«Καθαρό νερό αντί για καυσαέριο»: Στην Κοζάνη το πρώτο αυτοκίνητο που κινείται με υδρογόνο

Στους δρόμους της Κοζάνης κυκλoφόρησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα- ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο κυψελών υδρογόνου. Το SUV υδρογονοκίνητο όχημα παρουσίασε ο Γιώργος Χατζημαρκάκης, Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Υδρογόνου «Hydrogen Europe», κατά την έναρξη της 1ης Έκθεσης – Συνέδριο Καινοτομίας, που διοργανώνει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Στην Ευρώπη κυκλοφορούν σήμερα περισσότερα από 5000 αυτοκίνητα υδρογόνου και λειτουργούν περίπου 200 σταθμοί ανεφοδιασμού με υδρογόνο. Στις Βρυξέλλες, όπου κυκλοφορεί το συγκεκριμένο αυτοκίνητο που παρουσιάζεται στην Κοζάνη, υπάρχουν τρεις σταθμοί υδρογόνου, κανένας όμως ακόμη στα Βαλκάνια.Πέραν του ότι το αυτοκίνητο υδρογόνου δεν παράγει ρύπους κατά την κίνησή του έχοντας ως μοναδικό «απόβλητο» το καθαρό νερό, η φιλική στο περιβάλλον τεχνολογία ενισχύεται διότι η λειτουργία της κυψέλης καυσίμου απαιτεί καθαρό οξυγόνο και έτσι τα φίλτρα του αυτοκινήτου καθαρίζουν επιπλέον και την ατμόσφαιρα. Το γέμισμα της δεξαμενής του αυτοκινήτου διαρκεί πέντε λεπτά και εξασφαλίζει αυτονομία περίπου 600 χιλιομέτρων, ενώ αντί για ρύπους από την εξάτμιση, παράγει καθαρό πόσιμο νερό.

Μια χώρα όπως η Ελλάδα που έχει συγκριτικό πλεονέκτημα στη δυνατότητα αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θα μπορούσε να γίνει όχι απλά παραγωγός υδρογόνου για εγχώρια κατανάλωση, αλλά και να το εξάγει στην Κεντρική Ευρώπη. Ήδη στη Δυτική Μακεδονία από το 2019 με πρωτοβουλία του  Περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη σχεδιάστηκε  η ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας του υδρογόνου. ‘Eργα και υποδομές που αξιοποιούν τις τεχνολογίες υδρογόνου θα δημιουργήσουν έως 2.000 θέσεις εργασίας στη Δυτική Μακεδονία, καθιστώντας την περιφέρεια πρωτοπόρο στον συγκεκριμένο τομέα, που έχει ενταχθεί στα σημαντικά έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση