Συστήνεται το γραφείο του νέου υφυπουργού Περιβάλλοντος - Η μισθοδοσία και τα ευτράπελα

του Θοδωρή Καραουλάνη

Με τέσσερις αποφάσεις που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή στη Διαύγεια, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας «ξεκλειδώνει» τη δημιουργία πολιτικού γραφείου του νέου υφυπουργού Γιώργου Δημαρά, προκειμένου να μπορεί να απασχοληθεί προσωπικό σε αυτό. Θυμίζουμε ότι θέση υφυπουργού το ΥΠΕΝ είχε μόνο επί της προηγούμενης κυβέρνησης, μέχρι το 2015, και μάλιστα αυτή αφορούσε τα ενεργειακά θέματα. Μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό, όπου ο πρωθυπουργός αποφάσισε να αναθέσει ξανά ρόλο στο ΥΠΕΝ σε στέλεχος των Οικολόγων – Πράσινων (με πολύ περιορισμένες αρμοδιότητες…) δημιουργήθηκε η ανάγκη για δημιουργία και στελέχωση ενός νέου πολιτικού γραφείου.

Γραφειοκρατία και κόστος

Όμως ο προϋπολογισμός του ΥΠΕΝ δεν είχε εγκεκριμένους πόρους για θέση Υφυπουργού και έπρεπε να πάρει τις σχετικές εγκρίσεις, όπου «θεματοφύλακας» της δημοσιονομικής ισορροπίας είναι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Έτσι ζητήθηκε αρμοδίως ανακατανομή και αύξηση πιστώσεων σε συγκεκριμένους κωδικούς που αφορούν κυρίως μισθοδοσία και πράγματι, έστω και με «βαριά καρδιά», το ΓΛΚ ικανοποίησε τα αιτήματα ενίσχυσης πίστωσης του τακτικού προϋπολογισμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας προκειμένου να ολοκληρωθεί η σύσταση του πολιτικού γραφείου του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχετικά με την κάλυψη των δαπανών μισθοδοσίας για το διάστημα από 01.09.2018 μέχρι 31.12.2018.

Αναλυτικά, όπως προκύπτει από τις αποφάσεις που αναρτήθηκαν, μόνο για μισθοδοσία του γραφείου του υφυπουργού για 4 μήνες, από Σεπτέμβριο μέχρι Δεκέμβριο (χωρίς υπερωρίες και οδοιπορικά που δεν μπορούν ακόμη να υπολογιστούν και καλύπτονται διαφορετικά), η πρόσθεση ενός μέλους στην πολιτική ηγεσία θα κοστίσει, για μισθοδοσία προσωπικού, τα εξής:

  • Δαπάνη τριάντα τεσσάρων χιλιάδων εξακοσίων ευρώ ( 34.600,00€ ) με αιτιολογία «Βασικός Μισθός»
  • Δαπάνη χιλίων τετρακοσίων ευρώ ( 1.400,00 € ) με αιτιολογία «Οικογενειακή Παροχή»
  • Δαπάνη χιλίων οκτακοσίων ευρώ ( 1.800,00€ ) με αιτιολογία «Επίδομα Θέσης Ευθύνης» (σημείωση: αφορά
  • μόνο τον διευθυντή του γραφείου του υφυπουργού)
  • Δαπάνη εννέα χιλιάδων πεντακοσίων ευρώ ( 9.500,00 € ) με αιτιολογία «Εργοδοτική Εισφορά υπέρ ΕΦΚΑ υπαλλήλων που υπάγονταν μέχρι 31.12.2016 στο ασφαλιστικό –συνταξιοδοτικό καθεστώς του ΙΚΑ»

Σημειώνουμε ότι όλες οι δαπάνες καλύπτονται από τον σχετικό με τη μισθοδοσία Ειδικό Φορέα 31-110 Κ.Α.Ε. του ΥΠΕΝ και κάθε ανωτέρω απόφαση είναι συμπληρωματική της υπάρχουσας που καλύπτει τα άλλα γραφεία (ώστε να μπορούν να γίνονται και ανακατανομές). Δεν σημαίνει ότι όλα αυτά τα ποσά θα καλυφθούν εντέλει (αυτό εξαρτάται από τις ημερομηνίες διορισμού των συνεργατών), αλλά είναι ο προϋπολογισμός που έχουν κάνει οι υπηρεσίες του ΥΠΕΝ με βάση τη δυναμικότητα του γραφείου του Υφυπουργού. Και δεν αποτελεί δέσμευση για το ποσό που θα προϋπολογιστεί του χρόνου. Το σύνολο της δαπάνης που προϋπολογίζεται για τους τέσσερις μήνες του 2018 ανέρχεται στα 47.300 ευρώ, δηλαδή περίπου 12.000 ευρώ ανά μήνα, αλλά όπως προείπαμε αυτό καλύπτει μόνο τις συγκεκριμένες δαπάνες μισθοδοσίας.

Βέβαια πρέπει να σημειώσουμε ότι το γραφείο ενός υφυπουργού είναι πολύ μικρό σε δύναμη προσωπικού σε σχέση με ένα υπουργικό γραφείο – απλά ξεπερνά κατά λίγο τα γραφεία των γενικών γραμματέων. Οπότε η δαπάνη για το γραφείο του Υφυπουργού ΥΠΕΝ δεν έχει καμία σχέση με το πόσο «κοστίζουν» τα γραφεία του Υπουργού και του Αναπληρωτή Υπουργού στο συγκεκριμένο Υπουργείο. Απλά οι πιστώσεις που είχαν προϋπολογιστεί πέρυσι, στην έγκριση του προϋπολογισμού, είχαν εξαντληθεί από τις μισθοδοσίες των υπουργικών γραφείων και έπρεπε να υπάρξει συμπληρωματική πίστωση, κάτι που γίνεται μόνο με ειδική διαδικασία μέσω του ΓΛΚ.

Αλλά αυτό δεν ήταν το μόνο ευτράπελο γραφειοκρατικό εμπόδιο στην εγκατάσταση του Γιώργου Δημαρά στη θέση του Υφυπουργού, ο οποίος άλλωστε βίωσε και μια τεράστια προσωπική τραγωδία αμέσως μετά την είσοδό τους στην κυβέρνηση…

Και… χωροταξικά προβλήματα!

Σύμφωνα με πληροφορίες της Greenagenda (από τους διαδρόμους των κτηρίων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας…) παρότι ο νέος Υφυπουργός πήρε αρμοδιότητα για τις αστικές αναπλάσεις αντιμετώπισε ένα πρόβλημα που δεν περίμενε: οικιστικό και χωροταξικό! Και αυτό γιατί δεν υπήρχε στη Μεσογείων διαθέσιμος χώρος υπουργικού γραφείου! Σημειώνουμε ότι με τις μετακινήσεις και μετεγκαταστάσεις υπηρεσιών του Υπουργείου αλλά και την αύξηση των θέσεων των γενικών και ειδικών γραμματέων, οι «πολυτελείς» χώροι (που δεν είναι πολυτελείς στο ΥΠΕΝ, απλά εξαιρετικά φροντισμένοι) έχουν εκλείψει…

Ο Γιώργος Δημαράς λοιπόν «αναγκάστηκε» να μετακομίσει στο κτήριο της Αμαλιάδος (το οποίο είναι ένα από τα πρώτα κτήρια Βωβού, με τους πρώτους τέσσερις ορόφους ενός συγκροτήματος πολυκατοικιών…). Ο τελευταίος υπουργός που είχε «κατοικήσει» μόνιμα στην Αμαλιάδος ήταν ο Σταύρος Καλαφάτης, μέχρι το 2014, ενώ Ταγαράς και Τσιρώνης που ακολούθησαν κράτησαν μεν παράλληλα γραφείο εκεί αλλά προτίμησαν ως μόνιμη στέγη το γνωστό κτήριο της Μεσογείων – ο Φάμελλος λόγω μετεγκατάστασης υπηρεσιών (όπως της ΕΓΥ) στεγάστηκε εξαρχής στην Μεσογείων. Έκτοτε στο ιστορικό κτήριο της Αμαλιάδος (έδρα του παλαιού ΠΕΧΩ του αείμνηστου Αντώνη Τρίτση) στην Αμαλιάδος στεγάζονται μόνο γενικοί και ειδικοί γραμματείς (έχει τρία – τέσσερα γραφεία κατάλληλα για αυτούς).

Όμως πλέον ένας εκ των γενικών γραμματέων του Υπουργείου έχει καταλάβει το παλαιό «υπουργικό» γραφείο στην Αμαλιάδος. Και οι «διάδρομοι» υποστηρίζουν ότι «στύλωσε τα πόδια» και δεν μετακινούνταν για να μπει ο νέος υφυπουργός στο «υπουργικό» γραφείο με τίποτε… Για όσους δεν γνωρίζουν, στην «αργκό» του δημοσίου, «υπουργικά» είναι τα γραφεία όχι τόσο λόγω «αισθητικής» αλλά επειδή έχουν ιδιαίτερη, ατομική, τουαλέτα… Τέλος καλό όμως και όλα καλά, διότι παρότι επί ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει χρησιμοποιηθεί και έχει να «ανακαινισθεί» για πολλά χρόνια, στην Αμαλιάδος υπάρχει ένα ακόμη «υπουργικό» γραφείο – εκεί που παλιότερα στεγάζονταν, μας λένε, ο Νίκος Σηφουνάκης ως αναπληρωτής υπουργός υπεύθυνος για την Πολεοδομία, επί κυβερνήσεως Γιώργου Παπανδρέου – καθώς η τότε υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη ήθελε να έχει υπουργικά γραφεία και στα δύο βασικά κτίρια του τότε ΥΠΕΚΑ. Τώρα βέβαια το πως θα αισθάνονται τα πολιτικά στελέχη όταν ο/η γενικός γραμματέας θα έχει πιο «κυριλέ» γραφείο και μάλιστα με απευθείας είσοδο σε αίθουσα συσκέψεων από τον Υφυπουργό, δεν το ξέρουμε… Εκτός και αν υπερισχύσει τελικά η γκρίνια των Οικολόγων Πράσινων και γίνουν και άλλες αλλαγές…

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση