Χειροτερεύει η διάβρωση στις ακτές της ανατολικής Θεσσαλονίκης - Απειλεί υποδομές (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις παίρνει στη Θεσσαλονίκη το καταστροφικό φαινόμενο της διάβρωσης των ακτών, προκαλώντας ανησυχία για το μέλλον και δη το άμεσο. Η κατάσταση της ανατολικής ακτής του Θερμαϊκού στον ομώνυμο δήμο χειροτερεύει συνεχώς, κάτι που αποτυπώνεται στο αποκαλυπτικό φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύει σήμερα η Greenagenda.gr και έρχεται να επιβεβαιώσει το δημοσίευμα του περυσινού Οκτωβρίου.

Μέσα σε λίγους μόνο μήνες, η διάβρωση έχει προχωρήσει αισθητά και ετοιμάζεται στην κυριολεξία να καταπιεί υποδομές και κατασκευές στο παραλιακό μέτωπο του δήμου Θερμαϊκού, όπως φαίνεται και στις εικόνες.

 

«Το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών του Θερμαϊκού Κόλπου και ειδικότερα αυτών της Αγίας Τριάδας, Νέων Επιβατών και Περαίας έχει γίνει εντονότερο. Παρατηρούμε ότι οι πληγές της διάβρωσης στην περιοχή έχουν επεκταθεί και για αυτό πρέπει να σημάνει συναγερμός. Τις τελευταίες ημέρες έχουμε γίνει θεατές σοβαρών καταστροφών. Όλα αυτά κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου», τονίζει στη Greenagenda.gr ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αγίας Τριάδας Ηρακλής Μακρής, δείχνοντας τα έντονα σημάδια της διάβρωσης που έχει υποστεί το παραλιακό μέτωπο.

Στο κέντρο της Αγίας Τριάδας η θάλασσα στην κυριολεξία έχει καταπιεί την παραλία όπου οι επαγγελματίες τοποθετούν ξαπλώστρες και ομπρέλες. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι από την υποχώρηση της άμμου έχουν εμφανιστεί παλαιότερες τσιμεντένιες κατασκευές. Οι ομπρέλες θαλάσσης κρέμονται στον αέρα και είναι έτοιμες να τις παρασύρει η θάλασσα.

«Τα κύρια αίτια της διάβρωσης είναι οι λιμενικές εγκαταστάσεις που είχαν γίνει παλαιότερα χωρίς τις απαραίτητες περιβαλλοντικές μελέτες, καθώς και άλλες παρεμβάσεις, όπως ίσως ο νέος αεροδιάδρομος στο "Μακεδονία"», υποστηρίζει ο κ. Μακρής.

Η ακτή έχει εξαφανιστεί και μπροστά από τα άδεια κτήρια των ιστορικών κατασκηνώσεων του ΠΙΚΠΑ Αγίας Τριάδας, όπου το φαινόμενο έχει προχωρήσει αρκετά μέτρα και η θάλασσα «χτυπά», πλέον, τις εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις του.

Όπως είναι φυσικό, η σημερινή κατάσταση ανησυχεί ιδιαίτερα και τους επιχειρηματίες της περιοχής, οι οποίοι βλέπουν τις εγκαταστάσεις τους να απειλούνται διαρκώς από το εντεινόμενο φαινόμενο.

Από το καλοκαίρι, ο δήμος Θερμαϊκού έχει λάβει τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις και αναμένεται να δημοπρατηθεί το έργο για την αντιμετώπιση του φαινομένου της διάβρωσης.

«Δεν υπάρχει άλλος χρόνος, πρέπει να ξεκινήσουν τα έργα αντιμετώπισης του προβλήματος και αποκατάστασης των βλαβών. Ο λόγος είναι η σοβαρή επιδείνωση του φαινομένου που παρουσιάζουν οι συγκεκριμένες ακτές και ειδικότερα της Αγίας Τριάδας εδώ και δύο μήνες. Σκοπός μας είναι να θέσουμε σε εγρήγορση όλους τους παράγοντες και τους μηχανισμούς που είναι απαραίτητοι για την άμεση επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος πριν η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη. Το πρόβλημα δεν σηκώνει άλλες καθυστερήσεις. Εφόσον γνωρίζουμε ότι υπάρχουν οι ανάλογες μελέτες καθώς και η χρηματοδότηση, όπως είχε αναφέρει ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας την άνοιξη του 2020 στα εγκαίνια του "ΚΑΠΠΑ 2004"», τονίζει ο κ. Μακρής.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Θερμαϊκού, Γιώργο Τσαμασλή, έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικές μελέτες και το έργο είναι έτοιμο να ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ από τον Φεβρουάριο.

Να σημειωθεί ότι σε ανάλογες περιπτώσεις όπου κινήθηκαν γρήγορα οι αρμόδιες αρχές, όπως στην παραλία της Κατερίνης, της Νικήτης καθώς και στο Καρλόβασι της Σάμου, υπάρχουν θετικά αποτελέσματα και η δύσκολη κατάσταση στην οποία είχαν περιέλθει οι ακτές εκεί έχει ήδη αντιστραφεί.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση