Η πλαστική σακούλα είδος… προς εξαφάνιση στην Αλόννησο

του Νίκου Αβουκάτου

 

Διανύουμε τη δεύτερη  εβδομάδα από  την  έναρξη εφαρμογής  της  πρωτοποριακής  πρωτοβουλίας  για την Ελλάδα  να  σταματήσει  η   χρήση της  πλαστικής σακούλας στην Αλόννησο.  Αν και δεν   λείπουν  οι αντιρρήσεις,  στην πλειοψηφία τους οι κάτοικοι του νησιού  των Βόρειων Σποράδων  φαίνεται  πως  έχουν   αρχίσει  να   υιοθετούν μια  φιλική  προς το περιβάλλον  νέα στάση ζωής.

Η Αλόννησος  πρωτοπορεί στο -κρισιμότατο για τη βιωσιμότητα των ελληνικών νησιών- πεδίο της προστασίας και διατήρησης του θαλάσσιου περιβάλλοντος και αναδεικνύεται σε κορυφαίο προορισμό εναλλακτικού τουρισμού.To πρόγραμμα «Αλόννησος χωρίς πλαστικές σακούλες» υλοποιείται από το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και τη MOm/ Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας, με τη συνεργασία του Δήμου Αλοννήσου και τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Thalassa.

Όπως μαθαίνουμε όσο  περνούν  οι μέρες  περιορίζονται  οι  φωνές  που αντιδρούν σε αυτή την απόφαση.«Ευχάριστη έκπληξη αποτελεί το γεγονός πως οι  ηλικιωμένοι πολίτες μας  δείχνουν  να προσαρμόζονται άμεσα και να αγκαλιάζουν την προσπάθεια, κάτι το οποίο δεν περιμέναμε» τόνισε στην «greenagenda» o αντιδήμαρχος Άγγελος Αργυρίου. Και  υπογράμμισε ότι  «η εικόνα στους δρόμους είναι πραγματικά πολύ διαφορετική,  μας ενθαρρύνει  καθώς βλέπουμε τους συνανθρώπους μας με τις πάνινες τσάντες ανά χείρας να κάνουν τα καθημερινά τους ψώνια και την εικόνα της πλαστικής σακούλας στα χέρια των καταναλωτών ολοένα και σπανίζει».
Θετικό σε όλη την προσπάθεια είναι η συμμέτοχη και η στήριξη των καταστηματαρχών. Καθώς απαλλάσσονται από την προμήθεια χιλιάδων πλαστικών σακουλών ανά έτος και  έτσι  θα  έχουν σημαντικό οικονομικό όφελος. Με κάποιες πρώτες εκτιμήσεις η διάθεση της πλαστικής σακούλας ήδη από την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του μέτρου έχει μειωθεί κατά 80%. Καθώς έχει σταματήσει εντελώς η διάθεση τους από πολυσύχναστα σημεία όπως (σουπερμάρκετ, φούρνους, μανάβικα) και ολοένα και πιο πολλά καταστήματα συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή.

«Είμαστε αισιόδοξοι για την επιτυχία του μέτρου αυτού. Φυσικά από μέρους μας υπάρχει σχεδόν καθημερινή επικοινωνία με τους καταστηματάρχες και παρακολουθούμε   την εφαρμογή   του  μέτρου.  Οι κάτοικοι  της Αλοννήσου  αντιλαμβάνονται την σημασία τέτοιων κινήσεων και τον θετικό αντίκτυπο που θα έχουν στο περιβάλλον και τον τουρισμό του νησιού. αντιμετώπισαν θερμά αυτή την πρωτοβουλία» κατέληξε  ο κ. Αργυρίου.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση