11η Δεκεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα του βουνού

Η 11η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε από το 2003 ως Διεθνής Ημέρα Βουνού, από τα Ηνωμένα Έθνη. Αποτελεί μια ευκαιρία ώστε να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος για τη σημασία των ορεινών περιοχών στη ζωή μας, να εντοπίσει τις ευκαιρίες και τους περιορισμούς στην ανάπτυξη των ορεινών περιοχών και να αφυπνίσει συνεργασίες που θα οδηγήσουν σε θετικές αλλαγές για τις ορεινές περιοχές.

Η Ελλάδα είναι η 5η ορεινότερη χώρα της Ευρώπης. Στο μεγαλύτερο κομμάτι της καλύπτεται από βουνά και οροσειρές - ακόμη και δίπλα στη θάλασσα ή τα νησιά. Τα βουνά είναι αναπόσπαστο κομμάτι του τοπίου, της φύσης, και του ιστορικού και πολιτιστικού χαρακτήρα της χώρας μας. Οι ορεινές κοινότητες της Ελλάδας καταλαμβάνουν το 77,9% της συνολικής της έκτασης.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα βουνά καλύπτουν το 1/5 της επιφάνειας της Γης. Καλύπτοντας περίπου το 22% της επιφάνειας της γης, τα βουνά παίζουν έναν σημαντικό ρόλο στην πορεία του κόσμου προς την κατεύθυνση της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης.

Η χώρα μας έχει περί τα εκατόν σαράντα δύο (142) βουνά, με υψηλότερο τον Όλυμπο ενώ από αυτά τα 39 ορεινά συγκροτήματα έχουν υψόμετρο μεγαλύτερο από 2.000 μέτρα.

Φέτος, ο εορτασμός αυτής της ημέρας έχει ως στόχο να αναδείξει τους πολιτισμούς των βουνών.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση