Το Ελ Νίνιο φέρνει πιο... επίμονες αλλεργίες

Το φαινόμενο Ελ Νίνιο μπορεί να προκαλέσει παραγωγή περισσότερης γύρης και συνδέεται με την πρώιμη και πιο έντονη εμφάνιση εποχής αλλεργιών, προειδοποιούν Αμερικανοί ερευνητές.

Για παράδειγμα, σε πόλεις όπου το φαινόμενο Ελ Νίνιο προκαλεί περισσότερες αλλά σποραδικές καταιγίδες μετά από περίοδο θερμού κλίματος, τα προηγουμένως «διψασμένα» φυτά καταλήγουν να παράγουν περισσότερους σπόρους και γύρη. Γενικά, με την αύξηση της βροχόπτωσης ενισχύεται η βιομάζα του πράσινου συστήματος των ανθοφόρων φυτών, γρασιδιού και ζιζανίων, αναφέρουν οι ειδικοί, και αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε επιδείνωση των αλλεργικών συμπτωμάτων.

Τις εποχές που εμφανίζεται το καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, η περίοδος που η γύρη ταξιδεύει στον αέρα μπορεί να διαρκέσει έως και 14 ημέρες περισσότερο από το συνηθισμένο. Αυτό αποτελεί ενοχλητικό πρόβλημα για όσους υποφέρουν από συμπτώματα που σχετίζονται με αλλεργίες, όπως πονόλαιμος, πονοκέφαλος, ρινική συμφόρηση, και δυσκολία στην αναπνοή.

Στις πόλεις με μεγάλο αριθμό δέντρων και φυτών, για εκείνους που ταλαιπωρούνται από εποχιακές αλλεργίες, οι γιατροί συστήνουν μια σειρά από τρόπους για να καταπραΰνουν τα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού των εξόδων κατά τη διάρκεια θερμών και ξηρών ημερών με την παρουσία ανέμων. Συνιστάται επίσης η λήψη φαρμάκων για την αλλεργία προτού ξεκινήσει η άνοιξη, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερο σοβαρά συμπτώματα.

Το φετινό φαινόμενο Ελ Νίνιο θεωρείται το ισχυρότερο που έχει καταγραφεί από το 1998, όταν προκλήθηκαν ακραία φαινόμενα με πρωτοφανείς επιπτώσεις σε κράτη σε όλο τον κόσμο.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση