Χρηματοδότηση από ΕΕ για αποθήκευση υδροηλεκτρικής ενέργειας μέσω άντλησης στην Αμφιλοχία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις ελληνικό μέτρο για τη στήριξη της κατασκευής και της λειτουργίας εγκατάστασης αποθήκευσης υδροηλεκτρικής ενέργειας μέσω άντλησης στην Αμφιλοχία της Ελλάδας. Το μέτρο θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ), μετά τη θετική αξιολόγηση του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας από την Επιτροπή και την έγκρισή του από το Συμβούλιο.

Η ενίσχυση θα λάβει τη μορφή επενδυτικής επιχορήγησης ύψους 250 εκατ. ευρώ και ετήσιας στήριξης — χρηματοδοτούμενης από εισφορά που επιβάλλεται στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας — για τη συμπλήρωση των εσόδων της αγοράς, προκειμένου να επιτευχθεί αποδεκτό ποσοστό απόδοσης της επένδυσης. Η υποστηριζόμενη εγκατάσταση αποθήκευσης θα έχει δυναμικότητα 680 μεγαβάτ (MW) και θα συνδέεται απευθείας με γραμμές μεταφοράς υψηλής τάσης.

Με τη στήριξη της λειτουργίας των υφιστάμενων μονάδων ανανεώσιμης ενέργειας, καθώς και με τη διευκόλυνση της δημιουργίας νέων, το έργο θα συμβάλει στην ομαλή και αποτελεσματική μετάβαση του ελληνικού συστήματος ηλεκτροπαραγωγής σε καθαρές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με τον στόχο απεξάρτησης από τον άνθρακα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Η Επιτροπή αξιολόγησε το μέτρο βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, ιδίως βάσει του άρθρου 107 παράγραφος 3 στοιχείο γ) της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο επιτρέπει στα κράτη μέλη να στηρίζουν την ανάπτυξη ορισμένων οικονομικών δραστηριοτήτων υπό ορισμένες προϋποθέσεις, καθώς και των κατευθυντήριων γραμμών για τις κρατικές ενισχύσεις στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας.

Η Επιτροπή έκρινε ότι η ενίσχυση είναι αναγκαία και έχει χαρακτήρα κινήτρου, δεδομένου ότι το έργο δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς τη δημόσια στήριξη. Επιπλέον, το μέτρο είναι αναλογικό, δεδομένου ότι το επίπεδο της ενίσχυσης αντιστοιχεί στις πραγματικές χρηματοδοτικές ανάγκες και θα υπάρχουν οι αναγκαίες διασφαλίσεις που περιορίζουν την ενίσχυση στο ελάχιστο (π.χ. προσαρμογή της ετήσιας στήριξης και του επιδιωκόμενου εσωτερικού ποσοστού απόδοσης σε περίπτωση αύξησης του κόστους κατασκευής). Η Επιτροπή έλαβε επίσης υπόψη τη συμπερίληψη του έργου στον κατάλογο των ευρωπαϊκών έργων κοινού ενδιαφέροντος στον τομέα της ενέργειας. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα θετικά αποτελέσματα του μέτρου αντισταθμίζουν κάθε πιθανή στρέβλωση του ανταγωνισμού και των συναλλαγών που προκαλείται από τη στήριξη. Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή ενέκρινε το μέτρο βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Η Επιτροπή αξιολογεί κατά προτεραιότητα τα μέτρα που συνεπάγονται κρατική ενίσχυση και τα οποία περιλαμβάνονται στα εθνικά σχέδια ανάκαμψης που υποβάλλονται στο πλαίσιο του ΜΑΑ, καθώς επίσης έχει παράσχει καθοδήγηση και στήριξη στα κράτη μέλη κατά τις προπαρασκευαστικές φάσεις των εθνικών σχεδίων, ώστε να διευκολυνθεί η ταχεία υλοποίηση του ΜΑΑ.

Η μη εμπιστευτική εκδοχή της απόφασης θα δημοσιευθεί με αριθμό υπόθεσης SA.57473 στο μητρώο κρατικών ενισχύσεων στον ιστότοπο της Επιτροπής για τον ανταγωνισμό, μόλις διευθετηθούν τυχόν ζητήματα εμπιστευτικότητας.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση