Τσίπρας: Μέσα στον Νοέμβριο το νέο «Εξοικονομώ», άμεσα στη Βουλή οι Ενεργειακές Κοινότητες

Άμεσα θα ξεκινήσει το νέο «Εξοικονομώ κατ' Οίκον», μέσα στον Νοέμβριο, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της ομιλίας του στο 6ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, στην Κομοτηνή.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρωθυπουργός, αφού αναφέρθηκε στο ενδιάμεσο πρόγραμμα για το παλαιό «Εξοικονομώ», το νέο πρόγραμμα θα ξεκινήσει μέσα στον Νοέμβριο και θα είναι «στοχευμένο ιδιαίτερα στα μεσαία και χαμηλότερα εισοδήματα, για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των νοικοκυριών». Σημαντικό ρόλο στον κυβερνητικό σχεδιασμό, πρόσθεσε, έχει και η δημιουργία ειδικού προγράμματος για την ενεργειακή αναβάθμιση σε δημόσια και δημοτικά κτήρια.

Άμεσα και το ν/σ για τις ενεργειακές κοινότητες

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι πρόκειται να έρθει άμεσα στη Βουλή το «νομοσχέδιο-τομή», όπως το χαρακτήρισε, για τις Ενεργειακές Κοινότητες, υπογραμμίζοντας, ακόμη, ότι πρόκειται για θεσμική πρωτοβουλία που δίνει την δυνατότητα σε πολίτες, ΟΤΑ και μικρές και μεσαίες τοπικές επιχειρήσεις να συμμετάσχουν σε ενεργειακά εγχειρήματα ως παραγωγοί ενέργειας.

Συνεχίζοντας για το ενεργειακό σκέλος, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, βρίσκεται στο επίκεντρο ενός από τα βασικά σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Φυσικό Αέριο και σημείωσε τον κεντρικό ρόλο που παίζει στο σχέδιο αυτό ο TAP που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας και Ελλάδας. Τόνισε δε ότι παρότι έχει ήδη κατασκευαστεί το 50% του αγωγού, παραμένει επιτακτική η ανάγκη ολοκλήρωσής του μέχρι το 2020.

Παράλληλα, όπως είπε, προχωρούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση του IGB, που θα διοχετεύσει το φυσικό αέριο από τον TAP στο δίκτυο της Βουλγαρίας. Τον ενεργειακό χάρτη της Περιοχής, συμπληρώνουν δύο εθνικά έργα που θα τροφοδοτούν την εγχώρια, καθώς και τις αγορές των Βαλκανίων -και δυνητικά της Ευρώπης- με φυσικό αέριο: Η κατασκευή του πλωτού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη και η αξιοποίηση του υπό εξάντληση κοιτάσματος Καβάλας, ως υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου, για λόγους ασφάλειας εφοδιασμού.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση