Μια φιλόδοξη συμφωνία για το Κλίμα στο Παρίσι

του Νίκου Αβουκάτου

 

parisiΟι κυβερνήσεις σηματοδότησαν το τέλος της εποχής  των ορυκτών καυσίμων με  τη δέσμευση για πρώτη φορά σε μια παγκόσμια συμφωνία για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου   για την αποφυγή  των επικίνδυνων επιπτώσεων  της κλιματικής αλλαγής . Μετά από 20 χρόνια συζητήσεων  συμπεριλαμβανομένου και των δυο τελευταίων εβδομάδων κατά τις οποίες  διήρκησε η Παγκόσμια  Διάσκεψη για το Κλίμα, σε ένα εκθεσιακό χώρο στα προάστια του Παρισιού, οι  διαπραγματευτές από σχεδόν 200 χώρες υπέγραψαν  μια νομικά δεσμευτική συμφωνία το βράδυ του Σαββάτου με την  οποία  υπάρχουν φιλόδοξοι στόχοι για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας  αλλα και την  τήρηση των υποσχέσεων από τις   κυβερνήσεις  οι οποίες όμως  θα δίνουν εξηγήσεις  για την επίτευξη των στόχων αυτών.

Ηγέτες  κυβερνήσεων  αλλά και  επιχειρηματίες  δήλωσαν  ότι η συμφωνία έθεσε ένα νέο στόχο για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών ρύπων κατά το δεύτερο μισό του αιώνα  και έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα στις παγκόσμιες αγορές να επιταχυνθεί η μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα και σε μια οικονομία καθαρής ενέργειας .
Η συμφωνία διατυπώθηκε  προσεκτικά για να έχει  νομική ισχύ, αλλά χωρίς να απαιτείται έγκριση από το Αμερικανικό Κογκρέσο  το οποίο σίγουρα   θα την απέρριπτε.

Τα βασικά στοιχεία της συμφωνίας την  οποία  όμως  πρέπει  να  αποδεχτούν ομόφωνα και οι 200 χώρες  είναι τα  παρακάτω:

-Ο στόχος της συγκράτησης της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας σε λιγότερο από 2C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα και να συνεχιστούν  οι προσπάθειες για τον  περιορισμό της  αύξησης  της θερμοκρασίας στο 1.5C.

-Μη δεσμευτική  απόφαση  είναι  οι χώρες να αναθεωρήσουν τους εθνικούς τους στόχους για το 2020 και κατόπιν  ανά πενταετία με στόχο την αύξηση  στις περικοπές αερίων του θερμοκηπίου. Να πραγματοποιούν τακτικά αποτιμήσεις  της προόδου προς τον συλλογικό στόχο συγκράτηση της θερμοκρασίας.

-Η αναγνώριση ότι το  ποσό των  100 δισεκατομμυρίων  δολαρίων  ετησίως θα αφορά τη χρηματοδότηση για το κλίμα που είχε υποσχεθεί  έως το 2020, ποσό το οποίο θα πρέπει να είναι ένα «δάπεδο» για συνεχή βοήθεια και ότι η παροχή χρηματοδότησης θα πρέπει να επανεξετάζεται  τακτικά μαζί με τους στόχους μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου σε εθνικό επίπεδο με μια νέα χρηματοδότηση που θα συμφωνηθεί από το 2025.

-Η αναγνώριση  ότι πολλές χώρες  θα υποστούν απώλειες και οι ζημιές από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής  αλλά  αποκλείεται ρητώς οποιεσδήποτε αξιώσεις ευθύνη ή αποζημίωση ως αποτέλεσμα της συμφωνίας.
Μέχρι  και την  τελευταία  στιγμή,  σύμφωνα με  πληροφορίες   από  ανώτατο  αξιωματούχο, σημειώθηκαν κάποιες  διατυπώσεις λανθασμένες,  ερμηνείες,  ακόμη και για ένα  απλό ρήμα ήταν  εμπόδιο στο  εξαιρετικά  περίπλοκο νομικά κείμενο.  Όλα  αυτά φαίνεται  πως  ξεπεράστηκαν  και  προεδρεύων  πρόεδρος της Διάσκεψης  και  γάλλος υπουργός  εξωτερικών Λοράντ Φαμπιούς  χρησιμοποίησε  ένα  ειδικά διαμορφωμένο  σφυρί σε σχήμα  φύλλου, επικυρώνοντας πλέον τη συμφωνία. Οι παρευρισκόμενοι μέσα στον εκθεσιακό χώρο  ξέσπασαν σε  ενθουσιώδη χειροκροτήματα  και  ο κ. Φαμπιούς  τόνισε ότι   « είναι ένα μικρό σφυρί αλλά νομίζω   πως μπορεί  να κάνει  καλή δουλειά».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση