Τοξική ωρολογιακή βόμβα για τον κάμπο της Θεσσαλονίκης οι πεταμένες φιάλες φυτοφαρμάκων (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Η ανεξέλεγκτη απόρριψη δεκάδων άδειων δοχείων φυτοφαρμάκων αποτελεί μια ενεργή τοξική ωρολογιακή βόμβα στον κάμπο της Θεσσαλονίκης. Σε μια ακόμη αυτοψία της Greenagenda.gr στην προστατευόμενη περιοχή ανάμεσα στον Γαλλικό ποταμό και τον Αξιό ποταμό καταγράφηκαν δεκάδες εστίες απόθεσης αυτών των επικίνδυνων αποβλήτων σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Διαβάστε - Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού: Καταφύγιο... εγκληματιών περιβάλλοντος (φωτο+vid)

«Οι ασυνείδητοι παρατούν τις άδειες συσκευασίες φυτοφαρμάκων και διαπράττουν ένα περιβαλλοντικό έγκλημα με σοβαρότατες επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία αλλά και την πανίδα της περιοχής», επισημαίνουν στη Greenagenda.gr τα μέλη της περιβαλλοντικής ομάδας «Εχεδώρου Φύσις».

Έξι μήνες πέρασαν από την προηγούμενη καταγραφή της απογοητευτικής κατάστασης και δυστυχώς τίποτα δεν έχει αλλάξει μέχρι.

Η Greenagenda.gr απευθύνθηκε στον αντιδήμαρχο Τοπικής Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης του δήμου Δέλτα Θεοφάνη Αλμπάνη. Η δημοτική αρχή καλείται να αντιμετωπίσει μια πολυετή κακή συνήθεια ορισμένων και ένα εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα. Σύμφωνα με τον κ. Αλμπάνη, είναι επιτακτικό να υπάρξει η ευαισθητοποίηση των αγροτών για να αποτραπεί το φαινόμενο αυτό.

«Σχεδιάζουμε μια πιλοτική δράση ενημέρωσης των εμπλεκόμενων. Με τη νεοσύστατη υπηρεσία Περιβάλλοντος έχουμε αποφασίσει να συντάξουμε μελέτη καταγραφής του προβλήματος και θα γίνουν δράσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Σε κάποια σημεία των καλλιεργήσιμων εκτάσεων σκεφτόμαστε να καθοριστούν χώροι συλλογής των κενών συσκευασιών και κατόπιν να ακολουθήσει η διαδικασία της ανακύκλωσής τους», υπογράμμισε ο κ. Αλμπάνης.

Έως ότου γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες οι εικόνες σε ορυζώνες στην περιοχή της Χαλάστρας, στη δυτική Θεσσαλονίκη, εντός του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα, θα συνεχίζονται εξαιτίας της εγκληματικής αδιαφορίας ορισμένων αγροτών και την παντελή έλλειψη περιβαλλοντικής συνείδησης για τις επιπτώσεις της ανεξέλεγκτης απόρριψης επικίνδυνων αποβλήτων -και όχι μόνο- σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, τόσο για το περιβάλλον όσο και για τη δημόσια υγεία.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση