Χαλκιδική: Στην τελική ευθεία η δημοπράτηση του φράγματος στον Χαβρία

Στην οριστική παραλαβή των μελετών για την κατασκευή του φράγματος στον ποταμό Χαβρία της Χαλκιδικής προχώρησε πριν από λίγες ημέρες το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Στις 27 Οκτωβρίου αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» η σχετική τελική απόφαση, η οποία αρχικά είχε δημοσιευτεί στις 30 Σεπτεμβρίου.

Έπειτα από τη συγκεκριμένη εξέλιξη, το επόμενο βήμα του αρμόδιου υπουργείου είναι η δημοπράτηση του έργου, το οποίο έχει ευρύτερη περιβαλλοντική και οικονομική βαρύτητα για την Χαλκιδική, καθώς θα λύσει χρόνια προβλήματα του τουρισμού και της αγροτικής παραγωγής.

Στο πλαίσιο αυτό, με την πλήρη ολοκλήρωση του φράγματος του Χαβρία θα επιλυθεί οριστικά το ζήτημα της επάρκειας και της ποιότητας του πόσιμου νερού για τις περισσότερες περιοχές της Χαλκιδικής, ενώ θα στηριχθεί ουσιαστικά και ο πρωτογενής τομέας, καθώς θα εξασφαλιστούν υψηλές ποσότητες υδάτινων πόρων για την άρδευση των καλλιεργειών.

Το φράγμα του Χαβρία αποτελεί ένα από τα «εμπροσθοβαρή» έργα του ΕΣΠΑ, δηλαδή είναι παρέμβαση άμεσης προτεραιότητας και εθνικού επιπέδου.

Το έργο έχει προταθεί για ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του έτους 2016 με συνολικό προτεινόμενο προϋπολογισμό 90 εκατομμύρια ευρώ.

Το φράγμα θα κατασκευαστεί στη νότια Χαλκιδική περίπου 3 χλμ. βορειοδυτικά από την Ορμύλια και θα περιλαμβάνει την κατασκευή ταμιευτήρα, ενώ όταν ολοκληρωθεί θα δώσει εκτός των άλλων τη δυνατότητα για άρδευση σε 24.000 στρέμματα αγροτικής γης.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση