ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΑΣΙΚΑ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ

του Νίκου Αβουκάτου

Τους επόμενους μήνες αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η πρώτη μονάδα αεριοποίησης στην Ημαθία. Πρόκειται για μια σημαντική επένδυση παραγωγής καθαρής ενέργειας που θα αξιοποιήσει μεγάλες ποσότητες υπολειμματικής βιομάζας που μέχρι τώρα καιγόταν στους αγρούς, μια πρακτική των αγροτών που επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με αέριους ρύπους.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της κατασκευάστριας εταιρείας η μονάδα θα μπορούσε να τροφοδοτήσει το τοπικό δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας καθώς μπορεί να παράγει ετησίως ενέργεια ισχύος 8.000.000 KW από την οποία θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν 2.000 νοικοκυριά με μέση κατανάλωση 4.000 KW ετησίως.

Επιπλέον θα ενισχυθεί η τοπική οικονομία με την ενασχόληση άμεσα και έμμεσα στην συνολική παραγωγική διαδικασία του ντόπιου εργατικού δυναμικού.

Με την λειτουργία της μονάδας θα παράγεται και θερμική ενέργεια ικανή να θερμάνει θερμοκήπιο 15 στρεμμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα σχέδια της εταιρείας είναι η κατασκευή και μιας 2ης μονάδας με την μέθοδο της αεριοποίησης βιομάζας. Ο σταθμός βιομάζας ισχύος 1.000ΚW θα αξιοποιεί αγροτικά και δασικά υπολείμματα τα οποία βρίσκονται σε πληθώρα στην ευρύτερη περιοχή αλλά και στους παρακείμενους νομούς, τα οποία έχουν υποβληθεί σε εργαστηριακό έλεγχο, προς επιβεβαίωση της ποιότητάς τους.

Ο σταθμός βιομάζας θα έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί όλο το 24ωρο, με συνεχή παροχή Α’ ύλης, μέσω αυτοματοποιημένου συστήματος, που αποτελεί μέρος της ίδιας της μονάδας. Ωστόσο ο πραγματικός μέσος χρόνος λειτουργίας είναι μικρότερος του θεωρητικού, διότι είναι αναγκαία η διακοπή του σταθμού για τα service (προληπτικά και τακτικά) του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού.
Το συνολικό κόστος κατασκευής θα ανέλθει σε 1.694.000,00€ ενώ το συνολικό ετήσιο κόστος λειτουργίας της μονάδας υπολογίζεται σε 771.600,00€ ετησίως.

Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια, θα διοχετεύεται στο εθνικό δίκτυο και η θερμική ενέργεια του σταθμού, θα αξιοποιείται από θερμοκηπιακή μονάδα. Η μονάδα βιομάζας κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργεί και έναν μεγάλο όγκο θερμότητας, ο οποίος είναι έτοιμος προς χρήση.

«Η παραγόμενη θερμότητα θα αξιοποιηθεί για τη θέρμανση της θερμοκηπιακής μονάδας, με στόχο την παραγωγή προιόντων και τελικά της αύξηση των εσόδων της μονάδας βιομάζας. Οι θερμοκηπιακές μονάδες έχουν ανάγκη από ένα μεγάλο όγκο θερμικού φορτίου, προκειμένου να αναπτυχθούν οι καλλιέργειες με τον σωστό τρόπο και τη σωστή χρονική στιγμή» επεσήμανε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Η συγκεκριμένη περιοχή έχει επιλεγεί κατόπιν προσεχτικής μελέτης, τηρώντας το θεσμικό πλαίσιο, τους περιβαλλοντικούς και πολεοδομικούς κανόνες, προς εξασφάλιση της αδειοδότησης.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

2 comments

Αφήστε μια απάντηση