Το έντομο φονιάς κατάπιε το 10% του Σέιχ Σου και συνεχίζει-Αρχίζει η β' βάση παρεμβάσεων

του Νίκου Αβουκάτου

Θέμα ημερών είναι να ξεκινήσει η δεύτερη φάση των αναγκαίων εργασιών για την αντιμετώπιση του φλοιοφάγου εντόμου Tomicus piniperda που έχει προκαλέσει τεράστια ζημιά στο Σέιχ Σου, το περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης.

Μιλώντας στη Greenagenda.gr, η δασάρχης Θεσσαλονίκης Ελένη Αγγελίδου επισήμανε ότι «το σχέδιο δράσης μας αφορά τις αραιώσεις, τις καλλιεργητικές και εξυγιαντικές υλοτομίες και στα υπόλοιπα τμήματα του περιαστικού δάσους που δεν έγιναν παρεμβάσεις, το προηγούμενο διάστημα».

Όπως είπε η κα. Αγγελίδου, «μπαίνουμε στη δεύτερη φάση που αφορά όσα δένδρα δεν είχαν ξεραθεί και ξεραίνονται τώρα. Προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο στο δάσος».

Κατέφαγε το 10% του Σέιχ Σου και συνεχίζει

Το ποσό των 500.000 ευρώ που αποφάσισε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενεργείας να χορηγήσει για την αντιμετώπιση του εντόμου-φονιά των πεύκων θα συμβάλει στην ουσιαστική διαχείριση του μεγάλου προβλήματος στο Σέιχ Σου. Σύμφωνα με την κα. Αγγελίδου, «μέχρι στιγμής έχει καταστραφεί περίπου το 10% της συνολικής έκτασης του περιαστικού δάσους, όμως η προσβολή βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη».

Οι παρεμβάσεις θα έχουν χρονικό ορίζοντα έως το τέλος του 2020.

Αντικατάσταση με πλατύφυλλα

Καθοριστικής σημασίας για την αναγέννηση του δάσους είναι η αντικατάσταση των δένδρων με πλατύφυλλα είδη. Η χρηματοδότηση της σχετικής μελέτης συντάσσεται από τη Διεύθυνση Αναδασώσεων. Εφόσον η μελέτη εγκριθεί από το ΕΣΠΑ, η αντικατάσταση πρόκειται να γίνει στα δέκα τμήματα που διενεργήθηκαν οι υλοτομήσεις το καλοκαίρι.

«Eίμαστε σε συνεχή επικοινωνία με το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών και διεξάγονται αυτοψίες. Εφόσον δίνονται χρήματα, φυσικά και θα γίνονται περισσότερα στο δάσος», τόνισε η δασάρχης.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση