ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΜΕ ΜΥΡΜΗΚΙΚΟ ΟΞΥ ΩΣ ΠΗΓΗ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ

Ολλανδοί φοιτητές κατασκεύασαν το πρώτο αυτοκίνητο στον κόσμο που χρησιμοποιεί μυρμηκικό οξύ ως πηγή υδρογόνου για τις κυψέλες καυσίμου που τροφοδοτούν τον ηλεκτροκινητήρα.

Η χρήση του μυρμηκικού οξέος, το οποίο παράγεται στη φύση από τα μυρμήγκια και άλλα έντομα, ως πηγή καυσίμου, θα είχε πολλά πλεονεκτήματα, πιστεύει η εικοσαμελής ομάδα φοιτητών από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Αϊντχόβεν στην Ολλανδία.

Το κύριο πλεονέκτημα είναι ότι το μυρμηκικό οξύ είναι ένα υγρό που μπορεί να μεταφερθεί και να αποθηκευτεί με ευκολία, ενώ το υδρογόνο πρέπει σήμερα να μεταφέρεται υπό υψηλή πίεση και να αποθηκεύεται με δαπανηρό εξοπλισμό. Επιπλέον, εάν υιοθετηθεί ευρέως, το μυρμηκικό οξύ θα μπορούσε να αποθηκεύεται στο αυτοκίνητο με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως η βενζίνη. Αυτό θα διευκόλυνε τη χρήση των υφιστάμενων υποδομών, καθιστώντας τα οχήματα που κινούνται με υδρογόνο πιο ανταγωνιστικά.

Η χρήση του μυρμηκικού οξέος ως πηγή υδρογόνου προσφέρει επίσης πολύ μεγαλύτερο εύρος από την τρέχουσα μπαταρία που διαθέτουν τα ηλεκτρικά οχήματα. Το οξύ μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση ηλιακής και αιολικής ενέργειας σε περιόδους υπερπαραγωγής, η οποία στη συνέχεια μπορεί να παρέχεται σε πρατήρια καυσίμων.

Μέσα στο αυτοκίνητο, το οξύ διασπάται σε διοξείδιο του άνθρακα και υδρογόνο, με το υδρογόνο να χρησιμοποιείται για να τροφοδοτήσει τον κινητήρα.

Η ομάδα παρουσίασε ένα λειτουργικό μοντέλο μικρής κλίμακας και ελπίζει να ολοκληρώσει τη μετατροπή ενός πραγματικού υδρογονοκίνητου αυτοκινήτου ως το 2017. Στη συνέχεια, η ομάδα σκοπεύει να αναπτύξει ένα λεωφορείο που θα κινείται με μυρμηκικό οξύ.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση