Τι συνέβη στα οικοσυστήματα των ωκεανών τον έναν χρόνο της «ανθρωπόπαυσης» λόγω lockdown

Ωκεανογράφοι από όλο τον κόσμο θα μελετήσουν τι συνέβη στα οικοσυστήματα των ωκεανών σε αυτό τον ένα χρόνο που η ανθρώπινη δραστηριότητα περιορίστηκε στο ελάχιστο στη θάλασσα.

Οι επιστήμονες την ονόμασαν «η στιγμή της ησυχίας». Έτσι περιγράφουν την κατάσταση που βιώνουν οι ωκεανοί και οι κάτοικοι τους στη διάρκεια της πανδημίας και ειδικά στα χρονικά διαστήματα του γενικευμένου lockdown σε όλο τον κόσμο όπου η ναυσιπλοΐα όπως και οι υπόλοιποι κλάδοι διέκοψε τη λειτουργία της.

«Το lockdown σταμάτησε την παγκόσμια ναυσιπλοΐα σε επίπεδα που υπό κανονικές συνθήκες θα ήταν αδύνατο να συμβεί» λέει ο Πίτερ Τγιάκ, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Αγίου Ανδρέα στη Σκοτία. Οι ερευνητές θα μελετήσουν τα δεδομένα που έχουν καταγράψει 200 υδρόφωνα που είναι εγκατεστημένα σε όλους τους ωκεανούς και καταγράφουν τους ήχους της θαλάσσιας ζωής.

Οι ερευνητές θα μελετήσουν τα δεδομένα από τα υδρόφωνα τόσο πριν την εμφάνιση της πανδημίας όσο φυσικά κατά την διάρκεια της και ειδικά την εποχή του γενικευμένου lockdown όσο και μετά την λήξη του. «Θέλουμε είναι να αξιοποιήσουμε τα δεδομένα για να καταγράψουμε τις αλλαγές στον θόρυβο στους ωκεανούς και στο πώς επηρεάζουν την θαλάσσια ζωή όπως τα τραγούδια των φαλαινών και οι χορωδίες διαφόρων ειδών ψαριών.

Όπως συνέβη και στις αστικές περιοχές, σύμφωνα με το Naftemporiki.gr, το lockdown επέτρεψε στην άγρια ζωή να κάνει πιο έντονη την εμφάνιση τους το ίδιο θα συνέβη και στους ωκεανούς» αναφέρει ο Τγιάκ. Στόχος των ερευνητών δεν είναι να καταγράψουν μόνο το τι συνέβη για το σύντομο χρονικό διάστημα του λοκντάουν αλλά και να βρουν στοιχεία που να αποκαλύπτουν το πώς ο συνεχώς αυξανόμενος θόρυβος στους ωκεανούς έχει επηρεάσει την θαλάσσια ζωή σε όλα τα μήκη και τα βάθη τις τελευταίες δεκαετίες.

Για αυτό τον σκοπό θα μελετήσουν και δεδομένα από θαλάσσια είδη στα οποία έχει τοποθετηθεί κάποιος πομπός που καταγράφει διαφόρων δεδομένα ειδικά αυτά της κίνησης τους στις θάλασσες.

«Μπορούμε να μάθουμε παρά πολλά απλά ακούγοντας τον ήχο του ωκεανού. Ένας από τους στόχους μου είναι να φτιάξω ένα παγκόσμιο χάρτη ήχων των ωκεανών όπου θα μπορεί κάποιος να ακούσει τους ήχους που ακούγονται στις περιοχές που κινούνται συχνά πλοία, να καταγραφούν τα μεταναστευτικά μοτίβα των φαλαινών από τα τραγούδια της. Μπορούμε να βρούμε ακόμη και στοιχεία για τις κλιματικές αλλαγές από τους ήχους που κάνουν οι κινήσεις των παγόβουνων» αναφέρει η Τζένιφερ Μίξις Ολντς, ειδικός στην ωκεάνια ακουστική στο Πανεπιστήμιο του New Hampshire στις ΗΠΑ.

Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η αύξηση του θορύβου στους ωκεανού έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε διάφορα είδη που επικοινωνούν με ήχους σε διάφορα επίπεδα. Έχει επίσης υποδειχθεί ότι ο θόρυβος δημιουργεί σε κάποια είδη όπως σε φάλαινες έντονο στρες το οποίο τα οδηγεί τελικά στον θάνατο.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση