Στη Σαλαμίνα θέλουν να φυτέψουν 37.175 δένδρα, όσα και οι κάτοικοί της (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

«37.175 δένδρα για τη Σαλαμίνα». Αυτός είναι ο τίτλος της δράσης του Περιβαλλοντικού Ομίλου Σαλαμίνας (ΠΕΡΙΒΟΣ) για την αύξηση του αστικού πρασίνου στο νησί της Σαλαμίνας με σκοπό την αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής, με στόχο να φυτευθούν τόσο δένδρα όσοι και οι κάτοικοί της.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθυσμός του νησιού το καλοκαίρι του 2022 είναι 37.175. Ο Περιβαλλοντικός Όμιλος Σαλαμίνας αποφάσισε να υλοποιήσει τη συγκεκριμένη δράση υιοθετώντας μία παρόμοια κίνηση για μαζική δενδροφύτευση που έγινε στη Λάρνακα της Κύπρου το 2019 με τίτλο «100.000 trees in Larnaka». «Στόχος της δράσης είναι ο κάθε κάτοικος του νησιού να φυτέψει και ένα δένδρο», επισήμανε μιλώντας στη Greenagenda.gr ο πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Ομίλου, Ανδρέας Φαρμακόρης.

Από την ίδρυση του Ομίλου το 2009, κάθε χρόνο πραγματοποιούνται δενδροφυτεύσεις (50-100 δένδρων) στον αστικό ιστό της Σαλαμίνας, με ποσοστά επιτυχίας που ξεπερνούν το 80%-90%. Για πρώτη φορά επιχειρήθηκε πιλοτικά η υιοθεσία δένδρου κατά την πρόσφατη δενδροφύτευση στις 12 Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα, δόθηκε η φροντίδα και προστασία των δένδρων για δύο χρόνια (όσα χρόνια δηλαδή χρειάζεται για να μπορεί μόνο του πλέον να αναπτυχθεί) σε όποιον το επιθυμούσε. Σύμφωνα με τον κ. Φαρμακόρη, η ανταπόκριση ήταν συγκινητική και όλα τα δένδρα υιοθετήθηκαν από κατοίκους, οικογένειες, ακόμη και από μαθητές με τους δασκάλους τους.

«Θέλαμε να συμβάλουμε ακόμη περισσότερο στην αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής, στην ευαισθητοποίηση των κατοίκων της Σαλαμίνας και στην αύξηση του αστικού πρασίνου βελτιώνοντας το μικροκλίμα, τον αέρα αλλά και τη διάθεση των κατοίκων. Η σκέψη για τη δημιουργία δικού μας φυτωρίου δένδρων υπήρχε εδώ και χρόνια, καθώς το κόστος αγοράς δένδρων είναι αρκετά μεγάλο για έναν εθελοντικό σύλλογο, ενώ έχουμε επαρκή γνώση για τη δημιουργία και συντήρηση μιας τράπεζας σπόρων», ανέφερε στη Greenagenda.gr ο κ. Φαρμακόρης.

Ο ΠΕΡΙΒΟΣ διαθέτει τράπεζα σπόρων λαχανικών παραδοσιακών ποικιλιών από το 2015 και με την πρόσφατη συνεργασία του με το Δασικό φυτώριο Αμυγδαλέζας (Διεύθυνση Αναδασώσεων Αττικής) έκανε το επόμενο βήμα.

Το σχέδιο του Ομίλου υλοποιείται σε τρία παράλληλα στάδια:

  • Διαθέτει σε κατοίκους, συλλόγους και σχολεία δενδρύλλια έτοιμα για μεταφύτευση, τα οποία προμηθεύτηκε από το Δασικό Φυτώριο Αμυγδαλέζας.
  • Διαθέτει σπόρους δένδρων μαζί με οδηγίες σποράς για τη δημιουργία φυτωρίων. Η συλλογή των σπόρων ξεκίνησε από τα μέλη του το καλοκαίρι του 2022 και έχει ήδη δημιουργήσει μία τράπεζα σπόρων με χιλιάδες σπόρους από 11 είδη δένδρων (Πεύκο, Κυπαρίσσι, Ακακία Κων/πολης, Ακακία Γλαύκη, Γιακαράντα, Χαρουπιά, Κουτσουπιά, Ψευδοπιπεριά, Μελιά, Καζουαρίνα, Γαζία), ενώ συνεχώς αναζητάει νέα είδη για να εμπλουτίσει την τράπεζά μας (π.χ. Ευκάλυπτος, Αλμυρίκι, Εχίνοπας, Τζιτζιφιά κ.ά.). Όλοι οι σπόροι έχουν συλλεχθεί από δένδρα της Σαλαμίνας.
  • Δημιούργησε φυτώριο δένδρων με στόχο να υπάρχει μία μεγάλη δεξαμενή παραγωγής αρτίφυτρων (νεαρά φυτά κατάλληλα για μεταφύτευση), το οποίο εμπλουτίζει συνεχώς και ανάλογα με τη ζήτηση και τις προτιμήσεις των κατοίκων του νησιού. Σε διαδικτυακή δημοσκόπηση που διενεργεί βλέπει ποια είναι τα δημοφιλέστερα δένδρα οπότε και το φυτώριο θα προσαρμοστεί ανάλογα πολλαπλασιάζοντας περισσότερα δένδρα από αυτά σε σχέση με άλλα. Όλα τα δένδρα και οι σπόροι που διατίθενται είναι άριστα προσαρμοσμένα στις κλιματικές και οικολογικές συνθήκες του νησιού μας και διατίθενται δωρεάν.

Η δράση «37.175 δένδρα για τη Σαλαμίνα» άρχισε επίσημα στις 4 Φεβρουαρίου 2023, μετά από μήνες προετοιμασίας. Κάθε Τρίτη και Παρασκευή 6-8μμ χαρίζονται σε κάθε ενδιαφερόμενο που έρχεται στα γραφεία του Ομίλου (Πολυχρόνη Λεμπέση 80 & Ηροδότου) δένδρα και σπόροι που επιθυμεί δίνοντάς του όλες τις απαραίτητες οδηγίες που χρειάζεται για την επιτυχή σπορά ή μεταφύτευση.

«Η δράση μας αυτή δεν είναι μία δράση που θα δώσει καρπούς την επόμενη ημέρα, αλλά στο μέλλον. Είναι μία προσπάθεια για το μέλλον των παιδιών μας. Δεν έχουμε ορίσει ημερομηνία λήξης, καθώς θέλουμε να είναι μία δράση που θα εδραιωθεί στο νησί μας και θα παραμείνει ζωντανή για πολλά χρόνια. Άλλωστε η ανάγκη για ενίσχυση του πράσινου στη ζωή μας, στο περιβάλλον μας δεν σταματάει ποτέ. Η ανταπόκριση των κατοίκων της Σαλαμίνας τις 10 πρώτες ημέρες είναι πολύ ενθαρρυντική», υπογράμμισε ο κ. Φαρμακόρης.

Ήδη έχουν δοθεί δεκάδες δενδρύλλια και εκατοντάδες σπόροι σε κατοίκους, σχολεία και συλλόγους. Είναι ενδεικτικό πως υπάρχουν πολλές αιτήσεις για σπόρους ακόμη και από κατοίκους εκτός Σαλαμίνας, στις οποίες θα προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε, έχοντας όμως σε πρώτη προτεραιότητα τη Σαλαμίνα.

Η ομάδα που δημιουργήθηκε στο facebook για τη δράση αυτή έχει ήδη σχεδόν 300 μέλη, τα οποία αυξάνονται καθημερινά.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση