Το 40% των ψαριών στους κόλπους της Ιαπωνίας περιέχουν μικροπλαστικά

Περίπου το 40% των ψαριών που αλιεύθηκαν μέσα και γύρω από το μεγαλύτερο και πολυπληθέστερο νησί της Ιαπωνίας Χόνσου βρέθηκε να περιέχει μικροσκοπικά πλαστικά σωματίδια, προκαλώντας ανησυχίες για τις δυνητικά επιβλαβείς επιπτώσεις τους στα οικοσυστήματα και την ανθρώπινη υγεία.

Τα μικροπλαστικά, τα οποία έχουν μήκος μικρότερο από 5 χιλιοστά, είναι προϊόν των μεγαλύτερων κομματιών πλαστικού που διασπώνται λόγω της υπεριώδους ακτινοβολίας, των κυμάτων και της έκθεσης στη θερμότητα. Τα μικροπλαστικά μπορούν να απορροφήσουν επιβλαβείς χημικές ουσίες, οι οποίες στη συνέχεια μεταφέρονται στα ψάρια που τα καταναλώνουν. Μικροπλαστικά περιέχονται επίσης στα περισσότερα καλλυντικά ως παράγοντας στίλβωσης.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Σουχέι Τανάκα, αναπληρωτή καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Κιότο, διεξήγαγε την έρευνα από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο του 2016 σε έξι διαφορετικές περιοχές.

Μετά την εξέταση των πεπτικών συστημάτων των 197 ψαριών από επτά είδη που αλιεύτηκαν στις έξι περιοχές, η ομάδα βρήκε 140 μικροπλαστικά από 16 είδη πλαστικών σε 74 ψάρια ή 37,6% αυτών που εξετάστηκαν. Οι τύποι ψαριών και ο συνολικός αριθμός που εξετάστηκαν σε κάθε περιοχή διέφεραν.

Μικροπλαστικά βρέθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα σε γαύρους. Ενδεικτικά, το 79,4% των γαύρων στον κόλπο του Τόκιο και το 46,7% των γαύρων που αναλύθηκαν από τον κόλπο της Οσάκα περιείχαν μικροπλαστικά.

Οι γαύροι και οι σαρδέλες τρέφονται με πλαγκτόν και μικροσκοπικά σωματίδια από το νερό φιλτράροντας τα με τα βράγχια τους, καθιστώντας τα μικροπλαστικά πιο πιθανό να καταναλωθούν, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα.

Η ομάδα θα εξετάσει στη συνέχεια τον αντίκτυπο της κατανάλωσης μικροπλαστικών στα οστρακοειδή, ανέφερε ο Τανάκα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση