Σωρός από σκουπίδια σε παραλία της Λευκάδας

του Παναγιώτη  Χασκή*

Είναι μια από τις πιο όμορφες παραλίες της Λευκάδας. Η πρόσβαση γίνεται είτε με τα πόδια μέσω ενός μικρού μονοπατιού, είτε με καΐκι. Η παραλία του Μύλου απέχει μόλις 15 λεπτά από τον Άγιο Νικήτα.

Δυστυχώς όμως  οι λουόμενοι μετά το μπάνιο τους,  όπως φαίνεται στις φωτογραφίες ενός αναγνώστη μας, προτιμούν ότι  θα τους βόλευε να αφήσουν τα σκουπίδια τους στην παραλία.

ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΛΕΥΚΑΔΑ 2Ο συγκεκριμένος ανεύθυνος κύριος δεν πτοήθηκε την στιγμή της φωτογράφισης και αποφάσισε να πετάξει το μπουκάλι με το νερό στο σωρό.

aporrimata leykada

Η πινακίδα του Δήμου από ότι φαίνεται όχι μόνο δεν αποτρέπει να πετάξουν σκουπίδια αλλά λειτουργεί και ως πόλος έλξης.

Παρά τις προσπάθειες του Δήμου αυτή η κακή συνήθεια ορισμένων δεν λέει να σταματήσει .

Ο σωρός με τα σκουπίδια μεγαλώνει ενώ οι ασυνείδητοι λουόμενοι παρατούν τα σκουπίδια τους σε όλη τη διαδρομή μέσα από μια δασώδη-ημιορεινή περιοχή που οδηγεί  στην παραλία.

Σε όλη την διαδρομή λοιπόν υπάρχουν διάσπαρτα μικρά σκουπίδια που κάποιοι κουραστήκαν να τα κουβαλήσουν μέχρι τον κάδο ανακύκλωσης ή μάλλον νόμιζαν ότι θα το κάνουν άλλοι για εκείνους.

Γιατί λοιπόν οι τουρίστες επιλέγουν να πετάξουν τα σκουπίδια τους σε μια υπέροχη παραλία όπου δεν υπάρχουν σκουπιδοτενεκέδες και γνωρίζει ότι δεν θα τα μαζέψει κάνεις?

Σε όλη την χώρα ο καθένας πετάει σκουπίδια ανεξέλεγκτα όπου θέλει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι οδηγοί, οι καπνιστές στις παραλίες καθώς και ένας μεγάλος αριθμός συνανθρώπων μας που έχουν δημιουργήσει ανεξέλεγκτους σκουπιδότοπους και προκαλούν τελικά πυρκαγιές στην ίδια τούς την περιοχή. Όλα αυτά πρέπει να τελειώσουν κάποια στιγμή και αυτό θα γίνει μόνο όταν τα νέα παιδιά είναι ευαισθητοποιημένα για το περιβάλλον.

Ζούμε σε έναν απέραντο παράδεισο που ονομάζεται Ελλάδα και είναι κρίμα να δυσφημίζουμε την πατρίδα μας επειδή κάποιοι ασυνείδητοι δεν νοιάστηκαν ποτέ για το περιβάλλον ή επειδή κάνεις δεν τους είπε «μην το πετάς κάτω».

*Χασκής Παναγιώτης, Μηχανικός Περιβάλλοντος- Περιβαλλοντολόγος.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

1 comment

  1. Ιανός 5 Ιανουαρίου, 2017 at 12:51 Απάντηση

    ετσι γίνεται όταν υπάρχουν γιδοπρόβατα αμόρφωτα και βρομιάρηδες.
    και οι ερασιτέχνες ψαράδες μια απο τα ίδια, πετάνε τις βρομιές τους εκεί που ψαρεύουν, που να τους καθίσουν τ αγκάθια των ψαριών στο γαμημένο λαιμό τους.
    μένω κοντά σε παραλία και τα βλέπω κάθε μέρα φυσικά κατόπιν εορτής μιας και δεν είμαι παρών. αλλά ετοιμάζομαι!! του χρονου airdroid με κάμερα.

Αφήστε μια απάντηση