Τις επόμενες ημέρες δημοπρατούνται τρεις νέες μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων

Η διαχείριση αποβλήτων και η κυκλική οικονομία βρέθηκε στο επίκεντρο πάνελ του Olympia Forum III που διοργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ.

Ο Γιώργος Πατούλης μίλησε για την επένδυση στον τομέα της ανακύκλωσης και τη συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής με 66 δήμους στους οποίους διατίθενται δωρεάν σύγχρονα οχήματα που συγκεντρώνουν τα οργανικά απόβλητα των καφέ κάδων.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής αναφέρθηκε και στις 60 κινητές πράσινες μονάδες που σε καθημερινή βάση κυκλοφορούν στην Αττική και συλλέγουν αντικείμενα προς ανακύκλωση, ενώ μέχρι στιγμής έχουν γραφτεί πάνω από 200.000 πολίτες ως χρήστες της κάρτας επιβράβευσης ανακύκλωσης.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, επεσήμανε ότι από τις τρεις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων που λειτουργούσαν όταν ανέλαβε η ΝΔ τη διακυβέρνηση, έχουμε φτάσει στις έξι, ενώ η έβδομη στη Θήβα θα λειτουργήσει μέσα στο επόμενο τετράμηνο. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες δημοπρατούνται τρεις μεγάλες μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων στον Βόλο, τη Λάρισα και την ανατολική Θεσσαλονίκη, ενώ θα ακολουθήσουν εκείνες σε Καβάλα και Νάξο. Σημείωσε, ωστόσο, ότι ζήτημα υπάρχει με τις περιφέρειες νοτίου και βορείου Αιγαίου, για τις οποίες δρομολογείται συνολική ρύθμιση, ενώ απομένει η δημοπράτηση του έργου για τη Στερεά Ελλάδα.

Μεταβατικές προσεγγίσεις χαρακτήρισε την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία ο Grammenos Mastrojeni, ανώτερος αναπληρωτής γενικός γραμματέας της «Ένωσης για τη Μεσόγειο», επισημαίνοντας την ανάγκη για οικονομία μηδενικών απορριμμάτων. Η λύση που πρότεινε είναι «περισσότεροι πράσινοι χώροι και κήποι αντί για ανακύκλωση».

Στις απανωτές κρίσεις, από τον κορωνοϊό και την κλιματική αλλαγή μέχρι τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση, αναφέρθηκε ο Γιώργος Κρεμλής, σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα Ενέργειας, Κλίματος, Περιβάλλοντος και Κυκλικής Οικονομίας, σημειώνοντας ότι δημιουργούν ένα φαινόμενο χιονοστιβάδας που πάει πίσω τους στόχους της ενεργειακής μετάβασης. Υπογράμμισε ότι η κυκλική οικονομία θα μας επιτρέψει την ενεργειακή μετάβαση με στόχο τη μείωση των εκπομπών ρύπων στο 55%, ενώ χαρακτήρισε δύσκολο εγχείρημα τη μείωση των εκπομπών κατά 80% εως το 2040.  Επίσης, ανέδειξε τη σημασία αξιοποίησης των αποβλήτων που συγκεντρώνονται από τους καφέ κάδους για ζωοτροφές, κομπόστ καλής ποιότητας και βιοκαύσιμα.

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας της ανακύκλωσης συσκευασιών αναφέρθηκε ο Μιχάλης Οικονομάκης, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ανακύκλωσης Συσκευασιών, σημειώνοντας την έλλειψη πόρων, την αύξηση στο κόστος μεταφοράς και την εισφοροδιαφυγή. Υπογράμμισε ότι σε ετήσια βάση από τη δραστηριότητα της ΕΕΑΑ εξοικονομείται ενέργεια ίση με αυτή που καταναλώνουν 800.000 νοικοκυριά.

Ξεπερνά το 95% η προσβασιμότητα των πολιτών σε καθαρό και υγιεινό νερό στη χώρα, όπως τόνισε ο Γιώργος Μαρινάκης, πρόεδρος της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης και δήμαρχος Ρεθύμνης, επισημαίνοντας ωστόσο τις απώλειες λόγω της αχαρτογραφητης ενδοχώρας σε πολλές περιπτώσεις, όπου πολίτες εξυπηρετούνται από πεπαλαιωμένα δίκτυα. Επίσης, σημείωσε ότι γίνεται ασύδοτη διαχείριση στον τομέα της άρδευσης και απηύθυνε έκκληση για βοήθεια στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τη διασύνδεση των πανεπιστημίων, της κοινωνίας, των πολιτών, των επιχειρήσεων και της τοπικής αυτοδιοίκησης έθεσε ως προτεραιότητα η Ζέφη Δημαδάμα, λέκτορας του Τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ούτως ώστε να περάσουμε και στον επανασχεδιασμό των προϊόντων για να είναι πιο εύκολη η ανακύκλωσή τους. Με αυτό τον τρόπο, όπως είπε, θα υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας με έξυπνο προσανατολισμό και θα αλλάξουμε το παραγωγικό και καταναλωτικό μοντέλο.

Από την πλευρά της, η Χριστίνα Σταρακά, επικεφαλής του τμήματος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Ένωση Αγρινίου» μίλησε για το παράδειγμα που έδωσε η ένωση προχωρώντας εδώ και χρόνια στην ενεργειακή μετάβαση με τη συμμετοχή της κοινωνίας σε μεγάλα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι στις ενεργειακές κοινότητες της ένωσης συμμετέχουν 5.500 μέλη, τα έργα ξεπερνούν το ένα γίγα και η επένδυση το ένα δισ ευρώ.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Γιώργος Καραμέρος.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση