Φωτοβολταϊκά: Τι προβλέπει η απόφαση για το virtual net metering

Δημοσιεύτηκε σήμερα στο ΦΕΚ (Β 1547/08-05-2017), η Υπουργική Απόφαση για την εγκατάσταση φωτοβολταΐκών σταθμών από αυτοπαραγωγούς με εφαρμογή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού.

Με την Απόφαση, την οποία υπογράφει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, όπως αναφέρει το ΥΠΕΝ, καθιερώνεται μία σημαντική αλλαγή φιλοσοφίας στον τομέα των φωτοβολταϊκών, η οποία σε δεύτερο χρόνο θα επεκταθεί καλύπτοντας και άλλες τεχνολογίες. Βασικός στόχος είναι η ενίσχυση της αυτοπαραγωγής, ως μέσο εξοικονόμησης ενέργειας και μείωσης του ενεργειακού κόστους, με έμφαση στην ενεργό συμμετοχή των καταναλωτών-αυτοπαραγωγών.

Ειδικότερα, με τον εικονικό συμψηφισμό, δίνεται η δυνατότητα συμψηφισμού της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας με την συνολική καταναλισκόμενη ηλεκτρική ενέργεια, για τους αυτοπαραγωγούς, ανεξάρτητα από το χώρο που αυτή παράγεται και καταναλώνεται. Αποσυνδέεται δηλαδή χωρικά η παραγωγή από την κατανάλωση όσον αφορά τον συμψηφισμό ενέργειας. Η εφαρμογή του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού αφορά αυτοπαραγωγούς που είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου που επιδιώκουν κοινωφελείς ή άλλους, δημοσίου ενδιαφέροντος, σκοπούς γενικής ή τοπικής εμβέλειας. Ακόμη αφορά εγγεγραμμένους στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων του ν.3874/2010 (Α’ 151) για εγκαταστάσεις αγροτικών εκμεταλλεύσεων όπως ορίζονται στο ν.3874/2010 ή και αγροτικών χρήσεων. Οι Συμβάσεις συμψηφισμού μεταξύ παραγωγών και προμηθευτών θα έχουν διάρκεια 25 έτη.

Πιο αναλυτικά, στις εγκαταστάσεις που χωροθετούνται στο διασυνδεδεμένο σύστημα, ισχύουν τα εξής:

  • Στην περίπτωση του ενεργειακού συμψηφισμού, η ισχύς κάθε φωτοβολταϊκού σταθμού μπορεί να ανέρχεται μέχρι 20 kWp ή μέχρι το 50% της συμφωνημένης ισχύος κατανάλωσης, εφόσον η τιμή αυτή είναι μεγαλύτερη του ως άνω ορίου των 20 kWp.
  • Στην περίπτωση του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού, η ισχύς κάθε φωτοβολταϊκού σταθμού μπορεί να ανέρχεται μέχρι 20 kWp ή μέχρι το 50% του αθροίσματος της συμφωνημένης ισχύος του συνόλου των συμψηφιζόμενων καταναλώσεων, εφόσον η τιμή αυτή είναι μεγαλύτερη του ως άνω ορίου των 20 kWp.
  • Η ισχύς ενός φωτοβολταϊκού σταθμού που θα εγκατασταθεί στο στο Διασυνδεδεμένο Δίκτυο δεν μπορεί να υπερβαίνει το ανώτατο όριο των 500 kWp.

Στις εγκαταστάσεις που χωροθετούνται στο δίκτυο των μη διασυνδεδεμένων νησιών, ισχύουν τα εξής:

  • Στην περίπτωση του ενεργειακού συμψηφισμού η ισχύς των συστημάτων που εγκαθίστανται μπορεί να ανέρχεται μέχρι 10 kWp, και ειδικά για την Κρήτη μέχρι 20 kWp, ή μέχρι το 50% της συμφωνημένης ισχύος κατανάλωσης, εφόσον η τιμή αυτή είναι μεγαλύτερη του ως άνω ορίου των 10 kWp ή των 20 kWp αντίστοιχα.
  • Στην περίπτωση του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού, η ισχύς των συστημάτων που εγκαθίστανται μπορεί να ανέρχεται μέχρι 10 kWp, και ειδικά για την Κρήτη μέχρι 20 kWp, ή μέχρι το 50% του αθροίσματος της συμφωνημένης ισχύος του συνόλου των καταναλώσεων, εφόσον η τιμή αυτή είναι μεγαλύτερη του ως άνω ορίου των 10 kWp ή των 20 kWp αντίστοιχα.
  • Η ισχύς ενός φωτοβολταϊκού σταθμού που θα εγκατασταθεί στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά εκτός της Κρήτης δεν μπορεί να υπερβαίνει το ανώτατο όριο των 20 kWp, και ειδικά για την Κρήτη δεν μπορεί να υπερβαίνει το ανώτατο όριο των 50 kWp.
Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση