1ο Φεστιβάλ Κυκλικής Οικονομίας στη Θεσσαλονίκη - Η πόλη γίνεται... green

του Νίκου Αβουκάτου

«Στο ζήτημα της Κυκλικής Οικονομίας μιλάμε για μια νέα προσέγγιση thess clean-thess green. Είμαστε έτοιμοι», υπογράμμισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, εγκαινιάζοντας το 1ο Φεστιβάλ Κυκλικής Οικονομίας του δήμου Θεσσαλονίκης, Thess Clean-Thess Green, που πραγματοποιείται στους χώρους της ΔΕΘ.

Σύμφωνα με τον κ. Ζέρβα, δρομολογήθηκε η ανάπτυξη του συστήματος ανταποδοτικής ανακύκλωσης σε 48 σημεία σε όλον τον δήμο Θεσσαλονίκης μέσα από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ενώ υποβλήθηκε  η πρόταση στο υπουργείο Περιβάλλοντος για τη δημιουργία ολοκληρωμένου πράσινου σημείου.

Αναφερόμενος ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης στην επέκταση του δικτύου ανακοίνωσε ότι θα επεκταθεί με 305 νέους υπόγειους κάδους την επόμενη τριετία σε όλες τις δημοτικές κοινότητες και οι 120 από αυτούς θα είναι χρηματοδοτούμενοι από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σχετικά με το σοβαρό πρόβλημα των ογκωδών αποβλήτων, ο κ. Ζέρβας γνωστοποίησε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2022 απομακρύνθηκαν 3.000 τόνοι από αυτά τα απορρίμματα.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, τόνισε ότι «ως κυβέρνηση θέλουμε να αφήσουμε το πράσινο αποτύπωμα. Ανταποκρινόμαστε με στοχευμένα εθνικά σχέδια δράσης και ένα από αυτά αφορά την επιτάχυνση της διαδικασίας διαχείρισης των απορριμμάτων».

Ο κ. Καλαφάτης, επικαλούμενος την πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου «New Climate», επισήμανε ότι «αυτή κατέδειξε πως η Ελλάδα μαζί με την Ολλανδία έχει κάνει τη μεγαλύτερη άνοδο για το 2021. Η χώρα μας ανέβηκε 10 θέσεις στην κατάταξη για την περιβαλλοντική πολιτική της».

Από την πλευρά του, ο τομέαρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, άσκησε κριτική για τις σημαντικές καθυστερήσεις, όπως είπε, στην εφαρμογή των νόμων για την ανακύκλωση και την απαγόρευση των πλαστικών παρά τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «δεν πάμε καλά στην ανακύκλωση γιατί δεν εφαρμόζονται όλα όσα έχουν θεσμοθετηθεί. Βάζουμε μεγάλους στόχους και δεν μπορεί η κυβέρνηση να τους υλοποιήσει. Ακόμη και η κομποστοποίηση, που ξεκίνησε από το προηγούμενο ΕΣΠΑ, μόλις τώρα άρχισαν να παραδίδονται οι καφέ κάδοι με καθυστέρηση τεσσάρων ετών».

«Δεν αλλάζει η κοινωνία μόνο από τις πολιτικές εξαγγελίες αλλά και από τη βούληση των πολιτών και των παραγωγών να αλλάξουν. Zητώ να αλλάξουν τρόπο ζωής πολίτες και παραγωγοί γιατί από αυτούς θα ξεκινήσει η πράσινη επανάσταση», σημείωσε ο κ. Φάμελλος.

Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου από το βήμα του φεστιβάλ έδωσε συγχαρητήρια σε εκπαιδευτικούς και μαθητές για τις δημιουργίες που εκτίθενται στο περίπτερο 16 και αντιγράφουν τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης κατασκευασμένα με ανακυκλώσιμα υλικά.

Την άνοιξη του 2023 θα διοργανωθεί από τη ΔΕΘ μια Διεθνής Έκθεση Κυκλικής Οικονομία η οποία και θα ενταχθεί στο ημερολόγιο των εκθέσεων της Ευρώπης, δεσμεύτηκε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΔΕΘ-HELEXPO, Αλέξανδρος Τσαξιρλής.

Το Φεστιβάλ

Το Φεστιβάλ Κυκλικής Οικονομίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, με την επωνυμία Thess Clean -Thess Green, που διοργανώνει η ΔΕΘ-Helexpo, θα διαρκέσει έως αύριο 4 Ιουνίου, στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ στο Περίπτερο 16.

Το Φεστιβάλ, το οποίο διοργανώνεται για πρώτη φορά, φιλοδοξεί να εξοικειώσει τους δημότες της πόλης με τις πρακτικές της Κυκλικής Οικονομίας, βάζοντας στην καθημερινότητά τους τη φιλοσοφία του τρίπτυχου της Κυκλικής Οικονομίας, δηλαδή τη μείωση απορριμμάτων, την επανάχρηση και την ανακύκλωση υλικών.

Το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει ποικίλης μορφής παράλληλες εκδηλώσεις, κατάλληλες για όλες τις ηλικίες: ημερίδες ανοιχτές στο κοινό, παρουσίαση συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων, θεματικά και δημιουργικά εργαστήρια, εκθέσεις, διαγωνισμούς, Λούνα Παρκ Ανακύκλωσης, καλλιτεχνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες κ.ά.

Σημειώνεται πως η είσοδος στο Φεστιβάλ είναι δωρεάν ενώ διατίθεται και ελεύθερο πάρκινγκ.

Υποστηρίζεται από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης – το γνωστό σύστημα του Μπλε Κάδου, τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α) Κεντρικής Μακεδονίας και την Ανταποδοτική Ανακύκλωση.

Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση