ΈΡΓΟ –ΜΑΜΟΥΘ ΜΕ 10.600 ΗΛΙΟΣΤΑΤΙΚΑ ΚΑΤΟΠΤΡΑ ΣΤΗ ΧΙΛΗ

Η Χιλή ηγείται στον τομέα της παραγωγής  ενέργειας  από ηλιακούς συλλέκτες στη Νότια Αμερική εξαιτίας των απέραντων εκτάσεων της  ενώ  στην  έρημο Ατακάμα  καταγράφεται το  πιο έντονο ηλιακό φως στη Γη.

Σε ύψος  250 μέτρων  στην  τεράστια,  έρημο  Ατακάμα της Χιλής   θα δεσπόζει  το δεύτερο ψηλότερο κτίριο της χώρας. Ο «ηλιακός» πύργος θα διακρίνεται, από αρκετή απόσταση, ως ένας  γίγαντας σε μια απομακρυσμένη τοποθεσία της χώρας .

Το πρώτο  φωτοβολταικό-ηλιοθερμικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας αποτελεί ένα  εξαιρετικό έργο  ως κατασκευή. Ο  «ηλιακός»  πύργος τελεί υπό κατασκευή και θα συλλέγει την ενέργεια του ήλιου μέσω  των γιγαντιαίων κατόπτρων που ακτινοβολούν για περισσότερο από ένα χιλιόμετρο  στο έδαφος, με γεωμετρική ακρίβεια.  Το  συγκεκριμένο έργο  «Ατακάμα 1» θα αποτελέσει το σύμβολο της μετάβασης από  τα βρώμικα ορυκτά καύσιμα σε ένα πιο καθαρό και  πιο έξυπνο τρόπο παραγωγής  ηλεκτρισμού στη Χιλή.

Το κόστος του έργου υπολογίζεται ότι  θα είναι συνολικού ύψους  1,1 δις δολαρίων. Η βασική δομή του πύργου έχει σχεδόν τελειώσει  αλλά η επόμενη πρόκληση είναι να ανυψωθεί μια από τις πιο βαριές πλάκες χάλυβα κάτι που δεν έχει ξαναγίνει, στον ηλιακό δείκτη στην κορυφή του πύργου με τη χρήση  υδραυλικών  γρύλων.

Από αυτόν θα ζεσταίνεται μια  δεξαμενή  που θα περιέχει 50.000 τόνους αλατιού σε θερμοκρασίες  μέχρι  565 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια της ημέρας ώστε να συνεχίζεται η κίνηση  των τουρμπίνων  στη διάρκεια της νύχτας.
Όλα αυτά χρειάζονται  ώστε να «γυαλίσουν»  τους 10.600 ηλιοστατικούς καθρέπτες οι  οποίοι θα αντανακλούν  το ηλιακό φως στον πύργο .Το τελικό αποτέλεσμα  θα είναι   η υλοποίηση  για τους υποστηρικτές του ονείρου της βιώσιμης ενέργειας- μιας ηλιακής  εγκατάστασης  η οποία  μπορεί να παρέχει  στο βασικό φορτίο ενέργεια ισχύος 110 MW  ολόκληρη την ημέρα.

Ωστόσο υπάρχουν αναφορές για τις οικονομικές δυσκολίες του ισπανικής  κατασκευάστριας εταιρείας  γεγονός που επίσης μας υπενθυμίζει  ότι  η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια αμφισβητείται ολοένα και περισσότερο, σχετικά  με   την υψηλή  χρηματοδότηση  αλλά και τα εμπόδια της μηχανικής.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση