Τα εναλλακτικά συστήματα θέρμανσης στο νέο «Εξοικονομώ Κατ' Οίκον»

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Ποιο είναι το όφελος για την τσέπη σας και κατ΄επέκταση για το περιβάλλον, μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας, από τις επιδοτούμενες παρεμβάσεις στα κτήρια του «Εξοικονομώ Κατ΄Οίκον ΙΙ»;

Εκτός από τις χρηματοδοτικές δυνατότητες που προσφέρει το πρόγραμμα για όσους τελικά μπουν στη διαδικασία να το αξιοποιήσουν, υπάρχουν αναμφισβήτητα και μακροχρόνια «πράσινα» οφέλη.

Ένα κτήριο σωστά μονωμένο, με κουφώματα με θερμοδιακοπή, με ενεργειακούς υαλοπίνακες, με θερμομόνωση στην ταράτσα και στις προσόψεις και με έναν τελευταίας τεχνολογίας καυστήρα-λέβητα έχει πολύ λιγότερες ανάγκες για ψύξη και θέρμανση και εξοικονομεί πολλά χρήματα κάθε χρόνο.

Μάλιστα, εκτιμάται ότι κατά τη διάρκεια του χειμώνα σε ένα διώροφο σπίτι χωρίς μόνωση σημειώνονται ενεργειακές απώλειες από την ταράτσα περίπου κατά 25%, από την τοιχοποιία πάνω από 40%, από τα κουφώματα πάνω από 20% και από τις καμινάδες και τους εξαερισμούς περίπου 10-15%.

Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων, που επιδοτεί το «Εξοικονομώ Κατ΄Οίκον ΙΙ», περιλαμβάνεται και η χρήση εναλλακτικών συστημάτων θέρμανσης, όπως οι καυστήρες πέλλετ.

Το πέλλετ είναι οικονομικότερο στην χρήση από το πετρέλαιο και διακρίνεται από σταθερή ποιότητα και υγρασία.

Είναι καθαρό και εύκολο στην χρήση και στην αποθήκευση, ενώ η καύση που εμφανίζει είναι αποδοτικά μεγαλύτερη του 93%.

Οι πιο σύγχρονες ατομικές μονάδες πέλλετ δεν απαιτούν συνεχή τροφοδότηση διότι έχουν δεξαμενή για την καύσιμη ύλη και χρειάζονται ανεφοδιασμό μια με δυο φορές την εβδομάδα ή και πιο σπάνια (ανάλογα με την χρήση και την ένταση λειτουργίας).

Τα συστήματα πέλλετ μπορούν να καλύψουν οικολογικά και πλήρως τις ανάγκες σε θέρμανση ενός μέσου σπιτιού χωρίς τη χρήση άλλης θερμαντικής πηγής.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην επιλογή των υλικών καύσης σε ένα σύστημα πέλλετ, προκειμένου να μην προκληθεί ζημιά στο περιβάλλον.

Έτσι, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται καθόλου ξυλεία εμποτισμένη με χημικά, η οποία πωλείται συνήθως συσκευασμένη με αναφορές σε δήθεν επιθυμητές ιδιότητες (αργή καύση, εύκολο άναμμα κ.λπ.), γιατί καθώς καίγεται το ξύλο, τα επικίνδυνα χημικά απελευθερώνονται στο περιβάλλον.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι ακόμη και συσκευασμένα πέλλετ μπορεί να είναι ακατάλληλα, καθώς κάποια έχουν βρεθεί στο παρελθόν να περιέχουν συσσωματώματα σκουπιδιών.

Όλα αυτά, καθώς καίγονται, απελευθερώνουν διοξίνες και άλλες τοξικές και καρκινογόνες ουσίες, πέρα από το γενικότερο πρόβλημα με τα μικροσωματίδια και τον καπνό.

Το αποτέλεσμα είναι ότι επιβαρύνεται όχι μόνο η γενικότερη ποιότητα της ατμόσφαιρας, αλλά άμεσα και το μικροπεριβάλλον του κάθε σπιτιού.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση