Συμμετοχή της ΔΕΔΑ στη μετατροπή φυσικού αερίου σε ανανεώσιμο (RNG)

Έτοιμη να συζητήσει και να εξετάσει κάθε πρόταση απ’ όπου και αν προέρχεται (εταιρεία, δημόσιο φορέα, αγροτικούς ενεργειακούς συνεταιρισμούς), προκειμένου να κατασκευάσει υποδομές υποδοχής υδρογόνου και βιοαερίου είναι η ΔΕΔΑ. Στόχος, σύμφωνα με το Energia.gr, είναι το αέριο που διακινείται από τα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου της εταιρείας να μπορεί να θεωρηθεί ανανεώσιμο φυσικό αέριο (RNG), σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

«Ικανή και αναγκαία συνθήκη για την εφαρμογή του προγράμματος μετατροπής είναι ότι η απαιτούμενη επένδυση δεν θα αυξάνει το τιμολόγιο διανομής της συγκεκριμένης Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΑ κ. Θεόδωρος Τερζόπουλος, μιλώντας την περασμένη Παρασκευή στο συνέδριο του ΙΕΝΕ.

Με τη μετατροπή του φυσικού αερίου σε RNG η εταιρεία στοχεύει σε επενδύσεις, οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση των περιβαλλοντικών όρων. «Περιλαμβάνουμε τις επενδύσεις εκείνες που εύλογα πρέπει να πραγματοποιήσει ο Διανομέας Αερίου προκειμένου να υποδεχτεί και να διανείμει μέσω των δικτύων Η2 και βιοαέριο», σημείωσε ο κ. Τερζόπουλος. Όπως εξήγησε, το υδρογόνο παράγεται από υδρόλυση με ηλεκτρισμό προερχόμενο από την πλεονάζουσα αιολική δυναμικότητα, αλλά και από φωτοβολταϊκά (P2G) και εγχέεται στα δίκτυα διανομής με ποσότητα ίση προς το 10 έως 15% του όγκου του φυσικού αερίου. Όσο για το βιοαέριο παράγεται κυρίως από αγροτικά απόβλητα, κοπριά και φυτική ύλη, είναι ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, περιέχει 60% έως 75% μεθάνιο και συμπιέζεται στον τόπο παραγωγής για να εγχυθεί απευθείας στα δίκτυα φυσικού αερίου.

Όσον αφορά στη συμβολή της διανομής αερίου στην προσπάθεια μετασχηματισμού της ενεργειακής αγοράς, ο κ. Τερζόπουλος επεσήμανε ότι είναι σημαντική «μέσω της επέκτασης των υποδομών διανομής φυσικού αερίου σε νέες περιοχές, αφού η διανομή αερίου μέχρι σήμερα γίνεται κυρίως στις πλέον προσοδοφόρες περιοχές της χώρας, δηλαδή στο Λεκανοπέδιο Αθήνας, το Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης, στην Λάρισα και τον Βόλο, σε μερικές αναπτυγμένες ΒΙΠΕ, όπως των Οινοφύτων και της Λαμίας».

Σχετικά με την εφαρμογή νέων τεχνολογιών μεταφοράς LNG και CNG, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΑ, σημείωσε ότι μπορούν να εξυπηρετήσουν περιοχές της χώρας με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά:

Βραχώδες υπέδαφος όπου η εγκατάσταση υπογείων δικτύων είναι εξαιρετικά δαπανηρή

Κλιματολογικές συνθήκες που δεν βοηθούν την πολύμηνη χρήση των δικτύων διανομής από οικιακούς ή εμπορικούς καταναλωτές. Τα δίκτυα διανομής δεν είναι τόσο βιώσιμα όσο στις βόρειες χώρες.

Διάσπαρτες οικονομικές δραστηριότητες σε ευρείες περιοχές εκτός οργανωμένων ΒΙΠΕ ή ΒΙΟΠΑ.

Μεγάλο μήκος ακτογραμμής που δεν έχει συμπεριληφθεί στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας.

Το πρόγραμμα επέκτασης της ΔΕΔΑ

Το 6ετές (2018-2023) πρόγραμμα επέκτασης των δικτύων διανομής σε νέες περιοχές, που έχει καταθέσει η ΔΕΔΑ στη ΡΑΕ, αποτελείται από τρία στάδια:

1ο Στάδιο: Ανάπτυξη δικτύων διανομής στις 14 πρωτεύουσες νομών και σε τέσσερις μεγάλες πόλεις των περιφερειών Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας. Προβλέπεται κατασκευή 1.155 χλμ δικτύων, σύνδεση 40.000 καταναλωτών και χρήση 22.000 GwH αερίου ετησίως. Η συνολική επένδυση για την υλοποίηση του προγράμματος ανέρχεται σε περίπου 142 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 18 εκατ. ευρώ καλύπτονται από τη ΔΕΠΑ, την ΕΤΕπ (συμμετέχει με 48 εκατ.) και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μέσω του ΠΕΠ με 21,2 εκατ. ευρώ.

Αναμένονται οι συμμετοχές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με 32 εκατ. ευρώ και της Κεντρικής Μακεδονίας με 21,2 εκατ. ευρώ

2ο Στάδιο: Ανάπτυξη των δικτύων διανομής στις Περιφέρειες της Δυτικής Ελλάδας (Πάτρα, Πύργο, Αγρίνιο), Δυτικής Μακεδονίας (Καστοριά, Άργος Ορεστικό, Γρεβενά), Ηπείρου (Ιωάννινα, Ηγουμενίτσα, Πάργα, Πρέβεζα) και Πελοποννήσου (Κόρινθο, Τρίπολη, Καλαμάτα, Σπάρτη, Αργοναυπλία). Απαραίτητες προϋποθέσεις να έχει οριστικοποιηθεί ο τρόπος τροφοδοσίας των δικτύων διανομής (LNG ή CNG), οι Περιφέρειες να έχουν εντάξει στα ΠΕΠ κονδύλια για την ανάπτυξη δικτύων διανομής και η ΔΕΔΑ να έχει εξασφαλίσει χαμηλότοκο αναπτυξιακό δάνειο

3ο Στάδιο: Ανάπτυξη δικτύων διανομής επικουρικά προς την κύρια επένδυση που αφορά την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος σε νησιά με χρήση φυσικού αερίου.

Ήδη στο πρώτο στάδιο του προγράμματος ανάπτυξης περιλαμβάνονται 5 πόλεις οι οποίες θα τροφοδοτούνται με την τεχνολογία CNG (Ορεστιάδα, Γιαννιτσά, Αλεξάνδρεια, Καρπενήσι, Άμφισσα). Σύμφωνα με την πρόταση που έχει καταθέσει η ΔΕΔΑ στη ΡΑΕ, η εταιρεία θα κατασκευάσει εκείνο το μήκος δικτύων διανομής σε κάθε πόλη, τη χωρητικότητα του οποίου θα έχουν δεσμεύσει οι έμποροι αερίου μέσω μίας διαδικασίας, τύπου «open season» .

Η ΔΕΔΑ θα κατασκευάσει και θα διαθέσει την υποδομή υποδοχής του CNG.

Η τεχνολογία LNG εφαρμόζεται στο δεύτερο στάδιο του αναπτυξιακού προγράμματος της ΔΕΔΑ για περιοχές που βρίσκονται μακράν του αγωγού μεταφοράς και επί της ακτογραμμής. Η δημιουργία ενός hub LNG στη Ναυτιλιακή Βιομηχανική Περιοχή Αστακού (ΝΑΒΙΠΕ Αστακού) η οποία είναι αδειοδοτημένη για να φιλοξενήσει δεξαμενές LPG, απ’ όπου θα μεταφέρεται το LNG προς τις τοπικές καταναλώσεις, ώστε να καλύψει τις δυτικές και νότιες πόλεις της χώρας.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση