Τέσσερα μέτρα για την έντονη δυσοσμία στο Κορδελιό

Τα περιβαλλοντικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου με έμφαση στην έντονη δυσοσμία η οποία εκδηλώθηκε στην περιοχή από τις αρχές του περασμένου καλοκαιριού, βρέθηκαν στο επίκεντρο σύσκεψης η οποία έγινε σήμερα το μεσημέρι στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, οι αντιπεριφερειάρχες Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας, ο δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου Πέτρος Σούλας οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης Στάθης Λαφαζανίδης, Κώστας Σωτηράκης, Ανέστης Βασιλειάδης και Θεοφάνης Παπαδόπουλος, ο σύμβουλος του κ. Τσιρώνη και περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, Δαμιανός Ανδρέου, ενώ παρέστη και ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης ο οποίος έχει καταθέσει σχετική επίκαιρη ερώτηση.

Αναβάθμιση του σταθμού Κορδελιού

Στη διάρκεια της περίπου δίωρης συνάντησης αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:

1. Ο αναπληρωτής υπουργός κ. Τσιρώνης θα επισκεφθεί τον δήμο Κορδελιού Ευόσμου στο τέλος Νοεμβρίου προκειμένου να συζητήσει και να δει από κοντά τα περιβαλλοντικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η περιοχή.

2. Θα αναβαθμιστεί ο σταθμός μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης ο οποίος λειτουργεί στο Κορδελιό με ευθύνη της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η αναβάθμιση θα γίνει προκειμένου να διευρυνθεί το εύρος των μετρήσεων (θα μετρώνται περισσότερα είδη ρύπων) καθώς και οι ημέρες και ώρες λειτουργίας του σταθμού. Η σχετική δαπάνη θα καλυφθεί από το Πράσινο Ταμείο. Αυτό συμφωνήθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Τσιρώνη με τον πρόεδρο του Πράσινου Ταμείου Γιώργο Πατρίκιο η οποία έγινε στη διάρκεια της σύσκεψης.

Συνεργασία με το ΑΠΘ

3. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα προχωρήσει στην υλοποίηση ειδικού ερευνητικού προγράμματος το οποίο θα αναθέσει στο Τμήμα Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Θα διαρκέσει 18 μήνες και θα περιλαμβάνει μετρήσεις σε όλη την περιοχή για μια σειρά ρύπους, ακόμη και ορισμένους οι οποίοι σήμερα δεν ανιχνεύονται από τα εγκατεστημένα όργανα στο σταθμό Κορδελιού. Οι μετρήσεις θα γίνονται καθ’ όλο το 24ωρο. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στη Voria.gr η αντιπεριφερειάρχης κα. Πατουλίδου μέσα στις επόμενες ημέρες θα είναι έτοιμη η πρόταση συνεργασίας με το Τμήμα Χημείας καθώς και το συνολικό κόστος. Μέρος της δαπάνης ενδέχεται να καλύψει και το Πράσινο Ταμείο καθώς ο κ. Τσιρώνης ζήτησε από την κα. Πατουλίδου να του σταλεί η κοστολογημένη πρόταση συνεργασίας με το ΑΠΘ προκειμένου να δει εάν μπορεί και χρειάζεται να συνδράμει και το υπουργείο του.

Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι

4. Από τους εκπροσώπους του δήμου Κορδελιού Ευόσμου ζητήθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό να γίνονται αιφνιδιαστικοί έλεγχοι από τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος, γύρω από τις μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις οι οποίες λειτουργούν στην περιοχή, κάτι που απεδέχθη ο κ. Τσιρώνης.

Επίσης προτάθηκε να διερευνηθεί η δυνατότητα εκπόνησης ειδικής μελέτης για την περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής η οποία να χρηματοδοτηθεί από τα κονδύλια του προγράμματος για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη.

Όπως εξήγησε στη Voria.gr ο δήμαρχος κ. Σούλας στη διάρκεια της σύσκεψης παρέδωσε έναν φάκελο στον αναπληρωτή υπουργό στον οποίο περιγράφονται όλες οι ενέργειες στις οποίες προέβη ο δήμος το προηγούμενο διάστημα με αφορμή τη δυσοσμία που είχε παρατηρηθεί στην περιοχή.

Ειδικότερα, για το θέμα αυτό επισημάνθηκε ότι δεν κατέστη δυνατός ο εντοπισμός των αιτιών οι οποίες προκάλεσαν τη δυσοσμία. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσιρώνης επέστησε την προσοχή σε πιθανά ρέματα όπου γίνεται ενδεχομένως παράνομη απόθεση λυμάτων.

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιουτίκας τόνισε ότι «από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε το πρόβλημα της δυσοσμίας, σε συνεργασία με το δήμο οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποιούν συνεχείς ελέγχους σε όλες τις βιομηχανικές μονάδες της περιοχής, ενώ γίνονται διαρκείς μετρήσεις των ατμοσφαιρικών ρύπων. Επειδή όμως το πρόβλημα παραμένει και δεν έχει εντοπιστεί ούτε η χημική σύσταση των ουσιών που προκαλούν τη δυσοσμία, ούτε η πηγή της, σήμερα συναποφασίσαμε να κάνουμε τέσσερα απαραίτητα βήματα, που πιστεύουμε ότι τελικά θα μας οδηγήσουν στη λύση».

Τέλος, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοβουλία» Κώστας Σωτηράκης ζήτησε από τον κ.Τσιρώνη να εξετάσει το υπουργείο εάν έχουν προσδιοριστεί οι ζώνες ασφαλείας που προβλέπονται από την οδηγία Σεβέζο σε περίπτωση μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση