350-400 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΕΞΑΓΩΓΙΚΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΗ ΚΟΝΣΕΡΒΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

του Δημήτρη  Διαμαντίδη
Μειωμένη ποσοτικά σε ποσοστό έως και 30% ήταν η πρώτη ύλη (συμπύρηνο ροδάκινο) που κατευθύνθηκε φέτος στην εγχώρια μεταποιητική κονσερβοβιομηχανία, η οποία φέρνει κάθε χρόνο στη χώρα μας μέσω των εξαγωγών συνάλλαγμα 350-400 εκατ. Ευρώ.
Όπως δήλωσε στο Greenagenda.gr, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ) κ. Κώστας Αποστόλου, η λιγότερη πρώτη ύλη το 2015, σε σχέση με το 2014, θα οδηγήσει σε μικρότερη τελική παραγωγή κομπόστας ροδακίνου, καθώς και χυμού.
Παράλληλα η φετινή πρώτη ύλη, κατά τον κ. Αποστόλου, χαρακτηρίστηκε από υψηλότερες τιμές παραγωγού και από ορισμένα ποιοτικά προβλήματα.
H φετινή πρώτη ύλη, κατά τον κ. Αποστόλου, χαρακτηρίστηκε από υψηλότερες τιμές παραγωγού και από ορισμένα ποιοτικά προβλήματα

H φετινή πρώτη ύλη, κατά τον κ. Αποστόλου, χαρακτηρίστηκε από υψηλότερες τιμές παραγωγού και από ορισμένα ποιοτικά προβλήματα

Το κυρίαρχο ζήτημα όμως με το συμπύρηνο ροδάκινο, που κατευθύνεται στην μεταποιητική κονσερβοβιομηχανία είναι πως παρατηρείται τα τελευταία χρόνια με κορύφωση κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας μεγάλη αύξηση των σχετικών καλλιεργούμενων εκτάσεων.
Ειδικότερα όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος της ΕΚΕ καταγράφεται τεράστια αύξηση στις φυτεύσεις συμπύρηνου ροδακίνου από το 2012 και μετά. Τα τελευταία στοιχεία του ΟΣΔΕ να φανερώνουν πως τον Μάιο του 2015 οι σχετικές εκτάσεις είχαν φτάσει τις 162.000 στρέμματα, έναντι 118.000 στρεμμάτων τον Μάιο του 2014.
Η μεγάλη αυτή άνοδος στις καλλιεργούμενες εκτάσεις και κατ' επέκταση στην παραγωγή δεν είναι ένα φαινόμενο που κατά τον κ. Αποστόλου ικανοποιεί τη βιομηχανία, καθώς σε περίπτωση που ευνοήσουν οι καιρικές συνθήκες και καταγράφει υπερπαραγωγή, οι τιμές θα διαταραχθούν σημαντικά και θα πληγεί η σταθερότητα που επιζητούν οι επιχειρήσεις του κλάδου.
Το ενδιαφέρον για την καλλιέργεια του συμπύρηνου είναι απόρροια της υποχώρησης των τιμών τα τελευταία χρόνια στα επιτραπέζια ροδάκινα. Ακόμη το συμπύρηνο έχει σχετικά χαμηλότερο κόστος παραγωγής και εξασφαλίζει ικανοποιητική τιμή πώλησης στον παραγωγό.
Οι 17 επιχειρήσεις-μέλη της ΕΚΕ απορρόφησαν φέτος περίπου 300.000 τόνους πρώτης ύλης, έναντι 430.000 τόνων πέρσι με κύριο προορισμό τις χώρες της ΕΕ, κράτη της Λατινικής Αμερικής και τη Βόρεια Αμερική.
Το συνάλλαγμα από τις ετήσιες εξαγωγές του κλάδου αφορά τον τζίρο από την κομπόστα ροδακίνου, τον χυμό ροδακίνου και το κατεψυγμένο ροδάκινο και άλλα φρούτα.
Να σημειωθεί πως οι επιχειρήσεις-μέλη της ΕΚΕ εδρεύουν σχεδόν στο σύνολο τους στους νομούς Ημαθίας και Πέλλας.
Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση