Φουλάρει για «καλύτερη μαθητική start-up της Ευρώπης» η ελληνική ECO WAVE

Η εικόνα του μεγάλου αριθμού απορριμμάτων από πλαστικό και χαρτί στο ιατρείο του πατέρα του προβλημάτισε τον μαθητή της Α' Λυκείου Θοδωρή Μάντση και όταν ήρθε η ώρα να λάβει μέρος με την τάξη του στη Μαθητική Εμπορική Έκθεση Θεσσαλονίκης του Junior Achievement Greece, αποφάσισε να μοιραστεί την εμπειρία αυτή με τους συμμαθητές του. Κάπως έτσι αποφάσισαν όλοι μαζί να δημιουργήσουν ένα προϊόν με θετικό οικολογικό πρόσημο, το «Βio-Veil», το πρώτο απολύτως βιοαποικοδομήσιμο ρολό χαρτιού για τα εξεταστικά κρεβάτια νοσοκομείων, ιατρικών κέντρων, ιδιωτικών ιατρείων, φυσικοθεραπευτηρίων και κέντρων αισθητικής.

 Η αγάπη του Θοδωρή και των συμμαθητών του στο Αριστοτέλειο Κολλέγιο Θεσσαλονίκης για το περιβάλλον -και εικόνες όπως η παραπάνω- ήταν το «κλειδί» για τη δημιουργία της εικονικής μαθητικής επιχείρησης ECO WAVE Α.Ε. και του καινοτόμου προϊόντος τους, που όχι μόνο χάρισε στους μαθητές το α' βραβείο στη Μαθητική Εμπορική Έκθεση Θεσσαλονίκης αλλά και τούς έδωσε το εισιτήριο για τον 31ο πανευρωπαϊκό τελικό διαγωνισμό μαθητικής επιχειρηματικότητας του JA Europe «The Company of the Year Competition 2020», που θα αναδείξει την καλύτερη μαθητική «start-up» της Ευρώπης.

«Στο ιατρείο του πατέρα μου είδα να πετιέται ένας μεγάλος αριθμός πλαστικού και χαρτιού κι αυτό με προβλημάτισε. Αυτή την εμπειρία μου, τη μετέφερα στους συμμαθητές μου και όλοι μαζί φτάσαμε στην ιδέα του οικολογικού ρολού», εξήγησε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείο Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ο Θοδωρής Μάντσης, «γενικός διευθυντής» της εικονικής μαθητικής επιχείρησης, τονίζοντας πως ήταν μια συλλογική προσπάθεια, με κεντρικό άξονα τον σεβασμό στο περιβάλλον και την ανάγκη για δραστικό περιορισμό της χρήσης του πλαστικού στην καθημερινότητά μας.  

Στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό, που διεξάγεται από σήμερα, 22 Ιουλίου έως και τις 24 Ιουλίου, η ΕCO WAVE Α.Ε. θα αναμετρηθεί με 40 ομάδες από όλη την Ευρώπη με το καινοτόμο προϊόν της, η αδιάβροχη επένδυση του οποίου δεν είναι από πλαστικό -όπως στα ρολά που χρησιμοποιούνται τώρα- αλλά από φυσικές πρώτες ύλες, όπως άμυλο, σιτάρι και φυτικά έλαια. «Το οικολογικό ρολό που κατασκευάσαμε εξαφανίζεται μέσα σε δύο μήνες, γίνεται λίπασμα και δεν αφήνει κανένα οικολογικό αποτύπωμα», ανέφερε ο νεαρός μαθητής, επισημαίνοντας πως η ομάδα έχει μεγάλη πίστη στην ιδέα με την οποία διαγωνίζεται και η ευρωπαϊκή διάκριση «είναι ένα πολύ μεγάλο όνειρο», που ευελπιστεί να δει να παίρνει «σάρκα και οστά».

Στην ερώτηση εάν θα ήθελε ο ίδιος και οι συμμαθητές του, κάποια μέρα, να δουν την ιδέα τους να παίρνει τον δρόμο προς την αγορά, απάντησε με μάλλον αφοπλιστικό τρόπο: «Θέλουμε να διαδώσουμε την οικολογική συνείδηση. Κύριος γνώμονάς μας είναι η προστασία του περιβάλλοντος. Είτε αυτοί που υλοποιήσουν την ιδέα είμαστε εμείς, είτε κάποιος άλλος, θα μας κάνει πολύ χαρούμενους». Άλλωστε, το καινοτόμο ρολό χαρτιού που εμπνεύσθηκαν τα παιδιά φαίνεται να έχει ενθουσιάσει τους γιατρούς στους οποίους έχει παρουσιασθεί, ενώ έχει συναφθεί συμφωνία με την ιταλική εταιρεία NOVAMONT για να αρχίσει να το παράγει με στόχο να βγει άμεσα στην αγορά.

Την ομάδα της ECO WAVE είχε βραβεύσει τον περασμένο Μάιο, σε μια διαδικτυακή εκδήλωση για την απονομή των βραβείων, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τονίζοντας -μεταξύ άλλων- ότι το προϊόν που δημιούργησαν είναι επίκαιρο γιατί αποτελεί συνεισφορά στην αναβάθμιση του υγειονομικού υλικού. «Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας έδωσε μεγάλη χαρά και δύναμη με τα λόγια της. Θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για την ομάδα μας και την Ελλάδα», δήλωσαν τα 5 «στελέχη» της ΕCOWAVE που θα διαγωνιστούν στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό, Θοδωρής Μάντσης, Μαρία Μπατζόλη, Αναστασία Πράτανου, Βάλια Αλευρίδου και Γιώργος Γκούλης.

Στο πλευρό των παιδιών από την αρχή της σχολικής χρονιάς ήταν οι καθηγήτριες Ειρήνη Χάψαλη και Μαρία Δαμαλή, η διεύθυνση του σχολείου καθώς και σύμβουλοι-εθελοντές και χορηγοί, ενώ για την προετοιμασία τους για τον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό συμβούλευσαν τους μαθητές και τις μαθήτριες μέσω webinars, τα στελέχη της CitiΕλλάδος, Kωνσταντίνος Τσουρής, Ιωάννης Βοΐλης, Σωκράτης Γαλανάκης και Βασίλης Τζάκος.

Η ECO WAVE, «μια ομάδα δυνατή και πολύ "δεμένη", με πάθος για το προϊόν της», όπως την περιγράφει και η υπεύθυνη του προγράμματος Εικονική Επιχείρηση του JA Greece Ελένη Χελιώτη, διεκδικεί και το βραβείο του κοινού στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση