ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΣΕΙΧ ΣΟΥ

Η κατασκευή και δημιουργία ενός νέου σύγχρονου σχολικού συγκροτήματος που θα αναπτύσσει μια διαδραστική σχέση και διάλογο με το φυσικό τοπίο, που θα εντάσσεται και θα τελεί σε εναρμόνιση με το περιβάλλον του δάσους του Κέδρινου Λόφου (Σέιχ-Σου) στο όριό του με το αστικό τοπίο, αξιοποιώντας παράλληλα και την απαράμιλλη θέα-επικοινωνία με την πόλη και το θαλάσσιο μέτωπο, με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό και βιοκλιματικό χαρακτήρα και με καλή λειτουργικότητα, αποτελεί βούληση και όραμα της διοίκησης του δήμου Νεάπολης - Συκεών για την περιοχή της Δ.Ε. Αγίου Παύλου.

Τα φιλόδοξα αυτά χαρακτηριστικά, που τέθηκαν ως κατευθύνσεις από τη δημοτική αρχή, καταγράφηκαν και αναδείχθηκαν με τον καλύτερο τρόπο από τη Δ.Τ.Υ. του δήμου και αποδόθηκαν από τις μελέτες-προτάσεις οι οποίες κατατέθηκαν από 27 αρχιτεκτονικά μελετητικά σχήματα στον Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Ιδεών, που προκήρυξε ο δήμος για την αντικατάσταση του υπάρχοντος 1ου Δημοτικού Σχολείου στον Άγιο Παύλο.

Στη θέση αυτού σχεδιάζεται και προωθείται ένα νέο μεγάλο, σύγχρονο βιοκλιματικό σχολικό συγκρότημα, που θα αποτελεί ταυτόχρονα εκπαιδευτικό-πολιτιστικό-αθλητικό κέντρο. Αυτό προβλέπεται να αποτελείται από 12 αίθουσες διδασκαλίας, 4 εργαστήρια πληροφορικής-χημείας-φυσικής, ηλεκτρονική βιβλιοθήκη, γυμναστήριο αγωνιστικών προδιαγραφών και χώρους καλλιτεχνικών δράσεων, θεάτρου και μουσικής.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας του Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεών, οι προτάσεις παρουσιάσθηκαν σε ειδική εκδήλωση που έγινε στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Νεάπολης, όπου έγινε η απονομή των βραβείων στα αρχιτεκτονικά μελετητικά σχήματα που ξεχώρισαν μετά την αξιολόγηση των 27 προτάσεων-ιδεών από την πενταμελή Κριτική Επιτροπή Αξιολόγησης.

Οι προτάσεις αυτές και τα σχέδια θα εκτίθενται έως και μεθαύριο, Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου, από τις 9 π.μ. έως τις 2 μ.μ. στην Αίθουσα Τέχνης στο δημοτικό κατάστημα Νεάπολης (Ελ. Βενιζέλου 125, Νεάπολη). Ανάλογη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί και στη Δ.Ε. Αγ. Παύλου, όπου στο Δημοτικό Ωδείο τα βραβεία του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού θα εκτίθενται από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου έως και την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016 (5 μ.μ.-8 μ.μ.).

«Συνέπεια για καλύτερα σχολεία»

«Ο δήμος μας πίστευε, και συνεχίζει να πιστεύει, ότι οι Αρχιτεκτονικοί Διαγωνισμοί Ιδεών έχουν πολλά να δώσουν ως λύσεις, ως προτάσεις και ως ιδέες σε μια σειρά θεμάτων που απασχολούν την τοπική κοινωνία. Για αυτό και προχωράμε σε τακτά χρονικά διαστήματα σε τέτοιους διαγωνισμούς, για αυτό και ακολουθούν άλλοι 2-3 για άλλους τομείς, περιβαλλοντικούς και αναπλάσεις περιοχών. Ο δήμος μας πιστεύει ότι αυτή η διαδικασία και μέθοδος είναι χρήσιμη, δίνει τη δυνατότητα σε μελετητές με όραμα, με φαντασία και με μεράκι να καταθέσουν τις απόψεις και τις θέσεις τους», υπογράμμισε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης κατά το σύντομο χαιρετισμό του στην εκδήλωση.

Αναφερόμενος στο αντικείμενο του διαγωνισμού τόνισε την αποφασιστικότητα και τη βούληση της δημοτικής αρχής να είναι «συνεπής απέναντι σε όσα δεσμεύεται», στέλνοντας ταυτόχρονα και το μήνυμα ότι «εμείς δεν θέλουμε να εξαφανίσουμε το σχολείο, αλλά να γίνει ένα καινούριο, μεγάλο, υπερσύγχρονο, ευρωπαϊκού επιπέδου σχολικό συγκρότημα, βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, όχι μόνο με αίθουσες διδασκαλίας αλλά και με άλλες αίθουσες και χώρους πολιτισμού, αθλητισμού, εργαστηρίων φυσικής-χημείας-πληροφορικής, και άλλων δραστηριοτήτων».

«Θέλουμε ένα σχολικό συγκρότημα που, σεβόμενο το περιβάλλον και το δάσος, θα καλύπτει τις ανάγκες της εκπαιδευτικής κοινότητας για τις επόμενες δεκαετίες, αλλά ταυτόχρονα, μετά τη λήξη των μαθημάτων, θα αποτελεί ζωντανό εκπαιδευτικό, πολιτιστικό, αθλητικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό κέντρο και τα Σαββατοκύριακα. Πιστεύαμε -και συνεχίζουμε να πιστεύουμε- ότι τα σχολικά συγκροτήματα δεν πρέπει να είναι μόνο για την κλασική διδασκαλία του εκπαιδευτικού προγράμματος, αλλά να είναι στη διάθεση της κοινωνίας, και το συγκεκριμένο στη διάθεση της κοινότητας του Αγ.Παύλου, έτσι ώστε να μπορούμε να παρουσιάζουμε ανάλογες τέτοιες δραστηριότητες, αλλά και πολλές άλλες στην περιοχή, που στερείται τέτοιων υποδομών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για το αποτέλεσμα του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεών, χαρακτήρισε ως πολύ θετικό το γεγονός ότι συμμετείχαν σε αυτόν 27 μελετητικά σχήματα, κάτι το οποίο «επιβεβαιώνει την αξιοπιστία, την φερεγγυότητα και τη συνέπεια του δήμου μας», όπως είπε και πρόσθεσε: «Εμείς θα συνεχίσουμε σ’ αυτή τη γραμμή. Αξιοποιώντας τις ιδέες και τις προτάσεις από τις συμμετοχές στους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, και με την ωρίμανση των μελετών, θα προχωρήσουμε στην ένταξη τέτοιου είδους έργων σε όποια χρηματοδοτικά σχήματα υπάρχουν ή υπάρξουν. Ελπίζουμε σύντομα να αρχίσουν να υπάρχουν δυνατότητες ένταξης τέτοιων φιλόδοξων έργων, ώστε να μπορέσουμε όσο το δυνατόν συντομότερα να έχουμε στη διάθεσή μας, στη διάθεση της μαθητιώσσας νεολαίας, της εκπαιδευτικής κοινότητας και στη διάθεση όλης της κοινωνίας του Αγ.Παύλου, αλλά και των άλλων περιοχών, τέτοιου είδους στολίδια και υποδομές που είναι χρήσιμες και αναγκαίες».

«Καμία ευκαιρία χαμένη»

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Αντώνης Σαουλίδης, έδωσε έμφαση στη συμβολή τέτοιων σχολικών συγκροτημάτων στην εκπαιδευτική διαδικασία, η οποία «αναβαθμίζεται και απλώνεται σε πολλά επίπεδα», όπως είπε.

«Τέτοια στολίδια μετατρέπουν μια τυπική διαδικασία εκπαίδευσης σε ουσιαστικό μοχλό πολύπλευρης καλλιέργειας του μαθητή, προετοιμάζοντάς τον για μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα, προετοιμάζοντας μελλοντικά τον πολίτη. Για αυτό, όταν μας δίνεται ευκαιρία να αξιοποιήσουμε εκτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση, με βάση τα οράματα, τις ιδέες και τη φαντασία ειδικών επιστημόνων, δεν θα την αφήνουμε να πάει χαμένη, προσπαθώντας με επιμονή να αγγίζουμε όλο και περισσότερο την τελειότητα», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Σχετικά με τον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Ιδεών που υλοποίησε ο δήμος Νεάπολης-Συκεών για το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγ. Παύλου, ιδιαίτερα επαινετικά για το δήμο υπήρξαν τα σχόλια και οι αναφορές ειδικών επιστημόνων και στελεχών.

«Δεν είναι όλοι οι δήμοι το ίδιο. Ο δήμος σας ξεχωρίζει και για το ότι επιπλέον εδραιώνει την αντίληψη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού», ανέφερε η προϊσταμένη του Τμήματος Μητροπολιτικού Σχεδιασμού Θεσσαλονίκης (ΥΠΕΝ) Μάγδα Σεγκούνη, ενώ η εκπρόσωπος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και μέλος της Κριτικής Επιτροπής, Ιουλία Δρούγα τόνισε τη σημασία του διαγωνισμού «σε μια τέτοια δύσκολη περίοδο», χαρακτηρίζοντας «σοφή την επιλογή του δήμου, που πρέπει να ακολουθήσουν και άλλοι φορείς».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης Δημήτρης Χατζόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων στο μήνυμά του ότι «η διοίκηση του δήμου Νεάπολης-Συκεών αποτελεί φωτεινό παράδειγμα ανάμεσα στους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος της πόλης μας, καθώς προσεγγίζει τα θέματα του δημόσιου χώρου και της ποιότητας του δομημένου περιβάλλοντος διαχρονικά μέσα από ένα επιτυχημένο στρατηγικό σχέδιο, που προβάλλει τις καλές πρακτικές του σχεδιασμού, εξαίρει την αξία χρήσης του αρχιτεκτονικού έργου και επενδύει στην καινοτόμο προσέγγιση μέσα από την διοργάνωση αρχιτεκτονικών διαγωνισμών».

Τέλος, η πρόεδρος της επιτροπής, και αρχιτέκτονας-μηχανικός της Δ.Τ.Υ., Φεδώρα Κανελλή ανέλυσε τους όρους του διαγωνισμού και τη διαδικασία αξιολόγησης. «Ο συγκεκριμένος Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός αποτέλεσε μεγάλη πρόκληση, λόγω των πολλαπλών στόχων που έθεσε, αλλά και της πολεοδομικής και αρχιτεκτονικής διάστασης που προέταξε. Δεδομένης της ιδιαιτερότητας και των αντικειμενικών δυσκολιών (έντονα επικλινές οικόπεδο, γειτνίαση με τη δασική έκταση, ειδική χρήση ως Δημοτικό Σχολείο με κλειστό γυμναστήριο και με βιοκλιματικό χαρακτήρα), υπήρξαν πολλές ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις για την αρχιτεκτονική επίλυση του σχολικού συγκροτήματος», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Βραβεία-διακρίσεις

Με την ολοκλήρωση της παρουσίασης των προτάσεων-ιδεών, που έγινε από μέλη των αρχιτεκτονικών μελετητικών σχημάτων, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης απένειμε τα βραβεία στους διακριθέντες, όπως επίσης και τις τιμητικές διακρίσεις στους συμμετέχοντες στον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Ιδεών.

Η αξιολόγηση των προτάσεων ολοκληρώθηκε από την πενταμελή ειδική Κριτική Επιτροπή, αποτελούμενη από την Φεδώρα Κανελλή (πρόεδρος, αρχιτέκτονας-μηχανικός, υπάλληλος της Δ.Τ.Υ. του δήμου και εκπρόσωπος της Διοργανώτριας Αρχής), τον Πρόδρομο Νικηφορίδη (κριτής «εκ προσωπικοτήτων», αρχιτέκτονας- μηχανικός, ελεύθερος επαγγελματίας), τον Νικόλαο Τσινίκα (καθηγητής της Αρχιτεκτονικής Σχολής Α.Π.Θ.), την Ιουλία Δρούγα (αρχιτέκτονας-μηχανικός, υπάλληλος του ΥΠΕΝ) και τη Μαρία Σπυριδέλη (αρχιτέκτονας-μηχανικός, ελεύθερος επαγγελματίας).

Σύμφωνα με την αξιολόγηση και την κατάταξη που έγινε μετά τη μελέτη των φακέλων-προτάσεων, τα βραβεία έχουν ως εξής:
• Α΄ Βραβείο: Θεοδώρα Μπαλντά, Λουΐζα Πολυζωγοπούλου (αρχιτέκτονες-μηχανικοί),
• Β΄ Βραβείο: Ιωάννης Καρύδης, Μαρία Τζώρα (αρχιτέκτονες- μηχανικοί),
• Γ΄ Βραβείο: Γεώργιος Αλεξάνδρου, Αντωνία Θεοδωρακάτου, Παύλος Μπακαγιάννης (αρχιτέκτονες- μηχανικοί),
Επίσης, από το δήμο έγινε εξαγορά τριών άλλων προτάσεων, οι οποίες είναι:
• 1η Εξαγορά: Αλεξάνδρα Βούγια, Γιανναντώνης Μουτσάτσος, Θεοδόσης Ησαΐας, Πλάτων Ησαΐας (αρχιτέκτονες-μηχανικοί της Ομάδας Μελέτης),
• 2η Εξαγορά: Ελένη Χατζηνικολάου (αρχιτέκτονας-μηχανικός),
• 3η Εξαγορά: Δημήτρης Πολυχρονόπουλος, Μαρία Γρηγοριάδου (αρχιτέκτονες-μηχανικοί)

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση