Τέλος στη δωρεάν διάθεση της λεπτής πλαστικής σακούλας

Με το ευρωπαϊκό πλαίσιο εναρμονίζεται από σήμερα η Ελλάδα, που σταματά τη δωρεάν διάθεση της γνωστής πλαστικής σακούλας από τα σούπερ μάρκετ και τα εμπορικά καταστήματα. 

Έτσι λοιπόν οι λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφορές, 15-50 μm, θα χρεώνονται με περιβαλλοντικό τέλος 0,03€ ανά τεμάχιο συν ΦΠΑ 24%. Το τέλος αυτό, το οποίο είναι ανταποδοτικό, θα αποδίδεται μέσω της ΑΑΔΕ στον ΕΟΑΝ ο οποίος θα το αξιοποιεί σε δράσεις ενημέρωσης, εκπαίδευσης και δωρεάν διάθεσης τσαντών πολλαπλών χρήσεων.

Σε αυτή ορίζεται ότι το περιβαλλοντικό τέλος πρέπει να εμφανίζεται διακριτά στις αποδείξεις ως πρόσθετο είδος που υπόκειται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ.

Η κοινή απόφαση των υπουργείων Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Οικονομικών και της ΑΑΔΕ ορίζει ότι  από την 1η Ιανουαρίου 2018 παύει η δωρεάν διάθεση στους καταναλωτές των δύο ακόλουθων κατηγοριών πλαστικής σακούλας:

α) των λεπτών πλαστικών σακουλών με πάχος τοιχώματος μικρότερο των 50 μικρών (μονάδα μήκους ίση με το εκατομμυριοστό του μέτρου) και

β) των πλαστικών σακουλών μεταφοράς με πάχος τοιχώματος από 50 μέχρι 70 μικρά, συμπεριλαμβανομένων των επαναχρησιμοποιούμενων σακουλών τσαντών μεταφοράς με το ίδιο μήκος τοιχώματος.

Στις μεν πρώτες επιβάλλεται το ειδικό τέλος των 3 λεπτών ανά τεμάχιο, ενώ στη δεύτερη περίπτωση οι σακούλες θα τιμολογούνται ελεύθερα από τις εμπορικές επιχειρήσεις.

Οι τελευταίες επιτρέπεται, εάν το επιθυμούν, να διαθέτουν δωρεάν στους καταναλωτές επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες υπό την προϋπόθεση ότι αυτό γίνεται στο πλαίσιο δράσεων συλλογής προς ανακύκλωση των λεπτών σακουλών μεταφοράς. Με την ίδια απόφαση απαγορεύεται η διάθεση στην αγορά των λεγόμενων οξοδιασπώμενων πλαστικών σακουλών μεταφοράς.

Ο έμπορος που παραβαίνει τις υποχρεώσεις του τιμωρείται με πρόστιμο από 200 μέχρι 5.000 ευρώ.

Σε περίπτωση υποτροπής τα ποσά των προστίμων τριπλασιάζονται.

Πρακτικά δηλαδή αν γίνουν τρεις παραβάσεις σε τρία καταστήματα, όπου παράβαση μπορεί να είναι και διάθεση τριών σακουλών δωρεάν, το συνολικό πρόστιμο φτάνει ακόμα και τα 30.000 ευρώ.

Στόχος είναι η μέση ετήσια κατανάλωση λεπτών σακουλών ανά πολίτη να μειωθεί στις 90 έως τα τέλη του 2019 (1 ανά 4 ημέρες ανά άτομο) και στις 40 έως τα τέλη του 2025.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, οι Έλληνες καταναλώνουμε ετησίως από 242 έως 363  τεμάχια ανά άτομο. Σύμφωνα με στοιχεία από την εγχώρια βιομηχανία,1.700 τόνοι λεπτών πλαστικών σακουλών παράγονται μηνιαίως.

Η ανεξέλεγκτη χρήση της σακούλας όπως και των υπόλοιπων πλαστικών, απειλεί «να βάλει βόμβα στα θεμέλια του οικοσυστήματος και της ζωής μας, μετατρέποντας μια σημαντική ανακάλυψη σε εφιάλτη» σύμφωνα με οικολογικές οργανώσεις.

Ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης τονίζει ότι «οι πλαστικές σακούλες δημιουργούν ανεπανόρθωτες βλάβες και μπορούν να σκοτώσουν ψάρια, θαλάσσιους οργανισμούς και πουλιά, μπορούν να αποδομηθούν και να μολύνουν το πόσιμο νερό και εν τέλει να βλάψουν όλους εμάς. Η καταστροφική τους δύναμη είναι μακράς διάρκειας και κρατά για δεκάδες ή και εκατοντάδες χρόνια!».

Τα στοιχεία αποτυπώνουν την τεράστια αύξηση της παραγωγής πλαστικών. Με βάση τα στοιχεία, αυξήθηκε από 2 εκατομμύρια τόνους το 1950 σε πάνω από 400 εκατομμύρια τόνους το 2015 και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα φθάσει σε 1,12 δισ. τόνους το 2050.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση