ΔΥΣΚΟΛΕΥΤΗΚΑΝ ΑΛΛΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΑΝ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2015 ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ

του Νίκου Αβουκάτου

Αύξηση της τάξης του 20-25% σημείωσαν την τελευταία διετία οι εκτάσεις καλλιέργειας αρωματικών φυτών, σύμφωνα με την Ένωση Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών Ελλάδος (ΕΑΦΦΕ).

Αν και η περασμένη χρονιά ξεκίνησε με δυσκολίες για την καλλιέργεια των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, οι παραγωγοί κατάφεραν τους τελευταίους μήνες του 2015 να προωθήσουν τη σοδειά τους στην ελληνική και ξένη αγορά.

Αρχικά, οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις την άνοιξη δημιούργησαν προβλήματα στην περίοδο της ωρίμανσης και  ξήρανσης των φυτών. Στη συνέχεια, οι πολιτικές εξελίξεις στη διάρκεια του καλοκαιριού σε μια περίοδο που αρχίζει η διάθεση της παραγωγής επιδείνωσαν την δύσκολη κατάσταση. «Ευτυχώς τους τελευταίους μήνες του 2015, συγκεκριμένα μετά τον Οκτώβριο κινήθηκαν τα πράγματα πολύ καλύτερα. Η διάθεση ξηρής δρόγης (αποξηραμένα φύλλα και άνθη) θυμάρι, χαμομήλι, τσάι και το αιθέριο έλαιο όπως η λεβάντα υπήρξε ικανοποιητική. Μάλιστα, αν η παραγωγή ήταν περισσότερη θα μπορούσε να είχε διατεθεί όλη στην αγορά», είπε στο Greenagenda.gr η   πρόεδρος της Ένωσης Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών Ελλάδος, Κατερίνα  Γρηγοριάδου.

Οι ποσότητες των αρωματικών φυτών ακολουθούν τρεις οδούς: τη βιομηχανία, την εσωτερική αγορά και το  εξωτερικό, κυρίως Γερμανία, Δανία, Σουηδία και Νορβηγία.

«Από το 2014 τα 29.000 στρέμματα γης αυξήθηκαν σε 40.000. Η τάση για το 2016 διαφαίνεται να είναι αυξητική   και το ελπιδοφόρο επιπλέον είναι ότι όσοι αποφασίζουν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών το βλέπουν πιο επαγγελματικά και πιο οργανωμένα», τόνισε η  κα. Γρηγοριάδου.

Ευκαιρίες για εργασία

Οι δυνατότητες ανάπτυξης του κλάδου των αρωματικών φαρμακευτικών φυτών στην Ελλάδα, τόσο στον πρωτογενή όσο και στον τομέα μεταποίησης, είναι μεγάλες. «Θα μπορούσε να βοηθήσει στην τόνωση της εργασίας  και του εισοδήματος όμως δεν είναι μεγάλη η παραγωγή μας. Αν αυξηθεί σημαντικά θα μπορέσουμε να  μιλάμε   για μια διέξοδο εργασίας αρκεί να δημιουργηθούν και μικρές ομάδες παραγωγών με ομοειδή προϊόντα. Χρειάζεται   έστω μια απλή μεταποίηση του προϊόντος και με την προστιθεμένη αξία του θα μπορούσαμε να φτιάξουμε μια ικανοποιητική παραγωγή περισσότερο μαζική», υποστήριξε η ίδια.

Συμβουλές για εν δυνάμει επενδυτές

Συμβουλές για όσους ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με τον συγκεκριμένο κλάδο:

•Δημιουργία μικρών ευέλικτων ομάδων που θα θελήσουν να δοκιμάσουν διάφορα είδη αρωματικών φυτών. Η καταγραφή των αυτοφυών αρωματικών φυτών στην ευρύτερη περιοχή θα αποτελέσει οδηγό για τα πρώτα υπό δοκιμή είδη, καθώς θα είναι πιο εύκολος ο εγκλιματισμός τους στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής.

•Εδαφολογικές αναλύσεις για τη γνώση της ποιότητας των εδαφών, αλλά και των ειδών που μπορούν να προσαρμοστούν καλύτερα.

•Δοκιμαστικές καλλιέργειες σε μικρή έκταση σε διάφορες περιοχές, με συμμετοχή και καθοδήγηση γεωπόνων.

•Καταγραφή ημερολογιακά του χρόνου απασχόλησης και προσδιορισμός του κόστους παραγωγής ανά είδος και του καθαρού εισοδήματος που μπορεί να προκύψει για τους παραγωγούς.

•Καταγραφή της απόδοσης σε χλωρό και ξηρό βάρος και ποσοτικές και ποιοτικές αναλύσεις των αιθέριων ελαίων.

•Ερεύνα αγοράς σε Ελλάδα και εξωτερικό.

•Τελική επιλογή των ειδών που θα καλλιεργηθούν.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση