Σχεδόν ένα εκατ. παιδιά πλήττει ο υποσιτισμός στην Αφρική λόγω Ελ Νίνιο

Σχεδόν ένα εκατομμύριο παιδιά στην ανατολική και νότια Αφρική υποφέρουν από οξύ και σοβαρό υποσιτισμό λόγω της ξηρασίας που πλήττει την μαύρη ήπειρο και αναμένεται να επιδεινωθεί εξαιτίας του κλιματικού φαινόμενου Ελ Νίνιο, προειδοποιεί σήμερα η UNICEF, το Ταμείο του ΟΗΕ για την παιδική ηλικία.

«Το φαινόμενο Ελ Νίνιο θα υποχωρήσει αλλά η επίδρασή του στα παιδιά θα είναι αισθητή για χρόνια. Είναι μια πρωτοφανής κατάσταση και η επιβίωση των παιδιών εξαρτάται από μέτρα που λαμβάνονται τώρα», δηλώνει η Λέιλα Γαραγκόζλο-Πακάλα, διευθύντρια της UNICEF για την ανατολική και νότια Αφρική.

Ο οξύς και σοβαρός υποσιτισμός χαρακτηρίζεται από πολύ μεγάλη απώλεια βάρους και ευθύνεται για τους περισσότερους θανάτους παιδιών μικρότερων των πέντε ετών παγκοσμίως. Εδώ και δύο χρόνια, ο όγκος της βροχής είναι πολύ μικρότερος από τον μέσο όρο στις περιοχές αυτές της Αφρικής και η συγκομιδή είναι πενιχρή. Κατά συνέπεια οι τιμές των βασικών ειδών διατροφής αυξάνονται και οι κάτοικοι πρέπει να μειώνουν την τροφή τους, με αποτέλεσμα τα παιδιά κυρίως να εκτίθενται στην πείνα και τις ασθένειες.

«Τα στατιστικά στοιχεία είναι εντυπωσιακά και αναμένεται η κατάσταση να επιδεινωθεί φέτος και το 2017», προβλέπει η Μέγκαν Τζίλγαν σύμβουλος της UNICEF για έκτακτες καταστάσεις στην περιοχή.

Το Λεσότο, η Ζιμπάμπουε και οι περισσότερες επαρχίες της Νότιας Αφρικής έχουν κηρύξει κατάσταση φυσικής καταστροφής. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 14 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να μην έχουν τροφή το 2016 στη νότια περιοχή της Αφρικής λόγω της περυσινής φτωχής συγκομιδής που συνδυάζεται με τη σοβαρή ξηρασία. Στο Μαλάουι, 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι απειλούνται από λιμό.

Στην ανατολική Αφρική, η Αιθιοπία πλήττεται ιδιαίτερα με 18 εκατομμύρια ανθρώπους να κινδυνεύουν να χρειαστούν επισιτιστική βοήθεια έως το τέλος του έτους, τονίζει η UNICEF που εκτιμά ότι η χώρα χρειάζεται δωρεές ύψους 87 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA), θα χρειαστούν δύο χρόνια ώστε οι πληγείσες κοινότητες να συνέλθουν από την ξηρασία που επιδεινώνεται εξαιτίας του Ελ Νίνιο. «Είμαστε μπροστά στην αρχή μιας κρίσης που πλήττει τις χώρες με διαφορετικό τρόπο. Οι προβλέψεις είναι ανησυχητικές, με λίγη ή καθόλου βροχή στις πληγείσες περιοχές», δηλώνει η Τζίλγκαν.

Η εποχή των βροχοπτώσεων, που αντιστοιχεί στο καλοκαίρι του νότιου ημισφαιρίου, τελειώνει κατά παράδοση τον Απρίλιο για να ακολουθήσει μια πεντάμηνη περίοδο ανομβρίας, προμηνύοντας επιδείνωση της κατάστασης μέχρι τα τέλη του 2016.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση