1.075 ετών ο Άδωνις της Πίνδου

Σε μία άγνωστη τοποθεσία στην Πίνδο βρίσκεται το γηραιότερο γνωστό εν ζωή δέντρο στην Ευρώπη, του οποίου η ηλικία μετρήθηκε με ακρίβεια και όχι προσεγγιστικά και είναι 1.075 ετών.

Το έτος 941 φύτρωσε και από τότε η συγκεκριμένη πεύκη λευκόδερμος (Pinusheldreichii), είδος γνωστό και ως ρόμπολο, ατενίζει την ιστορία αγέρωχη ψηλά στην οροσειρά της Πίνδου.

Το εντόπισε διεθνής ερευνητική ομάδα και το βάφτισε ανεπίσημα «Άδωνις», ενώ στην ίδια περιοχή βρέθηκαν επίσης περισσότερα από μια ντουζίνα άλλα ρόμπολα με ηλικία, που κυμαίνεται στη μία χιλιετία.

«Είναι αξιοθαύμαστο το γεγονός ότι αυτός ο μεγάλος, περίπλοκος και εντυπωσιακός οργανισμός έχει επιζήσει τόσο καιρό σε αυτό το αφιλόξενο περιβάλλον», τόνισε ο δενδροχρονολόγος  Πάουλ  Κρούζικτου Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, επικεφαλής της διεθνούς ομάδας που ανακάλυψε το πεύκο.

Οι αποστολές κατά τις οποίες ανακαλύφθηκαν τα υπεραιωνόβια ρόμπολα οργανώθηκαν από το Navarino Environmental  Observatory, μια συνεργασία ανάμεσα στο πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, την Ακαδημία Αθηνών και την εταιρεία TEMES S.A, με τη συμμετοχή ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Μάινζ στη Γερμανία και της Αριζόνα στις ΗΠΑ.

Στόχος ήταν ο εντοπισμός υπεραιωνόβιων δέντρων, των οποίων οι δακτύλιοι ανάπτυξης μπορούν να προσφέρουν πολύτιμα στοιχεία για το κλίμα της Μεσογείου τους  τελευταίους αιώνες.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν άλλα δέντρα στην Ευρώπη των οποίων η ηλικία εκτιμάται ότι υπερβαίνει κατά πολύ την ηλικία του συγκεκριμένου ρόμπολου. Ένα άλλο δέντρο του ίδιου είδους στη Βουλγαρία, γνωστό με την ονομασία «πεύκο Μπαϊκούσεφ», εκτιμάται ότι μπορεί υπερβαίνει τα 1.300 χρόνια, ενώ η «Ελιά των Βουβών» στο Κολυμπάρι Κρήτης δεν αποκλείεται να ξεπερνά τα 2.000 χρόνια.

Ωστόσο, η διαφορά είναι ότι στις περιπτώσεις αυτές δεν υπάρχουν άμεσες μετρήσεις αλλά μόνο προσεγγιστικές εκτιμήσεις, δεδομένου ότι τα υπεραιωνόβια αυτά δέντρα έχουν κούφιο κορμό και η καταμέτρηση των δακτυλίων ανάπτυξης είναι αδύνατη.

Ο Άδωνις, αντίθετα, έχει σκληρό ξύλο που αντιστέκεται στη φθορά, ιδιαίτερα στις χαμηλές θερμοκρασίες του βουνού. Οι ερευνητές κατάφεραν έτσι να τρυπήσουν τον κορμό και να μετρήσουν άμεσα τους δακτυλίους.

Ο πυρήνας έχει μήκος ένα μέτρο και φέρει 1.075 δακτυλίους, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η πεύκη η λευκόδερμος απαντάται σε μεγάλο μέρος της Βαλκανικής χερσονήσου (Βοσνία, Βουλγαρία, Αλβανία, Σερβία, ΠΓΔΜ, Ιταλία, Ελλάδα) αλλά μόνο σε μεγάλο υψόμετρο, εκεί όπου τελειώνουν τα δάση ελάτης και άλλων ειδών πεύκου.

Η μυστικότητα για την τοποθεσία της θεωρείται αυτονόητη, καθώς καλό είναι να αποφεύγονται οι επισκέψεις σε αυτά τα δέντρα.

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση