ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ… ΦΘΗΝΩΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Η μείωση του κόστους που αφορά στην ανάπτυξη, χρήση και αποθήκευση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλάζει τα δεδομένα της ανθρώπινης εξέλιξης σε παγκόσμια κλίμακα.

 

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Climate Change από τους Bjorn Nykvist και Mans Nilsson, καταγράφεται πτώση του κόστους των μπαταριών, ενώ παράλληλα έκθεση του Lawrence Berkeley National Laboratories καταδεικνύει πως συρρικνώνεται και το κόστος εγκατάστασης ηλιακών συλλεκτών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Η ηλιακή ενέργεια, έπειτα από δεκαετίες που θεωρούνταν πολύ ακριβή για να αντικαταστήσει τις συμβατικές πηγές ηλεκτρικής ενέργειας, έχει γίνει πολύ λιγότερο δαπανηρή. Αυτό πλέον θα επιτρέψει σε πολλές χώρες να κατασκευάσουν φωτοβολταϊκά πάρκα αντί για νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα.

 

Οι μπαταρίες είναι το άλλο τμήμα του ψηφιδωτού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς θα λύσουν δύο τεράστια προβλήματα -αυτό της μεταφοράς και αυτό της διακοπτόμενης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Δεν μπορείς στην πραγματικότητα να εφοδιάσεις τα αυτοκίνητα με ηλιακά πάνελ ούτως ώστε να αντικαταστήσουν το πετρέλαιο, καθώς η ηλιακή ενέργεια χρειάζεται κάποιο μέσο αποθήκευσης. Επίσης, τα ηλιακά πάνελ δεν μπορούν να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια τη νύχτα, οπότε οι μπαταρίες βοηθούν και σε αυτό το σημείο.

 

Η μείωση του κόστους τόσο για τη χρήση της ηλιακής ενέργειας, όσο και για τη χρησιμοποίηση μπαταριών, δεν οφείλεται σε επαναστατικές τεχνολογίες αλλά στις καμπύλες μάθησης. Όσες περισσότερες ηλιακές μπαταρίες κατασκευάζουμε, τόσο περισσότερο βελτιωνόμαστε στην κατασκευή τους. Αυτό σημαίνει πως δεν χρειάζεται να ελπίζουμε σε μεγάλες και βαρύγδουπες ανακαλύψεις, αλλά απλά να περιμένουμε να πέσει αρκετά το κόστος.

 

Οι φθηνές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα μας δώσουν τη δυνατότητα να αποδράσουμε από τον κλοιό των ορυκτών καυσίμων και να περιορίσουμε τη βλάβη της κλιματικής αλλαγής. Όλα αυτά χωρίς να χρειαστεί να περιοριστεί το μέγεθος της οικονομίας, αλλά μέσω της καινοτομίας και της εφαρμοσμένης έρευνας.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση