Το 96% των Σουηδών ανακυκλώνει τα σκουπίδια!

Στην greenagenda μίλησε ο υπεύθυνος του τμήματος διαχείρισης απορριμμάτων του δήμου Στοκχόλμης.

Η Σουηδία είναι μια χώρα που έχει λύσει εδώ και καιρό, σε σημαντικό βαθμό, το πρόβλημα των απορριμμάτων αξιοποιώντας τα ως προϊόν. Από αυτή τη διαχείριση κερδίζουν χρήματα τα οποία αξιοποιούν οι δήμοι. Αντίθετα εμείς, βρισκόμαστε ακόμα στην λάθος κατεύθυνση του να πετάμε τα απορρίμματά μας σε υγειονομικούς ή μη χώρους, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται τόσο το περιβάλλον όσο και οι πολίτες. Tο 96% των Σουηδών διαχωρίζουν μόνοι τους τα ανακυκλώσιμα υλικά!

Η Σουηδία έχει καταφέρει λοιπόν να μετατρέψει τα σκουπίδια σε πολύτιμο θησαυρό! Μόνο αυτή η βορειοευρωπαϊκή χώρα έχει καταλάβει πραγματικά την αξία των σκουπιδιών. Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι προσωπική υπόθεση των νοικοκυριών, των παραγωγών και των τοπικών αρχών. Και δεν πρόκειται για μια καινούργια συνήθεια  καθώς η ανακύκλωση έχει ξεκινήσει εδώ και δύο δεκαετίες.Κάθε χρόνο λοιπόν παράγεται από την καύση των σκουπιδιών αρκετή ενέργεια ώστε να ζεσταθούν 820 χιλιάδες σπίτια, δηλαδή να καλυφθεί το 25% του συστήματος παροχής θέρμανσης των μεγάλων αστικών κέντρων. Πέραν αυτού τα σκουπίδια ανακυκλώνονται η επαναχρησιμοποιούνται, ενώ οι επικίνδυνες ουσίες απομονώνονται και αποθηκεύονται με ασφάλεια.

Η greenagenda παρουσιάζει την ολοκληρωτική μέθοδο διαχείρισης και ανακύκλωσης στην Σουηδία . Με την βοήθεια του Nils Lundkvist, Manager Technical Strategy Traffic-OfficeWaste Management Administration του δήμου της Στοκχόλμης μάθαμε περισσότερα για την αξιοποίηση των σκουπιδιών. Εκεί στο Βορρά λοιπόν δεν αφήνουν τίποτα να πάει χαμένο. Από τις εφημερίδες που διαβάζουν οι αναγνώστες το χαρτί ανακυκλώνεται για να κυκλοφορήσουν την επόμενη ημέρα οι νέες εφημερίδες!

Η νομοθεσία στη Σουηδία, προβλέπει ότι ο δήμος έχει την ευθύνη για τη συλλογή και την επεξεργασία των οικιακών απορριμμάτων. Στην ίδια νομοθεσία αναφέρεται ότι ο παραγωγός των υλικών συσκευασίας ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού έχει την ευθύνη για την συλλογή και ανακύκλωση των προϊόντων τους. Όλα τα απορρίμματα ή απόβλητα συλλέγονται από ιδιώτες εργολάβους μέσω των δημόσιων συμβάσεων που έχει συνάψει ο δήμος της Στοκχόλμης . Τα απορρίμματα αυτά μεταφέρονται στο εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων και έτσι εξασφαλίζεται ζεστό νερό και ηλεκτρικό για τους πολίτες. Η ποσότητα απορριμμάτων που θα ανακυκλωθεί φέτος θα φθάσει τους 238. 000 τόνους.

«Η ανακύκλωση για τους Σουηδούς αποτελεί μια καθημερινότητα . Με αυτόν τον τρόπο συμβάλουν στην εξοικονόμηση μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας και της προστασίας του περιβάλλοντος» τόνισε ο κ. Lundkvist.

Και συνεχίζει «όλες οι συσκευασίες και οι εφημερίδες που συλλέγονται ανακυκλώνονται σε νέα συσκευασία ή νέα προϊόντα. Επίσης ανακυκλώνονται οι πλαστικές συσκευασίες που μπορεί να είναι οτιδήποτε από τα ηχοπετάσματα, μια βούρτσα , οι γλάστρες και οι πλαστικές σακούλες. Γυαλί, χαρτόνι και το χαρτί συσκευασίας . Εκείνοι που παράγουν ή εισάγουν δημοσιογραφικό χαρτί είναι υπεύθυνοι για τη συλλογή και την ανακύκλωση απορριμμάτων χαρτιού. Μεταλλικά αντικείμενα όπως ράγες σιδηροδρόμων, αμαξώματα και άλλα μέταλλα».

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι κάθε εταιρεία που κατασκευάζει, εισάγει, πωλεί ή συσκευάζει, είναι υπεύθυνη για την ύπαρξη ενός συστήματος συλλογής, όπου οι πελάτες μπορούν να αφήσουν την συσκευασία προς ανακύκλωση.

Η FTI είναι υπεύθυνη για περίπου 5.800 σταθμούς ανακύκλωσης σε όλη τη χώρα. (Μπορεί επίσης να υπάρχει ένα δοχείο για τις ηλεκτρικές στήλες και τα ρούχα.)Στην ιστοσελίδα της μπορείτε να βρείτε το πλησιέστερα κέντρα ανακύκλωσης. Υπάρχει επίσης μια ταξινομημένη λίστα. Η αρμόδια υπηρεσία με ένα τηλεφώνημα εξυπηρετεί τον πολίτη ο οποίος μπορεί να ενημερωθεί και να κάνει κάποια ερώτηση

Πλαστικά δοχεία

Παράδειγμα: μπουκάλια, βάζα, κουτιά και μικρά κουβάδες. Μαλακή πλαστική συσκευασία, όπως πλαστικές ταινίες και φιλμ.

Οι μεγάλες συσκευασίες που δεν εμπίπτουν στο σταθμό ανακύκλωσης θα πρέπει να καταλήξουν στο τοπικό κέντρο ανακύκλωσης.

Πλαστικά αντικείμενα (π.χ. έπιπλα και παιχνίδια),

Χάρτινες συσκευασίες

Παράδειγμα: ακόμη και το το μεσημεριανό γεύμα ενός σκύλου, τα πακέτα ζυμαρικών, χαρτί περιτυλίγματος, το γάλα και τα χάρτινα κουτιά χυμών, κουτιά παπουτσιών, ρολά τουαλέτας και κουτιά
Για να το κάνετε αυτό: Ισιώστε και διπλώστε μαζί. Προσθήκη μικρά δοχεία σε μεγαλύτερες.

Οι εφημερίδες, φυλλάδια τοποθετούνται στο δοχείο για τις εφημερίδες. Παράδειγμα: Εφημερίδες, περιοδικά, κατάλογοι, διαφημιστικά φυλλάδια και ενημερωτικά φυλλάδια για να είναι σε δοχεία για εφημερίδες / χαρτί.

Μεταλλικές συσκευασίες

Παράδειγμα: κονσέρβες τροφίμων, δοχεία αεροζόλ, σωλήνες, τάπες και καπάκια, και ξηρά δοχεία χρωμάτων, αλουμινόχαρτο.

Σημείωση: Κουτάκια με μπογιά και υπολείμματα κόλλας στα δοχεία με την επιγραφή ως επικίνδυνα απόβλητα. Οι μεγάλες συσκευασίες που δεν εμπίπτουν στο δοχείο για το σταθμό ανακύκλωσης καταλήγουν στο κέντρο δημοτικών αποβλήτων.

Παλιοσίδερα, υδραυλικά εξαρτήματα, τα τηγάνια

Γυάλινες συσκευασίες όπως για παράδειγμα: μπουκάλια και βαζάκια από χρωματιστό γυαλί .

Πορσελάνη, κεραμικά και άλλα γυαλιά, εκτός από γυαλί περιέκτης δεν πρέπει να μείνει η συλλογή γυαλιού, έχουν μείνει τα οικιακά απορρίμματα ή ογκώδη απορρίμματα.

Ηλεκτρικοί λαμπτήρες και σωλήνες θα πρέπει να αφεθούν σε ένα από τα επανδρωμένα κέντρα ανακύκλωσης του δήμου της Στοκχόλμης.

 Ο δήμος της Στοκχόλμης πραγματοποιεί διήμερα ανακύκλωσης για τηλεχειριστήρια, μπαταρίες, λαμπτήρες, ηλεκτρικά παιχνίδια και κινητά τηλέφωνα. Οι εκδηλώσεις αυτές σημειώνουν τεράστια επιτυχία σε όλη τη χώρα και αυτό  δείχνει ότι οι Σουηδοί έχουν πραγματικά δεσμευθεί και θέλουν να εργαστούν για ένα καλύτερο περιβάλλον!

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση