13 Σεπτεμβρίου, η θερμότερη ημέρα στη Βρετανία εδώ και 105 χρόνια

Η Μεγάλη Βρετανία κατέγραψε τη θερμότερη ημέρα Σεπτεμβρίου εδώ και πάνω από 100 χρόνια, με τη θερμοκρασία να ξεπερνά τους 34 βαθμούς Κελσίου στη νότια κομητεία του Κεντ.

Όπως ανακοίνωσε η Βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία στο Twitter, στην πόλη του Γκρέιβσεντ καταγράφηκε θερμοκρασία 34,4 βαθμών Κελσίου, καθιστώντας την 13η Σεπτεμβρίου ως την πιο ζεστή μέρα του τρέχοντος έτους αλλά και τη θερμότερη ημέρα Σεπτεμβρίου από το 1911.

Η πιο θερμή ημέρα του 2016 μέχρι τότε ήταν η 23η Αυγούστου, όταν σημειώθηκαν 34,1 βαθμοί Κελσίου στο Φάβερσαμ, πάλι στο Κεντ. Το γενικό ρεκόρ Σεπτεμβρίου διατηρεί ακόμα το 1906, με 35,6 βαθμούς Κελσίου.

Ενδεικτικά σε περιοχές του Λονδίνου, όπως στο αεροδρόμιο Χίθροου και τους Βοτανικούς Κήπους, την ίδια ημέρα καταγράφηκαν θερμοκρασίες 32,8 βαθμών Κελσίου.

Οι κάτοικοι του Λονδίνου αξιοποίησαν στο έπακρο τον ήλιο, κατακλύζοντας τα πάρκα της πόλης, ενώ λίγο πιο νότια, στο παραθαλάσσιο Μπράιτον, συγκεντρώθηκαν αρκετοί κολυμβητές. Εξάλλου, στο ζωολογικό κήπο του Λονδίνου, οι υπεύθυνοι ήταν σε επιφυλακή για την προστασία των ζώων από την ασυνήθιστη ζέστη.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 2016 αναμένεται να είναι το πιο θερμό στην ιστορία, από τότε που ξεκίνησαν οι καταγραφές θερμοκρασίας στα τέλη του 19ου αιώνα. Αυτό οφείλεται κυρίως στην υψηλή συγκέντρωση ανθρωπογενών αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, καθώς και στην εκδήλωση του φαινομένου Ελ Νίνιο που ανεβάζει τη θερμοκρασία στον Ειρηνικό Ωκεανό και προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στο κλίμα, όπως επιβεβαιώνει η μετεωρολογική υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών αλλά και η ΝΑSA.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση