φωτοβολταϊκά) , 2) να αναπτυχθούν νέες τεχνολογίες (έξυπνα εργαλεία μέτρησης και ελέγχου οργανικών ηλεκτρονικών και μηχανές) και 3) να δημιουργηθεί πιλοτικά ένα πρόγραμμα παραγωγής οργανικών ηλεκτρονικών για την παραγωγή  ηλεκτρονικών διατάξεων και εφαρμογών μεγάλης επιφάνειας και επίπεδων οθονών υψηλών επιδόσεων.

Να δοθούν υποτοροφίες και κίνητρα στους Έλληνες Ερευνητές

«Τα επόμενα χρόνια η Ευρώπη στρέφεται στην εξειδίκευση και την τεχνολογική επένδυση σε υπηρεσίες και προϊόντα που σχετίζονται με αυτήν.Πιστεύω ότι και το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Σύστημα της χώρας
μας έχει προσανατολιστεί προς τη σωστή κατεύθυνση ,προκειμένου ν ανατιμετωπίσει τις προκλήσεις στο χώρο της Επιστήμης. Περνούμε τώρα μια μεταβατική περίοδο , ωστόσο θα πρέπει άμεσα ο τομέας της Έρευνας , της Αριστείας να ενισχυθεί οικονομικά ώστε να μπορέσουμε να σταματήσουμε την αιμορραγία των νέων εξειδικευμένων επιστημόνων μας στο εξωτερικό. Μπορούν να δοθούν υποτροφίες σε νέους ερευνητές, κίνητρα ώστε να παραμείνουν στη χώρα μας και να στηρίξουν την
προσπάθεια ανάκαμψης που γίνεται», τόνισε ο κ Λογοθετίδης.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!