ΥΠΕΝ: Το κεφάλαιο εκτροπή Αχελώου έχει κλείσει οριστικά

Η κυβέρνηση δεν συζητά το ενδεχόμενο εκτροπής του Αχελώου, ένα εγχείρημα που καταγράφεται πλέον ως μία «χίμαιρα» και το οποίο λειτούργησε επί χρόνια ανασταλτικά για τον αγροτικό κόσμο της περιοχής, καθώς στέρησε από την Θεσσαλία πολλά  μικρότερα έργα ζωτικής σημασίας, που θα διατηρούσαν και θα αξιοποιούσαν τους υφιστάμενους υδατικούς πόρους της.

Την κατηγορηματική αυτή θέση, διατύπωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας σε αυτοδιοικητικούς φορείς της περιοχής, με την συμμετοχή  του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού και με εκπροσώπους επιστημονικών φορέων, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο. Επιπρόσθετα, ο κ. Σκουρλέτης επεσήμανε ότι θα δρομολογηθεί η λειτουργία του υδροηλεκτρικού φράγματος της Μεσοχώρας, αποκλείοντας οποιονδήποτε συσχετισμό του συγκεκριμένου έργου με τον παλαιότερο  σχεδιασμό για την εκτροπή του Αχελώου.

Στη συνάντηση, εκτός από τον Περιφερειάρχη,  συμμετείχαν  ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και δήμαρχος Μουζακίου Γιώργος Κωτσός, οι δήμαρχοι Τρικκαίων  Δημήτρης Παπαστεργίου,  Καρδίτσας Φώτης Αλεξάκος, Πύλης Κώστας Μαράβας, Σοφάδων Θάνος Σκάρλος, πλήθος στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο πρόεδρος της ΕΘΕΜ Ιωάννης Καλλές, Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας Βασίλης Τσιώνας, επιστήμονες, νομικοί και  στελέχη του Γραφείου Υπουργού.

Ο υπουργός ΠΕΝ, αφού άκουσε τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των φορέων,  επεσήμανε ότι έχει ήδη  δρομολογηθεί η σύσταση επιτροπής, από κοινού με τη ΔΕΗ, προκειμένου να εξεταστούν όλα τα ζητήματα που έχουν σχέση με την λειτουργία του φράγματος.  Πρόσθεσε ότι στόχος του υπουργείου είναι ένα αποτέλεσμα -  υπόδειγμα για τον χειρισμό παρόμοιων περιπτώσεων, που θα εξασφαλίζει την βέλτιστη λύση για τους κατοίκους και θα προσεγγίζει με την απαραίτητη ευαισθησία  το θέμα της μεταφοράς του οικισμού.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της εκτροπής του Αχελώου, ο ΥΠΕΝ τόνισε ότι «έχει ευθύνη πλέον ο καθένας, από όποια θέση κι αν κατέχει, εάν συνεχίσουμε να αναπαράγουμε μία ιδέα η οποία είναι νεκρή και λειτουργεί ανασταλτικά προς άλλους σχεδιασμούς για έργα που πρέπει να επιταχυνθούν και να τεθούν σε εφαρμογή».

Επίσης, διαβεβαίωσε την Περιφέρεια ότι θα υπάρξει διάλογος και συνεννόηση στο θέμα του φράγματος.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση