Στροφή στην ηλεκτροκίνηση για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

του Νίκου Αβουκάτου

Με ηλιακά σκάφη, ηλεκτρικά οχήματα και ηλεκτρικά ποδήλατα οι Θεσσαλονικείς και οι επισκέπτες της πόλης θα έχουν την ευκαιρία να «Voltάρουν» την ερχόμενη Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου, στη Νέα Παραλία.

Στόχος της διαδραστικής εκδήλωσης είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα. «Την Κυριακή θα "Voltaρουμε" ώστε να αναδείξουμε τα πλεονεκτήματα της ηλεκτροκίνησης, η χρήση της οποίας βελτιώνει την ποιότητα ζωής. Ακόμη, με αυτό τον τρόπο θέλουμε να αναπτυχθεί η χρήση της ηλεκτροκίνησης και να συμβάλλουμε σε ένα δημόσιο διάλογο για την ανάπτυξη της στη χώρα», είπε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Όπως υπογράμμισε, «είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας "καθαρά" μέσα συγκοινωνιών, αλλά και τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Δυστυχώς, το κράτος δεν έχει καμία ολοκληρωμένη πολιτική στο ζήτημα της ηλεκτροκίνησης, τόσο στην παροχή κινήτρων όσο και την τιμολογιακή πολιτική, ενώ υπάρχουν αρκετές νομοθετικές αγκυλώσεις».

Ακόμη, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας τόνισε την ανάγκη να καταρτιστούν σχέδια βιώσιμης κινητικότητας με σκοπό τη μείωση τη ρύπανσης και της κατανάλωσης ενέργειας».

Ρημάζουν τα ηλιακά σκάφη σε Πρέσπες και Καστοριά

Παράλληλα, επέρριψε ευθύνες στις κυβερνήσεις για το γεγονός ότι η χώρα μας είναι ουραγός στην ηλεκτροκίνηση.

Είναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματα των ηλιακών σκαφών, που ήδη έχουν προμηθευτεί οι δήμοι Πρεσπών και Καστοριάς εδώ και δύο χρόνια, αλλά παραμένουν αγκυροβολημένα να ρημάζουν, επειδή στο υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο δεν υπάρχει πρόβλεψη για να λάβουν άδεια πλόων, όπως τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας!

Τα δυο αυτά σκάφη θα είναι την Κυριακή στη νέα παραλία για να τα δουν οι πολίτες και κάποιοι να κάνουν και μια μικρή βόλτα από τις ομπρέλες Ζογγολόπουλου ως τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο.

Η Περιφέρεια έχει εγκρίνει ποσό 100 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του σχεδίου βιώσιμης αστικής κινητικότητας ενώ αναζητούνται πόροι από ευρωπαϊκά προγράμματα και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για τις ηλεκτροκίνητες μετακινήσεις.

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης Κώστας Γιουτίκας ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια εξετάζει την προοπτική να αντικαταστήσει τα υπηρεσιακά της οχήματα (περίπου 50), που κινούνται με ορυκτά καύσιμα, από ηλεκτροκίνητα και γίνεται προσπάθεια να βρεθεί χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια.

«Τα σκάφη θαλάσσης που συνδυάζουν τη χρήση ΑΠΕ και ηλεκτρικής ενέργειας, κινούνται δηλαδή με ρεύμα, συσσωρεύοντας ενέργεια από τον ήλιο με φωτοβολταϊκά πάνελ, αποτελούν μια πολύ σοβαρή και φιλική προς το περιβάλλον λύση για τις υδάτινες μετακινήσεις. Ο Φορέας Διαχείρισης του Δέλτα του Αξιού και ο Φορέας Διαχείρισης των λιμνών στην επαρχία Λαγκαδά έχουν κινήσει τις διαδικασίες για να αγοράσουν τέτοια σκάφη. Ο Δήμος Πρεσπών και ο Δήμος Καστοριάς τα έχουν ήδη προμηθευτεί. Τα έχουν όμως εδώ και δύο χρόνια αγκυροβολημένα να ρημάζουν, γιατί στο υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο δεν υπάρχει πρόβλεψη για να λάβουν άδεια πλόων. Εμείς μεταφέρουμε αυτά τα σκάφη στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης την ερχόμενη Κυριακή, για να τα παρουσιάσουμε στους συμπολίτες μας, αλλά και για να αναδείξουμε το πρόβλημα», σημείωσε ο κ. Γιουτίκας και πρόσθεσε:

«Οι τιμές αγοράς ηλεκτροκίνητων οχημάτων στην Ελλάδα είναι τριπλάσιες και τετραπλάσιες σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Όπως δεν υπάρχει καθορισμένη τιμολογιακή πολιτική σε ό,τι αφορά στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος για τη φόρτισή τους, σε αντίθεση με το εξωτερικό. Για παράδειγμα σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ισπανία, η Νορβηγία, η Ιταλία επιδοτείται η αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου με ένα ποσό μέχρι και 6.000 ευρώ. Το κόμμα των 'Πράσινων' στη Γερμανία ανακοίνωσε εν όψει των εκλογών ότι όποιο πολιτικό κόμμα θελήσει να συζητήσει μαζί του για μετεκλογική κυβερνητική συνεργασία θα πρέπει να δεχτεί συγκεκριμένους όρους, μεταξύ των οποίων είναι η ενσωμάτωση στο φόρο αυτοκινήτων ενός συστήματος οφελών και επιπτώσεων με στόχο την προώθηση της ηλεκτροκίνησης.  Επιπλέον στη χώρα μας οι δημόσιοι φορείς δεν έχουν τη βούληση για την εγκατάσταση σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ενώ την ίδια ώρα στη Βρετανία αναζητούν πλέον τρόπους ασύρματης φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων και σε κεντρικούς αυτοκινητόδρομους της χώρας».

Αναφερόμενος στη δράση «Voltάρω», ο αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε ότι «ξεκινά μια μεγάλη προσπάθεια της Περιφέρειας για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης. Οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα ηλεκτροκίνητα μέσα μεταφοράς, αλλά και να κερδίσουν αρκετά δώρα».

«Είναι καιρός να δώσουμε το έναυσμα για χρήση της αυτοκίνησης με σκοπό την αλλαγή κουλτούρας για μια καλύτερη ποιότητα ζωής», σημείωσε ο κ. Γιουτίκας.

Ο κ. Γιούτικας ανέφερε ότι σύντομα θα γίνει η τοποθέτηση σταθμών ηλεκτρικής φόρτισης οχημάτων σε δημόσιους χώρους και το αμέσως χρονικό διάστημα θα δημιουργηθεί και ο πρώτος ιδιωτικός σταθμός φόρτισης στη Θεσσαλονίκη.

Στη εκδήλωση Voltάρω θα συνδράμουν και αρκετοί εθελοντές, ανάμεσά τους 50 μέλη της ομάδας youthnest, η οποία youthnest δέχεται τις συμμετοχές επιπλέον εθελοντών στο email youthnest.info@gmail.com

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση