ΤΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΖΩΗ

του Νίκου Αβουκάτου

Κάθε χρόνο απορρίπτονται στην Ευρώπη περίπου οκτώ δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες. Στη χώρα μας   απογοήτευση και προβληματισμό προκαλεί ο απολογισμός της εκστρατείας καθαρισμού της HELMEPA.

Από τα στοιχεία της τελευταίας δεκαετίας παρουσιάζεται δραματική αύξηση των πλαστικών απορριμμάτων. Το 2004 ήταν το 21% του συνόλου των απορριμμάτων, ενώ το 2015 τα πλαστικά έφτασαν στο 50%.

Τα πλαστικά και άλλα σκουπίδια που ρίχνονται ανεξέλεγκτα στις παραλίες της χώρας μας όχι μόνο ρυπαίνουν, αλλά και αποδεικνύουν την έλλειψη περιβαλλοντικής συνείδησης.

Χρειάστηκαν μόλις δύο μήνες το 2015 και 104 καθαρισμοί ακτών και οχθών ποταμών και λιμνών συνολικού μήκους 73 χλμ. για να  αναδειχθεί το  μέγεθος του προβλήματος.

Συγκεκριμένα περισυνελλέγησαν 9 τόνοι απορριμμάτων, από τους οποίους 4 αφορούσαν ανακυκλώσιμα υλικά, που προωθήθηκαν σε μονάδες της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης-Ανακύκλωσης που πήρε μέρος στη δράση αυτή. Έγιναν και 16 υποβρύχιοι καθαρισμοί σε Αγαθονήσι, Αγ. Θεοδώρους, Άναυρο Μαγνησίας, Ίσθμια, Λίμνη Ηραίου και Λουτράκι από 135 εθελοντές δύτες. Αξίζει να σημειωθεί πως ανέσυραν από το βυθό απορρίμματα συνολικού βάρους 5 τόνων, που ήταν μεταξύ άλλων 421 πλαστικά και γυάλινα μπουκάλια, 238 μέτρα σχοινί, 215 αλουμινένια κουτιά, 135 ελαστικά αυτοκινήτων, 112 μεταλλικοί σωλήνες, 62 πλαστικές σακούλες, 42 άγκυρες, 21 «σαγιονάρες», 18 βάζα, 6 οδοντόβουρτσες και 2 κάδοι σκουπιδιών.

Θλιβερή εξακολουθεί να είναι η διαπίστωση ότι τα αποτσίγαρα παραμένουν το υπ’ αριθμόν 1 σκουπίδι στις ακτές. Απογοητευτικό ήταν επίσης ότι βρέθηκαν σε ακτές για μια ακόμη χρονιά 1 πολυθρόνα, 1 τραπέζι, 8 πλαστικές καρέκλες, 2 χαλιά, 1 ηλεκτρική σκούπα, 2 ηλεκτρικά σίδερα, 1 ηλεκτρονικός υπολογιστής, 52 παπούτσια, πιπίλες, πάνες και μωρομάντηλα, οικοδομικά υλικά, 3 κουδούνες ζώων και μία ξένη σημαία!

Όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα των 10 πολυπληθέστερων αντικειμένων που ρυπαίνουν τις ακτές, δυστυχώς, τα επτά είναι πλαστικά που προέρχονται από δραστηριότητες αναψυχής.

Είδος Τεμάχια
Αποτσίγαρα 54.423
Πλαστικά πώματα μπουκαλιών 13.672
Πλαστικά μπουκάλια. 13.590
Καλαμάκια 10.622
Πλαστικά καπάκια συσκευασιών   8.027
Κομμάτια πλαστικού κάτω των 2.5 εκ   7.103
Συσκευασίες τροφίμων   5.084
Πλαστικές σακούλες   4.437
Αλουμινένια κουτιά αναψυκτικών.   3.916
Πλαστικές συσκευασίες τροφίμων   3.582

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα χρησιμοποιούμε 240 σακούλες ανά άτομο, συνήθως για ελάχιστα λεπτά! Είναι εξαιρετικά εύχρηστες, λειτουργικές, ελαφρές, ανθεκτικές και δυστυχώς ακόμη φθηνές ή δωρεάν για τους καταναλωτές με αποτέλεσμα να γίνεται κατάχρηση. Οι πλαστικές σακούλες που αλόγιστα χρησιμοποιούμε καθημερινά, δεν ανακυκλώνονται και πολλές φορές καταλήγουν στη θάλασσα με τον αέρα ή τα νερά βροχής. Οι πλαστικές σακούλες μέσα στη θάλασσα μοιάζουν με τσούχτρες. Οι τσούχτρες αποτελούν τον αγαπημένο μεζέ της θαλάσσιας χελώνας. Συχνά οι χελώνες ξεγελιούνται και τρώνε σακούλες. Όταν τις καταπιούν, φράσσεται το πεπτικό τους σύστημα και ενώ αισθάνονται χορτάτες στην πραγματικότητα πεθαίνουν από ασιτία!

Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 1.000.000 πουλιά και 100.000 θαλάσσια θηλαστικά και θαλάσσιες χελώνες βρίσκουν τραγικό θάνατο, κάθε χρόνο, μπερδεύοντας τα πλαστικά σκουπίδια που καταλήγουν στις θάλασσες και τους ωκεανούς, με την τροφή τους. Λοιπόν, είναι καιρός να προστατεύσουμε τη θαλάσσια ζωή μειώνοντας τη χρήση πλαστικού:

*Χρησιμοποιήστε τσάντες πολλαπλών χρήσεων για τα ψώνια σας.
*Ξαναχρησιμοποιήστε τις πλαστικές σακούλες, που έχετε στο σπίτι.
*Αποφεύγετε πλαστικά μίας χρήσης όπως καλαμάκια, συσκευασίες καφέ, πιατάκια, ποτηράκια, κουταλάκια κ.λπ.
*Επιλέξτε προϊόντα και συσκευασίες φτιαγμένα από φυσικά υλικά.
*Αν θέλετε να πείτε “ΟΧΙ” πείτε το στις πλαστικές συσκευασίες, θα πιάσει πιο πολύ τόπο.
*Ανακυκλώστε ό,τι δεν μπορείτε να αρνηθείτε!

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση