11 Δεκεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Βουνού

Η 11η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε το 2003 ως Διεθνής Ημέρα Βουνού, από τα Ηνωμένα Έθνη, προκειμένου να αναδείξει τον ζωτικό ρόλο που παίζει το βουνό στη ζωή των ανθρώπων και να υπενθυμίσει στη διεθνή κοινότητα την ευθύνη που έχει για τη διατήρησή του. Βουνό ή όρος ονομάζεται ένα γεωλογικό ύψωμα στην επιφάνειας της γης, το οποίο ξεπερνά τα 300 μ. και  συνήθως έχει μια αναγνωρίσιμη κορυφή.

Τα βουνά καλύπτουν περισσότερο από το 25% της επιφάνειας της γης, παρέχουν βασικές καλλιέργειες τροφίμων και το μεγαλύτερο μέρος του γλυκού νερού παγκοσμίως ενώ το 10% του πληθυσμού της Γης ζει σε ορεινές περιοχές. Οι περισσότεροι ποταμοί του κόσμου τροφοδοτούνται από ορεινές πηγές και ο περισσότερος από το μισό πληθυσμό της Γης, εξαρτάται από τα βουνά για υδάτινους πόρους.Ωστόσο, απειλούνται όλο και περισσότερο λόγω της κλιματικής κρίσης.

Τα βουνά αποτελούν καταφύγιο αρκετών ζώων, σπάνιων φυτών και βοτάνων, αλλά και ένα συνεχές στοίχημα των απανταχού εξερευνητών και ορειβατών, οι οποίοι θέλουν να κατακτήσουν τις κορυφές τους. Η αξία και η ομορφιά των βουνών είναι τεράστια, καθώς πέρα από τον ζωτικό τους ρόλο, προάγουν έναν φυσικό κι εναλλακτικό τρόπο ζωής. Όλα αυτά αποτελούν ευκαιρίες να βρεθούμε κοντά στη φύση, να αθληθούμε, να χαλαρώσουμε από κάθε αρνητική σκέψη και να γεμίσουμε τα πνευμόνια μας με καθαρό αέρα.Πρέπει να τα διατηρήσουμε ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία του πλανήτη και των ανθρώπων.

Τα υψηλότερα βουνά της Ελλάδας είναι ο Όλυμπος, ο Σμόλικας, ο Βόρας, ο Γράμμος και η Γκιώνα.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση