Παγκόσμια Ημέρα Βουνού η 11η Δεκεμβρίου

Η 11η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε το 2003 από τα Ηνωμένα Έθνη ως "Παγκόσμια Ημέρα Βουνού" με στόχο την ανάδειξη της σπουδαιότητας του ρόλου των βουνών για τον άνθρωπο και τη βιοποικιλότητα, την ευαισθητοποίηση του κόσμου για το σεβασμό και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος καθώς και την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης.

Τα βουνά σε παγκόσμια κλίμακα καλύπτουν το 1/5 της ξηράς της γης και παρέχουν ζωή τουλάχιστον στο 1/10 του πληθυσμού της γης.

Η χώρα μας έχει περίπου 142 βουνά, με υψηλότερο τον Όλυμπο, ενώ τα 39 από αυτά τα ορεινά συγκροτήματα έχουν υψόμετρο μεγαλύτερο από 2.000 μέτρα.

Το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου είναι ένα κατ΄ εξοχήν ορεινό Γεωπάρκο αφού, μεταξύ των άλλων, περιλαμβάνει δύο από τα μεγαλύτερα βουνά της Ελλάδας: τον Σμόλικα (υψ. 2.637μ.) και την Τύμφη (υψ. 2497μ.), δηλαδή το δεύτερο και το έκτο ψηλότερο βουνό της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΗΠΕΙΡΟΥ Α.Ε.- Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ως φορέας λειτουργίας του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Βίκου-Αώου σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο (ΕΟΣ) Ιωαννίνων, διοργανώνουν εκδήλωση αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Βουνού- 11 Δεκεμβρίου, με προσκεκλημένους ομιλητές ειδικούς επιστήμονες, γεωλόγους. Η εκδήλωση διεξάγεται  σήμερα στις 18.30 στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου Περιφέρειας Ηπείρου, Στοά Σάρκα (Ναπολέοντος Ζέρβα 28-30),Ιωάννινα.

«Πώς γεννιούνται τα βουνά; Η ορογένεση και τα ρήγματα της Πίνδου και του Γεωπάρκου Βίκου-Αώου».

Αλέξανδρος Χατζηπέτρος, Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωλογίας, Τμήμα Γεωλογίας, ΑΠΘ

«Ιστορίες των πετρωμάτων της Πίνδου και του Γεωπάρκου Βίκου-Αώου»

Χρήστος Στεργίου, Δρ, Γεωλόγος, Τμήμα Γεωλογίας ΑΠΘ

«Σπήλαια και σπηλαιοβάραθρα- ο αθέατος κόσμος των βουνών. Η περίπτωση του Γεωπάρκου Βίκου-Αώου”

Λαζαρίδης Γεώργιος, Δρ Γεωλόγος, ΕΔΙΠ, Τμήμα Γεωλογίας ΑΠΘ:.

Ο Δήμος Ελασσόνας, αύριο Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 18:00, έχει προγραμματίσει εορταστική εκδήλωση για την «Παγκόσμια Ημέρα Βουνού» στην αίθουσα Θεάτρου Δημάρχου Βασ. Φαρμάκη. Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Αθλητισμού, Παιδείας & Δια βίου Μάθησης του Δήμου Ελασσόνας ετοίμασε μία θεματική γιορτή με αφορμή τη «Διεθνή Ημέρα Βουνού», η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 11 Δεκεμβρίου για να υπενθυμίζει τον ζωτικό ρόλο που παίζει το βουνό στη ζωή των ανθρώπων, αλλά και την ευθύνη που φέρουν όλοι για την προστασία του.

Η εκδήλωση θα είναι αφιερωμένη και σε ένα από τα βασικά αθλήματα βουνού, στο Ορειβατικό σκι που για πρώτη φορά θα συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2026. Ένα άθλημα που προηγείται ιστορικά όλων των χειμερινών αθλημάτων και συμβάλλει σημαντικά στη σωματική και ψυχική ευεξία.

 

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση