"Τασάκι" για τους καπνιστές αποτελούν οι θάλασσες και οι ακτές

Με μία πρωτότυπη έρευνα ολοκληρώθηκε ο μήνας εθελοντικής δράσης για το θαλάσσιο
περιβάλλον που συντόνισε μεταξύ 15 Σεπτεμβρίου - 15 Οκτωβρίου η HELMEPA στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εκστρατείας Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών 2012. Στην έρευνα αυτή για τα
απορρίμματα σε θάλασσες, γνωστά και ως θαλάσσια απορρίμματα, συμμετείχαν 3.305 εθελοντές από 114 συνεργαζόμενους φορείς σε όλη την Ελλάδα, οι οποίοι καθάρισαν συνολικά 508 χιλιόμετρα ακτογραμμής σε 75 περιοχές της χώρας συλλέγοντας 14 τόνους απορριμμάτων.

Κατά τη διάρκεια των καθαρισμών, οι εθελοντές κατέγραψαν με λεπτομέρεια σε ειδικά δελτία τα απορρίμματα συνεισφέροντας έτσι σημαντικά στοιχεία για την ποσότητα, σύνθεση και προέλευση των απορριμμάτων.

Τα στοιχεία αυτά αξιοποιούνται από τη HELMEPA για την παρακολούθηση του προβλήματος
των θαλάσσιων απορριμμάτων σε εθνικό επίπεδο στο πλαίσιο της εφαρμογής της Θαλάσσιας Στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη χώρα μας. Επίσης, προωθούνται στο μη-κυβερνητικό οργανισμό Ocean Conservancy των ΗΠΑ που συντονίζει την εκστρατεία παγκοσμίως ώστε να συμπεριληφθούν στην ετήσια έκθεση του που θα δημοσιευθεί τον Απρίλιο 2013.
Ενθαρρυντική είναι η συμμετοχή εθελοντών στην φετινή εκστρατεία καθαρισμού των ακτών στην
Ελλάδα, στην οποία σημειώθηκε αύξηση 22% σε σχέση με το 2011. Σε μία δύσκολη εποχή για τη χώρα μας, η θερμή ανταπόκριση τοπικών φορέων, εταιρειών, μαθητών και του ευρύτερου κοινού στην πρόσκληση της HELMEPA για εθελοντική δράση αποτελεί ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον σε ένα καθαρότερο περιβάλλον.

Βασικό συμπέρασμα της έρευνας είναι πως οι δραστηριότητες αναψυχής στην παράκτια ζώνη
συνεχίζουν να έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για τη ρύπανση των ελληνικών θαλασσών και ακτών με απορρίμματα. Συγκεκριμένα, από παράκτιες δραστηριότητες και την αναψυχή προέρχεται το 28,5% των απορριμμάτων, ενώ δύο στα τρία απορρίμματα (66%) προέρχονται από καπνιστές.

Τα  αποτσίγαρα συνεχίζουν να αποτελούν με διαφορά το πολυπληθέστερο απόρριμμα στις
ελληνικές ακτές, ενώ τα 129.000 αποτσίγαρα που αφαίρεσαν οι εθελοντές από τις παραλίες θα αντιστοιχούσαν σε 6.450 (!) πακέτα τσιγάρων. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι και η παρουσία πολλών
πλαστικών στη δεκάδα των πολυπληθέστερων απορριμμάτων στις ελληνικές ακτές.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι δυστυχώς η συμπεριφορά πολλών συμπολιτών μας προς το
θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον της πατρίδας μας συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από αδιαφορία και ανευθυνότητα. Είναι πια καιρός να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι η λύση αυτού του προβλήματος βρίσκεται στο... χέρι μας και οφείλουμε επιτέλους να αλλάξουμε κακές συνήθειες του παρελθόντος.

Ο διαχωρισμός και η ανακύκλωση των απορριμμάτων που συνέλεξαν οι εθελοντές στις ακτές αποτέλεσε μία ακόμη σημαντική παράμετρο της φετινής εκστρατείας στην Ελλάδα. Σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης-Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.), 1.125 κιλά ανακυκλώσιμων υλικών παραλήφθηκαν από ειδικά οχήματα της Ε.Ε.Α.Α. και οδηγήθηκαν σε μονάδες ανακύκλωσης για επεξεργασία.

Η HELMEPA συγχαίρει θερμά όλουςτους εθελοντές για τη συμμετοχή τους και ευχαριστεί τους τοπικούς φορείς, τιςΔιευθύνσεις των Σχολείων και τις εταιρείες για τη συνεργασία στην υλοποίηση των
δράσεων, καθώς και την Ε.Ε.Α.Α., τη Διεύθυνση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και το ραδιοφωνικό σταθμό Kiss FM για την πολύτιμη υποστήριξή τους.
Στους συντονιστές των δράσεων και τους μαθητές η HELMEPA απένειμε Αναμνηστικό Δίπλωμα.

Για περισσότερες πληροφορίες: Τομέας Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης HELMEPA,
τηλ. 210-9343088, emai environment@helmepa.gr .

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!