Στους τελευταίους της Ευρώπης η Ελλάδα σε δράσεις για την κλιματική αλλαγή

Την 6η θέση από το τέλος, μεταξύ των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταλαμβάνει φέτος η Ελλάδα ως προς τις πολιτικές της για την κλιματική αλλαγή, όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση «Δείκτης Κλιματικών Επιδόσεων (CCPI)» που πραγματοποιούν κάθε χρόνο η οργάνωση Germanwatch και το δίκτυο οργανώσεων CAN, στο οποίο συμμετέχουν η Greenpeace και η WWF.

H έκθεση βαθμολογεί τις πολιτικές 58 χωρών στις οποίες αντιστοιχεί αθροιστικά το 90% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τον τομέα της ενέργειας.Μεταξύ των χωρών αυτών, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 33η θέση, έχοντας βελτιώσει τις επιδόσεις της σε σχέση με προηγούμενα έτη.Οι συντάκτες αναγνωρίζουν πάντως κάποια θετικά βήματα, όπως η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών και η αυτοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από μικρές εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της WWF Ελλάς, οι βασικοί λόγοι για τις χαμηλές επιδόσεις της Ελλάδας είναι:

-Απουσία επενδύσεων στον τομέα των καθαρών μορφών ενέργειας.
-«Εμμονή» στην εκμετάλλευση του λιγνίτη για τις ανάγκες της χώρας σε ηλεκτρισμό
-Στασιμότητα στην εφαρμογή μέτρων μείωσης των εκπομπών στον τομέα των μεταφορών
-Αυξανόμενοι κίνδυνοι για τα δάση, τα οποία απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η έκθεση καταγράφει θετικές τάσεις: το 2014 η εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ (περίπου το 59% της πρόσθετης ισχύος στην ηλεκτροπαραγωγή) ξεπέρασε για πρώτη φορά την αντίστοιχη ισχύ νέων μονάδων πυρηνικής ενέργειας και ορυκτών καυσίμων. Περίπου οι μισές από τις επενδύσεις σε καθαρές μορφές ενέργειας πλέον γίνονται σε αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Ενθαρρυντική είναι επίσης η αποσύνδεση οικονομικής ανάπτυξης και εκπομπών CO2 που φαίνεται να πετυχαίνει σιγά-σιγά η Κίνα, χωρίς αυτό να μπορεί να οδηγήσει σε μια σαφή τάση απεξάρτησης της παγκόσμιας οικονομίας από τον άνθρακα.Βελτιωμένη επίδοση πέτυχαν και οι ΗΠΑ, κυρίως λόγω των τεράστιων επενδύσεων που υλοποίησαν στον τομέα των ΑΠΕ.Αξιοσημείωτη χαρακτηρίζεται δε η διαπίστωση ότι οι 19 από τις 20 πρώτες θέσεις στη βαθμολογία αντιστοιχούν σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Κύπρος (9η θέση), η Ιρλανδία (12η) και η Πορτογαλία (19η).

«Η Ελλάδα δυστυχώς δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν είναι μόνο αναγκαιότητα αλλά και ευκαιρία. Η απεξάρτηση από το λιγνιτικό μοντέλο ηλεκτροπαραγωγής και η αξιοποίηση του ανεξάντλητου δυναμικού των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι η καλύτερη εγγύηση για μειωμένο ενεργειακό κόστος, ενεργειακή αυτάρκεια και μακροχρόνια βιωσιμότητα του ενεργειακού μας μοντέλου», δήλωσε ο Νίκος Μάντζαρης, υπεύθυνος Ενεργειακής και Κλιματικής Πολιτικής του WWF Ελλάς.

Με αφορμή τη Σύνοδο για το Κλίμα που πραγματοποιείται στο Παρίσι, η οργάνωση ζητά επίσης να υποστηρίξει η Ελλάδα το στόχο του 1,5 βαθμού Κελσίου για την άνοδο της θερμοκρασίας έως τα τέλη του αιώνα. Επίσης, να υποστηρίξει το στόχο για πλήρη κατάργηση των ορυκτών καυσίμων το 2050.

«Έχουμε το ηθικό χρέος και την ιστορική ευθύνη να ανατρέψουμε αυτήν την ντροπιαστική παράδοση και η Σύνοδος στο Παρίσι προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία» τόνισε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Η έκθεση αφορά τον Δείκτη Κλιματικών Επιδόσεων (Climate Change Performance Index – CCPI) ο οποίος ερευνά και αναλύει τις κλιματικές πολιτικές και τις κατατάσσει ανάλογα με τον ρυθμό αύξησης ή μείωσης των εκπομπών, τα σημερινά επίπεδα εκπομπών, τις πολιτικές για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση